Περιεχόμενα
- Τι είναι οι βόμβες διασποράς;
- Πώς αναπτύσσονται οι βόμβες διασποράς;
- Τι είναι οι «duds» βόμβες διασποράς;
- Που απαγορεύονται οι βόμβες διασποράς;
- Πότε έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες διασποράς;
- Πόσο φονικές είναι οι βόμβες διασποράς;
- Γιατί οι ΗΠΑ στέλνουν βόμβες διασποράς στις ΗΠΑ;
- Θα αλλάξουν τους συσχετισμούς οι βόμβες διασποράς;
Οι ΗΠΑ έχουν εξοπλίσει με νέα μέσα τις ανθρωπιστικές ανησυχίες τους συμφωνώντας να στείλουν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια κατά της Ρωσίας.
Οι βόμβες διασποράς ή τα «πυρομαχικά διασποράς» περιλαμβάνουν πολλαπλές «βομβίδες» που επηρεάζουν μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή από μια ενιαία, συγκεντρωμένη έκρηξη.
Θεωρούνται αποτελεσματικές εναντίον στόχων όπως πεζικό, πυροβολικό και νηοπομπές φορτηγών – αλλά αφήνουν ένα ίχνος εκρηκτικών που μπορεί να είναι θανατηφόρο για ανυποψίαστους πολίτες ακόμη και χρόνια αργότερα.
Περισσότερα από 120 έθνη – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου – έχουν υπογράψει μια συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση τους, αλλά η Ουκρανία και η Ρωσία τα χρησιμοποίησαν και οι δύο κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Τι είναι οι βόμβες διασποράς;
Οι βόμβες διασποράς είναι ένας ιδιαίτερος θανατηφόρος τύπος στρατιωτικού όπλου που περιέχει πολλαπλά μικρότερα υποπυρομαχικά, γνωστά ως «βομβίδες».
Πέφτουν από ένα αεροσκάφος ή εκτοξεύονται από το έδαφος ή τη θάλασσα, ανοίγοντας στον αέρα για να απελευθερώσουν δεκάδες ή εκατοντάδες από αυτές τις βομβίδες.
Μόλις απελευθερωθούν, οι βόμβες μπορεί να καταλήξουν να καλύπτουν μια περιοχή στο μέγεθος πολλών γηπέδων ποδοσφαίρου.
Οποιοσδήποτε βρίσκεται στην περιοχή κρούσης των πυρομαχικών διασποράς, είτε είναι στρατιωτικός είτε πολιτικός, είναι πολύ πιθανό να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί σοβαρά.
«Τα πυρομαχικά διασποράς πήραν το παρατσούκλι «ατσάλινη βροχή» λόγω των έντονων και εκτεταμένων επιπτώσεών τους», δήλωσε ο Mark Cancian, ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
«Η πιο κοινή εναλλακτική λύση σε ένα πυρομαχικό διασποράς είναι μια «ενιαία» κεφαλή που έχει ένα μόνο εκρηκτικό πακέτο».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να στείλει τις βόμβες διασποράς ως μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή εξέλιξη ήρθε έναν χρόνο αφότου η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είπε ότι η χρήση του όπλου από τη Ρωσία ήταν «έγκλημα πολέμου».
Always watch what they do not what they say. #clusterbombs #CrimesAgainstHumanity pic.twitter.com/dTrr5dO7wf
— Political B 🇬🇧🌸 (@p_beejal) July 9, 2023
Ο Συνασπισμός Πυρομαχικών Διασποράς, μια οργάνωση που διεξάγει εκστρατείες κατά της χρήσης των βάναυσων όπλων, δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένος» από την απόφαση των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αναγνωρίσει «ελαφρές διαφωνίες» σχετικά με τα πυρομαχικά διασποράς και έχει δεσμευτεί να περιορίσει τη χρήση τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Πώς αναπτύσσονται οι βόμβες διασποράς;
Μια βόμβα διασποράς περιλαμβάνει ένα κυλινδρικό μεταλλικό κάνιστρο, που συνήθως ζυγίζει 1.000 λίβρες (454 κιλά), που εκτοξεύεται από το έδαφος ή τον αέρα.
