Η τραγουδίστρια Pink θα χαρίσει 2.000 δωρεάν αντίτυπα βιβλίων που έχουν «απαγορευτεί» από ορισμένα σχολεία στη Φλόριντα στους θαυμαστές της στις συναυλίες της στο Μαϊάμι αυτή την εβδομάδα.

Η Pink έχει μπει σε μερικές βιβλιοθήκες και αίθουσες διδασκαλίας αφαιρώντας βιβλία με σεξουαλικό περιεχόμενο ή θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας φύλου και φυλής. «Είναι μπερδεμένο, είναι εξοργιστικό, είναι λογοκρισία», είπε. Οι αρχές της Φλόριντα λένε ότι θέλουν να περιορίσουν το ακατάλληλο και επιβλαβές υλικό, αλλά ότι δεν απαγορεύουν τα βιβλία.

Η Pink ένωσε τις δυνάμεις της με την Pen America, μια ομάδα εκστρατειών που λέει ότι υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης για τους συγγραφείς. Λέει ότι η Φλόριντα έχει απαγορεύσει περισσότερα βιβλία από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% όλων των τεκμηριωμένων παραδειγμάτων.

Οι τίτλοι των βιβλίων που θα δωρίσει η Pink

«Τα βιβλία είχαν μια ιδιαίτερη σημασία για μένα από την εποχή που ήμουν παιδί, και γι’ αυτό δεν είμαι πρόθυμη να μείνω αμέτοχη και να παρακολουθώ τα βιβλία απαγορεύονται από τα σχολεία», είπε η Pink σε δήλωση που κυκλοφόρησε από την ομάδα. «Είναι ιδιαίτερα απεχθές να βλέπεις τις αρχές να στοχοποιούν βιβλία για τη φυλή και τον ρατσισμό και εναντίον των LGBTQ συγγραφέων και των έγχρωμων συγγραφέων. «Έχουμε κάνει τόσα βήματα προς την ισότητα σε αυτή τη χώρα και κανείς δεν πρέπει να θέλει να δει αυτή την πρόοδο να αντιστρέφεται».

Αντίγραφα τεσσάρων βιβλίων, τα οποία η Pen America λέει ότι έχουν εμφανιστεί στο Index of Banned Books της, θα δοθούν στις εκθέσεις της στο Μαϊάμι την Τρίτη και στο κοντινό Sunrise την Τετάρτη. Αυτά είναι:

  • Beloved by Toni Morrison – Το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του 1987 σχετικά με τη φρίκη και την κληρονομιά της δουλείας “απαγορεύεται” από εννέα σχολικές περιοχές της Φλόριντα, λέει η Pen America
  • The Family Book by Todd Parr – Το εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά, για διαφορετικές οικογένειες συμπεριλαμβανομένων γονέων του ίδιου φύλου βρίσκεται στη λίστα σε τρεις περιφέρειες
  • The Hill We Climb by Amanda Gorman – Το ποίημα που γράφτηκε για την ορκωμοσία του προέδρου Joe Biden μεταφέρθηκε από τη δημοτική βιβλιοθήκη στο τμήμα γυμνασίου σε ένα σχολείο του Μαϊάμι
  • Girls Who Code by Reshma Saujani – Το εν λόγω φέρεται να αφαιρέθηκε προσωρινά από μια περιοχή στην Πενσυλβάνια πέρυσι, αλλά δεν εμφανίζεται στην τρέχουσα λίστα της Pen America

Σχεδόν οι μισές σχολικές περιφέρειες στη Φλόριντα είχαν «περιπτώσεις απαγόρευσης βιβλίων», σύμφωνα με την Pen America. Σε όλες τις ΗΠΑ, οι αφαιρέσεις σχολικών βιβλίων αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο τον περασμένο χρόνο, ανέφερε.

Το Υπουργείο Παιδείας της Φλόριντα είπε ότι «δεν απαγορεύει τα βιβλία», ενώ ο κυβερνήτης, Ρον Ντεσάντις χαρακτήρισε την ιδέα της απαγόρευσης «φάρσα». Έχει πει ότι θέλει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να είναι «απαλλαγμένο από σεξουαλικότητα και επιβλαβές υλικό που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία».

Είπε νωρίτερα φέτος: «Η αποκάλυψη της φάρσας της «απαγόρευσης βιβλίων» είναι σημαντική γιατί αποκαλύπτει ότι κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα σχολεία μας για κατήχηση. Στη Φλόριντα, πορνογραφικό και ακατάλληλο υλικό που έχει μπει κρυφά στις τάξεις και τις βιβλιοθήκες μας με σκοπό να σεξουαλοποιήσει τους μαθητές μας, παραβιάζει τα κρατικά εκπαιδευτικά μας πρότυπα».

Τον Μάρτιο, ο Επίτροπος Εκπαίδευσης της Φλόριντα, Manny Diaz Jr, έγραψε στο Twitter: «Οι μαθητές θα πρέπει να περνούν το χρόνο τους στο σχολείο μαθαίνοντας βασικά ακαδημαϊκά μαθήματα, όχι να τρέφονται με το ζόρι ριζοσπαστική ιδεολογία φύλου και σεξουαλικής».

Οι σχολικές περιφέρειες που αφαίρεσαν βιβλία έχουν επικαλεστεί πρόσφατους νόμους της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου που ονομάστηκε Don’t Say Gay, το οποίο λέει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να διδάσκονται για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Πέρυσι, εισήχθη ένας άλλος νόμος που λέει ότι τα σχολικά βιβλία πρέπει να είναι κατάλληλα για κάθε διαφορετική ηλικία, χωρίς πορνογραφία και «κατάλληλα για τις ανάγκες των μαθητών».

Πρέπει να εγκριθούν από ειδικό που έχει εκπαιδευτεί από το Υπουργείο Παιδείας, με τους γονείς να έχουν περισσότερες εξουσίες για να ζητήσουν την απομάκρυνση τους. Ένας άλλος νόμος που εισήχθη το 2022 δεν επιτρέπει στην «ακροαριστερή αφύπνιση ατζέντα» να «καταλαμβάνει τα σχολεία και τους χώρους εργασίας μας» όταν διδάσκει θέματα που σχετίζονται με τη φυλή, είπε ο Ρον Ντεσάντις.

Πηγή: BBC.COM