Για τη Βενετία, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως «τώρα είναι αργά για δάκρυα». Όταν για τόσες δεκαετίες αυτός ο δημοφιλέστατος προορισμός είχε παραδοθεί στο τουριστικό χρήμα και υπερπροωθείτο στις τουριστικές καμπάνιες, δεν υπήρξε κανείς με διορατική ματιά που να μπορέσει να δει ότι αυτό δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε καλό.

Ναι, ωραίο το χρήμα, όλοι θα θέλαμε να το έχουμε άφθονο, αλλά κάποια στιγμή οι τόποι χαλάνε από τον τουρισμό. Το βλέπουμε τώρα στην Ελλάδα με τη Μύκονο και την Πάρο, το βλέπουν στη Βενετία εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας να αντιμετωπίσουν επίσης και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί συχνότερα πλημμύρες και έχει μολύνει κατά καιρούς αρκετά τα νερά των καναλιών.

Τώρα λοιπόν, εδώ και δύο χρόνια για την ακρίβεια, η Βενετία έχει μπει σε εντατικούς ρυθμούς προστασίας του εαυτού της, ιδίως απέναντι στο τσουνάμι τουριστών που έχει κάθε χρόνο, σχεδόν όλες τις εποχές, ιδίως όμως το καλοκαίρι.

Βενετία υπερτουρισμός νέα μέτρα

Μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να περιοριστεί η κίνηση στα κανάλια και η κίνηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μετά το μέτρο για εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ σε όσους πηγαίνουν μονοήμερη στην πόλη, η Βενετία θα μπει σε διαδικασία περιορισμού στον αριθμό των γκρουπ που κυκλοφορούν στην πόλη και θα απαγορεύσει τους τηλεβόες που κρατάνε οι ξεναγοί για να καθοδηγήσουν τα γκρουπ. Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη εφαρμόζεται στα μουσεία της πόλης.

Αυτό το μέτρο θα περιορίσει την ταυτόχρονη κίνηση κόσμου, αλλά και το «μπούκωμα» σε συγκεκριμένα σημεία, που είχαν ως αποτέλεσμα ντόπιοι ή τουρίστες που είναι εκτός γκρουπ, να μη μπορούν να κυκλοφορήσουν και να αναγκάζονται να ακολουθήσουν τους ρυθμούς των γκρουπ. Παράλληλα, η πόλη θα απαγορεύση τη στάση σε στενά σοκάκια, σε γέφυρες και σε δρομάκια που βρίσκονται εκατέρωθεν των κεντρικών σημείων.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο, τόσο στο κέντρο όσο και στα νησιά Μουράνο, Μπουράνο και Τορτσέλο.

Η Βενετία καλείται να γίνει όλο και πιο αυστηρή στους τουρίστες, ιδίως μετά την τοποθέτησή της στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

* Πηγή: CNN