Καθώς ταξιδεύει στον αέρα, το κουτί αρχίζει να περιστρέφεται πριν απελευθερώσει το περιεχόμενό του – συνήθως περίπου 200 βόμβες, μήκους περίπου οκτώ ιντσών το καθένα.
Αυτές οι βόμβες πέφτουν στο έδαφος, μερικές φορές με τη βοήθεια αλεξίπτωτου, όπου προορίζονται να εκραγούν κατά την πρόσκρουση.
Δυστυχώς, ένα σημαντικό ποσοστό των βομβών αποτυγχάνει να εκραγεί όταν προσγειώνεται – γνωστά ως duds – και μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα αργότερα.
Τι είναι οι «duds» βόμβες διασποράς;
Μια μειοψηφία από βόμβες δεν εκρήγνυται όταν προσγειώνονται, συνήθως όταν έρχονται σε επαφή με μαλακό ή βρεγμένο έδαφος.
Αυτά τα υπολείμματα μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος με τη δυνατότητα να εκραγούν χρόνια ή και δεκαετίες αργότερα, λειτουργώντας σαν νάρκες ξηράς και δημιουργώντας τον κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού ακόμα και μετά την ολοκλήρωση μιας σύγκρουσης.
Το ποσοστό των βομβών που πέφτουν και δεν εκρήγνυνται ποικίλλουν από 2% έως 40%, ανάλογα με το πού κατασκευάζονται οι βόμβες διασποράς.
Οι αμερικανικές βόμβες διασποράς τείνουν να έχουν χαμηλότερο ποσοστό σκόνης (λιγότερο από 5%), ενώ οι ρωσικές βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο (περίπου 40%).
Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά σκόνης δεν ενσωματώνονται σκόπιμα σε βόμβες διασποράς, σύμφωνα με τον Cancian.
«Τα υπολείμματα προκύπτουν από την αναπόφευκτη αστοχία των μηχανικών συσκευών», είπε στη MailOnline.
«Ιδανικά, όλα τα υποπυρομαχικά θα εκραγούν, αλλά μερικές φορές δεν προσγειώνονται με τον σωστό προσανατολισμό ή η σύντηξη είναι ελαττωματική».
Ένα μέρος που στοχεύεται από βόμβες διασποράς μπορεί να απαιτήσει εξαντλητικές και δαπανηρές επιχειρήσεις εκκαθάρισης για την εξάλειψη των βλαβών, μερικές φορές με τη χρήση ρομπότ.
Που απαγορεύονται οι βόμβες διασποράς;
Τον Δεκέμβριο του 2008, μια διεθνής συνθήκη που ονομάζεται Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς υπογράφηκε από πολλές χώρες κατά των βομβών διασποράς.
Εκείνη την εποχή, υπήρχαν περισσότεροι από 100 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
Η παραγωγή, η μεταφορά και η χρήση των όπλων απαγορεύονται σε αυτές τις χώρες.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη, μαζί με τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Βραζιλία, την Κίνα και άλλες.
Από την υπογραφή της σύμβασης του 2008, το 99% των παγκόσμιων αποθεμάτων έχουν καταστραφεί, λέει η Cluster Munition Coalition.
Παρόλο που δεν δεσμεύεται να το πράξει καθώς δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη, οι ΗΠΑ σταμάτησαν να κατασκευάζουν πυρομαχικά διασποράς το 2008, σύμφωνα με τον Cancian.
Ωστόσο, περίπου 4,7 εκατομμύρια βλήματα διασποράς, ρουκέτες, πύραυλοι και βόμβες, που περιέχουν περισσότερες από 500 εκατομμύρια «βόμβες», παραμένουν στα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προέρχονται από εκθέσεις του Υπουργείου Άμυνας.
Πότε έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες διασποράς;
Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές κατά την εισβολή της στην Ουκρανία από πέρυσι, σκοτώνοντας αμάχους.
Maria Zakharova:
— Таино (@Omani1love) July 11, 2023
"The decision of the American president to send cluster bombs to the Ukrainian Nazis will make him complicit in the mining of the territory and he will fully share responsibility for the victims of the explosions, including Russian and Ukrainian children.
