Σοκαρισμένη παραμένει η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με ακόμα μία επίθεση ενόπλου σε σχολείο, η οποία δυστυχώς οδήγησε στον θάνατο έξι ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τρία μικρά παιδιά.

Το πρόσωπο που διέπραξε το νέο λουτρό αίματος σκοτώθηκε πολύ γρήγορα από αστυνομικούς που έφθασαν επιτόπου, με τις πληροφορίες της αστυνομίας να αναφέρουν πως επρόκειτο για γυναίκα, διεμφυλική, 28 ετών, ονόματι Όντρεϊ Χέιλ, η οποία είχε καθαρό ποινικό μητρώο.

Στη δημοσιότητα ήρθε σήμερα ένα αποκαλυπτικό βίντεο από τη στιγμή που η δράστις φθάνει στο μικρό ιδιωτικό χριστιανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας του Τενεσί «The Covenant School». Είναι οπλισμένη με δυο τουφέκια εφόδου και πιστόλι, πυροβολεί τη γυάλινη πόρτα και εισβάλλει στους διαδρόμους του σχολείου.

Στη συνέχεια η ίδια κατευθύνθηκε στον πρώτο όροφο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, στο οποίο είχε φοιτήσει, πυροβόλησε και σκότωσε τρία παιδιά, δυο κορίτσια κι ένα αγόρι, ηλικιών μεταξύ 8 και 9 ετών, και τρία ενήλικα πρόσωπα, ηλικιών μεταξύ 60 και 61 ετών.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μια από τις εκπαιδευτικούς μπόρεσε να τηλεφωνήσει στην κόρη της. «Μου είπε πως είχαν κρυφτεί μέσα σε ντουλάπα και ακούγονταν πυροβολισμοί παντού», αφηγήθηκε η Έιβερι Μίρικ στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WSMV4, ο οποίος ανήκει στο εθνικό δίκτυο του NBC. Παρότι δήλωσε ανακουφισμένη που η μητέρα της επέζησε, η κυρία Μίρικ πρόσθεσε πως «πονάει για τους άλλους» που δεν δέχθηκαν κανένα τηλεφώνημα, που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Βρέθηκε «μανιφέστο» στο σπίτι της δράστιδος

Το κίνητρο παραμένει άγνωστο, πάντως η Όντρεϊ Χέιλ μπορεί να έτρεφε «μνησικακία» για το σχολείο όπου φοίτησε, εκτίμησε ο αρχηγός της αστυνομίας της Νάσβιλ, Τζον Ντρέικ.

«Βρέθηκε μανιφέστο κατά την έρευνα στο σπίτι της, που αναφερόταν και σε άλλους δυνητικούς στόχους, ενώ το κείμενο με το λεπτομερές σχέδιο που έδειχνε τις εισόδους στο σχολείο και άλλα γραπτά ήταν μέσα στο αυτοκίνητό της. Το σύνολο των τεκμηρίων που συγκεντρώθηκαν υποδεικνύει πως επρόκειτο για έγκλημα εκ προμελέτης», πρόσθεσε ο αρχηγίς της τοπικής αστυνομίας.

«Η βία κομματιάζει την ψυχή του έθνους μας»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την αναστάτωσή του για το «άρρωστο» έγκλημα και διέταξε να κυματίζει μεσίστια η σημαία των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια ως τη δύση του ηλίου την 31η Μαρτίου, σε απότιση φόρου τιμής στα θύματα.

Η βία με τη χρήση όπλων «κομματιάζει την ίδια την ψυχή του έθνους μας», σχολίασε από τον Λευκό Οίκο, καλώντας για ακόμη μια φορά το Κογκρέσο να απαγορεύσει την πώληση τουφεκιών εφόδου. Παρ’ όλα αυτά, όλες οι πρωτοβουλίες του μπλοκάρονται από τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.

«Είμαι συγκλονισμένος κι έχει ραγίσει η καρδιά μου για τα τραγικά νέα από το σχολείο Κόβεναντ», ανέφερε μέσω Twitter ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπιλ Χάγκερτι, ενώ η επίσης ρεπουμπλικανή Μάρσα Μπλάκμπερν κάλεσε τους συμπολίτες της να «προσευχηθούν» για τα θύματα.

Όμως η Ροζάν Κας, κόρη του θρύλου της μουσικής κάντρι Τζόνι Κας, καταφέρθηκε εναντίον της, επισημαίνοντας τη σχέση της με την πανίσχυρη ομάδα πίεσης National Rifle Association (NRA): «Ψηφίζεις εναντίον κάθε μέτρου κοινής λογικής για τα όπλα που φθάνει στο γραφείο σου, έχεις πάρει πάνω από 1 εκατομμύρια δολάρια από την NRA, κατατάσσεσαι 14η σε όλο το Κογκρέσο ως προς τις συνεισφορές της NRA. Δεν μας παρατάς που παριστάνεις πως ανησυχείς κιόλας», ξέσπασε η κυρία Κας.