Η Ρόδος είναι ασφαλής, δήλωσε ο υπουργός Στέγασης και Διακρατικών Σχέσεων της Βρετανίας, τονίζοντας ότι παρά τα πύρινα μέτωπα θα πήγαινε «αύριο» στο νησί των Δωδεκαννήσων αν είχε κλείσει εκεί τις διακοπές του.

Ο Μάικλ Γκόουβ αποκάλυψε μάλιστα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί για διακοπές σε ένα άλλο ελληνικό νησί, όπου η πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες, την Εύβοια.

Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού έρχονται την ώρα που εντείνεται η πίεση στο Φόριν Όφις να αλλάξει την κατηγοριοποίηση της πυρόπληκτης Ρόδου, ώστε να μπορέσουν οι Βρετανοί τουρίστες να διεκδικήσουν οικονομικές αποζημιώσεις μέσω της ταξιδιωτικής τους ασφάλισης.

Αεροσκάφη μετέφεραν πίσω στη Βρετανία κάποιους από τους 10.000 τουρίστες που παραμένουν στη Ρόδο, ενώ μαίνονται εδώ και μέρες οι πυρκαγιές.

Βρετανός υπουργός: «Να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση στη Ρόδο»

«Πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Ρόδο. Οι σκέψεις μου στρέφονται στους πληγέντες. Αλλά νομίζω ότι η οδηγία είναι σαφής. Αν ακολουθήσετε την οδηγία του Φόριν Όφις, θα είστε ασφαλής», είπε ο Γκόουβ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Times ο υπουργός υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη του οι ταξιδιωτικές εταιρείες ενήργησαν με υπευθυνότητα και αναφερόμενος στην κατάσταση με τις πυρκαγιές στη Ρόδο τόνισε: Νομίζω ότι οι φωτιές έχουν περιοριστεί σε ένα τμήμα του νησιού».

Ερωτηθείς από το βρετανικό δίκτυο Sky News, αν θα πήγαινε αύριο στη Ρόδο εφόσον είχε προγραμματίσει εκεί τις διακοπές του ο Γκόουβ απάντησε:

«Ναι. Πράγματι θα πάω για διακοπές, Θεού θέλοντος, στην Ελλάδα σε περίπου μία εβδομάδα, όχι στη Ρόδο, αλλά σε ένα άλλο νησί. Ανυπομονώ. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, υπέροχο μέρος για διακοπές».

Την ίδια ώρα, πάντως, εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους, που υποστηρίζουν ότι η Ρόδος θα έπρεπε να προστεθεί στην «κόκκινη λίστα» των περιοχών, προς τις οποίες το Φόριν Όφις συνιστά να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια, πλην των απολύτως αναγκαίων.

«Πολλές οικογένειες αδυνατούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις μέσω της ταξιδιωτικής τους ασφάλισης, πληρώνοντας από τις τσέπες τους την απόφαση να μην ταξιδέψουν αεροπορικώς στο νησί», δήλωσε η Λέιλα Μόραν, εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων για θέματα Διεθνών Σχέσεων.