1/2 pic.twitter.com/brINRgIfqN
Η Ουκρανία έχει επίσης χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά, αλλά πολύ λιγότερα, στις προσπάθειές της να ανακαταλάβει τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη.
Ωστόσο, η χρήση πυρομαχικών που αναπτύσσουν μικρότερα υποπυρομαχικά χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν το Butterfly Bomb, που ονομάστηκε έτσι λόγω του συνόλου των φτερών του που άνοιγαν για να απελευθερώσουν ένα μόνο βομβίδιο, πολύ μεγαλύτερο από αυτά που βλέπουμε σήμερα.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών διασποράς σε εκστρατείες βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον Συνασπισμό Πυρομαχικών Διασποράς.
Πιο πρόσφατα έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία, τη Λιβύη και το Σουδάν, καθώς και την προηγούμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2014-2015.
Η φιλανθρωπική οργάνωση Action on Armed Violence του Λονδίνου αναφέρεται σε 12 χώρες ειδικότερα που έχουν «αποδεδειγμένο ιστορικό χρήσης αυτών των απαράδεκτων όπλων».
Με το όνομα «βρώμικη δωδεκάδα» χαρακτηρίζονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Συρία, η Ταϊλάνδη, το Σουδάν, η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, η Λιβύη, το Ισραήλ, η Γεωργία, η Αιθιοπία και η Ερυθραία.
Πόσο φονικές είναι οι βόμβες διασποράς;
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αναφέρθηκαν 689 θύματα κατά τη διάρκεια επιθέσεων με πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Cluster Munition Monitor.
Όλα τα θύματα στην Ουκρανία ήταν άμαχοι. Πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου 2009-2018, καταγράφηκαν 4.128 απώλειες από βόμβες διασποράς σε σχεδόν 20 χώρες, διαπίστωσε το Cluster Munition Monitor, αλλά οι περισσότερες ήταν στη Συρία.
Γιατί οι ΗΠΑ στέλνουν βόμβες διασποράς στις ΗΠΑ;
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανταποκρίνεται σε αίτημα της Ουκρανίας να στείλει βόμβες διασποράς για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η Ουκρανία «εξαντλείται από πυρομαχικά», αλλά ξεκαθάρισε ότι η αποστολή των βομβών διασποράς ήταν μια «δύσκολη απόφαση», που θεωρείται ως αναγνώριση των ανθρωπιστικών τους συνεπειών.
Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, αλλά η διαφορά είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατασκευάζει βόμβες διασποράς.
Επειδή τα πυρομαχικά διασποράς απλώνουν τις βόμβες σε μια ευρεία περιοχή, ένα μόνο πυρομαχικό μπορεί να καλύψει την ίδια περιοχή με πολλά λεγόμενα ενιαία βλήματα.
Watch NATO’s Secretary General show a blatant disregard for Ukrainian lives as he legitimizes NATO members sending cluster bombs to Ukraine, despite the fact that their unexploded bomblets will endanger Ukrainians for years to come, like landmines. Their use is banned by the… pic.twitter.com/zDZ2mG5P0N
— red. (@redstreamnet) July 12, 2023
«Έτσι, για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί θα πρέπει να εκτοξεύσουν πολλαπλά βλήματα με ενιαίες κεφαλές, μειώνοντας τα αποθέματα και εκθέτοντας τις μπαταρίες βολής σε ρωσικά αντιπυρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε ο Cancian.
Θα αλλάξουν τους συσχετισμούς οι βόμβες διασποράς;
Δυστυχώς, κανένα μεμονωμένο όπλο ή πυρομαχικό δεν θα φέρει τη νίκη και θα τερματίσει τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Cancian.
«Η ουκρανική νίκη θα προκύψει από το συνολικό αποτέλεσμα των όπλων και των πυρομαχικών που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους σε όλο τον πλανήτη, την εκπαίδευση που παρέχεται στα ουκρανικά στρατεύματα και την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού», είπε.
«Έτσι, τα πυρομαχικά διασποράς είναι πολύ αποτελεσματικά εναντίον ορισμένων στόχων και θα προσθέσουν στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνατότητες, δίχως όμως να εξασφαλίσουν τη μεγάλη νίκη στο Κίεβο», πρόσθεσε.