Η Τζέιν Φρίντμαν, η οποία έχει συγγράψει πολλά βιβλία και είναι σύμβουλος στη συγγραφική και εκδοτική βιομηχανία, είπε στο CNN ότι μια αναγνώστρια με μάτια αετού που αναζητούσε περισσότερα από τα έργα της, αγόρασε έναν από τους ψεύτικους τίτλους στο Amazon.

Τα βιβλία είχαν τίτλους και θεματολογία παρεμφερή με τη δική της, αλλά το κείμενο ήταν εμφανές ότι έμοιαζε σαν να είχε χρησιμοποιήσει κάποιος AI για να μιμηθεί το στυλ της.

«Όταν άρχισα να κοιτάζω αυτά τα βιβλία, να κοιτάζω τις αρχικές σελίδες, να κοιτάζω το βιογραφικό, ήταν προφανές για μένα ότι είχε δημιουργηθεί ως επί το πλείστον, αν όχι εξ ολοκλήρου, από AI…
Έχω τόσο πολύ περιεχόμενο διαθέσιμο στο διαδίκτυο δωρεάν, επειδή ασχολούμαι καιρό με το blog, οπότε δεν θα ήταν δύσκολο να μιμηθεί το στυλ μου η Τεχνητή Νοημοσύνη», είπε η Τζέιν Φρίντμαν.

Με τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, να είναι πλέον σε θέση να αντλούν γρήγορα και φθηνά τεράστιους όγκους πειστικού κειμένου, ορισμένοι συγγραφείς έχουν σημάνει συναγερμό σχετικά με την απώλεια εργασίας λόγω της νέας τεχνολογίας.

Άλλοι είπαν ότι δεν θέλουν η δουλειά τους να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μίμησή τους.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τους συγγραφείς -παίρνοντας τη δουλειά τους χωρίς άδεια, ενσωματώνοντας τα έργα τους στη δομή αυτών των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης και στη συνέχεια προσφέροντάς τα στο κοινό, σε άλλες εταιρείες, για να αντικαταστήσουν τους συγγραφείς», σημειώνει η Mary Rasenberger.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής ομάδας υπεράσπισης των συγγραφέων «the Authors Guild», δήλωσε στο CNN. «Οπότε μπορείτε να φανταστείτε ότι οι συγγραφείς είναι λίγο αναστατωμένοι για αυτό».

Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί νομοθέτες συναντήθηκαν με μέλη δημιουργικών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένου του Σωματείου Συγγραφέων, για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε μια ακρόαση της υποεπιτροπής της Γερουσίας, η Rasenberger ζήτησε τη δημιουργία νομοθεσίας για την προστασία των συγγραφέων από την Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων κανόνων που θα απαιτούσαν από τις εταιρείες AI να είναι διαφανείς σχετικά με τον τρόπο εκπαίδευσης των μοντέλων τους.

Περισσότεροι από 10.000 συγγραφείς -συμπεριλαμβανομένων των James Patterson, Roxane Gay και Margaret Atwood- υπέγραψαν επίσης μια ανοιχτή επιστολή καλώντας τους ηγέτες του κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η Microsoft και ο κατασκευαστής ChatGPT OpenAI, να λάβουν τη συγκατάθεση των συγγραφέων όταν χρησιμοποιούν το έργο τους για να εκπαιδεύσουν μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης και να τους αποζημιώνουν δίκαια όταν το κάνουν.

Ένα αυξανόμενο πρόβλημα

Η Τζέιν Φρίντμαν έκανε τη Δευτέρα μία ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, σχετικά με το θέμα. Αρκετοί συγγραφείς απάντησαν λέγοντας ότι είχαν παρόμοιες εμπειρίες.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να μου λένε ότι αγόρασαν το πιο πρόσφατο βιβλίο μου -αυτό έχει την υπογραφή μου, αλλά δεν έγραψα εγώ», είπε ένας συγγραφέας σε σχόλιο.

Η Amazon αφαίρεσε τα πλαστά βιβλία που πωλούνταν με το όνομα της Τζέιν Φρίντμαν και είπε ότι οι πολιτικές της απαγορεύουν τέτοια απομίμηση.

«Έχουμε σαφείς οδηγίες περιεχομένου που διέπουν ποια βιβλία μπορούν να καταχωρηθούν προς πώληση και διερευνούμε αμέσως οποιοδήποτε βιβλίο όταν εγείρεται μια ανησυχία», δήλωσε η εκπρόσωπος της Amazon, Ashley Vanicek, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δέχεται σχόλια συγγραφέων για πιθανά ζητήματα.
«Επενδύουμε πολλά για να παρέχουμε μια αξιόπιστη εμπειρία αγορών και να προστατεύσουμε τους πελάτες και τους συγγραφείς από την κακή χρήση της υπηρεσίας μας» διευκρίνισε.

Η Amazon είπε επίσης στη Τζέιν Φρίντμαν ότι «διερευνά τι συνέβη με τον χειρισμό των ισχυρισμών σας για να βελτιώσει τις διαδικασίες μας», σύμφωνα με ένα email που διαθέτει το CNN.

Τα πλαστά βιβλία που χρησιμοποιούν το όνομα της Τζέιν Φρίντμαν προστέθηκαν επίσης στο προφίλ της στο λογοτεχνικό κοινωνικό δίκτυο Goodreads και αφαιρέθηκαν μόνο αφού δημοσιοποίησε το θέμα.

«Έχουμε σαφείς οδηγίες σχετικά με το ποια βιβλία περιλαμβάνονται στο Goodreads και το διερευνούμε γρήγορα όταν εγείρεται μια ανησυχία, αφαιρώντας βιβλία όταν χρειάζεται», δήλωσε η εκπρόσωπος της Goodreads, Suzanne Skyvara σε δήλωση στο CNN.

«Αυτό που είναι τρομακτικό είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε με γνωστό όνομα, φήμη, θέση, καθώς αποτελεί έναν τρόπο για να αποκομίσει κέρδος», είπε η Τζέιν Φρίντμαν.

Το Σωματείο Συγγραφέων συνεργάζεται με την Amazon από τον περασμένο χειμώνα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των βιβλίων που γράφτηκαν από την AI, είπε η Rasenberger.

Διευκρίνισε ότι η εταιρεία ανταποκρίνεται όταν το Σωματείο Συγγραφέων επισημαίνει πλαστά βιβλία για λογαριασμό συγγραφέων, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, δεδομένου ότι είναι πιθανό δύο νόμιμοι συγγραφείς να έχουν το ίδιο όνομα.

Ο όμιλος ελπίζει επίσης ότι οι εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης θα συμφωνήσουν να επιτρέψουν στους συγγραφείς να εξαιρεθούν από τη χρήση της δουλειάς τους για την εκπαίδευση μοντέλων ΑΙ -επομένως θα είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθούν αντιγραφές- και να βρουν τρόπους για να επισημάνουν με διαφάνεια το κείμενο που δημιουργείται τεχνητά.

Είπε, επίσης, ότι οι εταιρείες και οι εκδότες θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε δημιουργική εργασία που φτιάχνεται από ανθρώπους, ακόμα κι αν η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται πιο βολική.

«Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία περιεχομένου κάνει πολύ εύκολη τη διαδικασία, είναι πολύ φθηνή, ώστε ανησυχώ ότι θα υπάρξει μελλοντικά αυτού τους είδους ο ανταγωνισμός με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αντικατάσταση των ανθρώπινων δημιουργών», είπε. «Και ποτέ δεν θα είναι ίδια ποιότητα ενός γραπτού Τεχνητής Νοημοσύνης με αυτό των δημιουργών».