Η τραγουδίστρια του Hips Don’t Lie αντιμετώπιζε κατηγορίες για φορολογική απάτη ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ (12,9 εκατομμύρια λίρες) σε δικαστήριο της Βαρκελώνης.

Οι Ισπανοί εισαγγελείς ήθελαν να την καταδικάσουν με 8 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 23,8 εκατομμυρίων ευρώ στην τραγουδίστρια, αν κριθεί ένοχη.

Η Σακίρα, η οποία έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία, συμφώνησε «έχοντας στην καρδιά μου το καλύτερο για το συμφέρον των παιδιών μου» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουν να δουν τη μαμά τους να θυσιάζει την προσωπική της ευημερία σε αυτόν τον αγώνα».

Η ερμηνεύτρια είχε προηγουμένως απορρίψει μια συμφωνία που πρόσφεραν οι εισαγγελείς, αντ’ αυτού επέλεξε να πάει σε δίκη.

Η υπόθεση επικεντρώθηκε γύρω από τη μόνιμη διαμονή της Shakira μεταξύ 2012 και 2014.

Σακίρα: Αναλυτικά η δήλωσή της

«Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, προσπαθούσα πάντα να κάνω ό,τι είναι σωστό και να δώσω θετικό παράδειγμα για τους άλλους.

Αυτό συχνά σημαίνει να κάνω το πρόσθετο βήμα στις επιχειρηματικές και προσωπικές οικονομικές αποφάσεις για την απόκτηση της απόλυτα καλύτερης συμβουλής, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλής του γραφείου PricewaterhouseCoopers International Limited και Ernst & Young Global Limited που υπήρξαν σύμβουλοί μου σε όλη αυτή τη διαδικασία.

«Δυστυχώς, και παρά αυτές τις προσπάθειες, οι φορολογικές Αρχές στην Ισπανία ακολούθησαν μια υπόθεση εναντίον μου, όπως έκαναν και εναντίον πολλών επαγγελματιών αθλητών και άλλων ατόμων υψηλού προφίλ, εξαντλώντας την ενέργεια, τον χρόνο και την ηρεμία αυτών των ανθρώπων για χρόνια κάθε φορά.

Ενώ ήμουν αποφασισμένη να υπερασπιστώ την αθωότητά μου σε μια δίκη που οι δικηγόροι μου ήταν πεπεισμένοι ότι θα είχαν αποφανθεί υπέρ μου, πήρα την απόφαση να επιλύσω τελικά αυτό το θέμα έχοντας στην καρδιά μου το καλύτερο για το συμφέρον των παιδιών μου που δεν θέλουν να δουν τη μαμά τους να θυσιάζει την προσωπική της ευημερία σε αυτόν τον αγώνα.

Πρέπει να ξεπεράσω το άγχος και τη συναισθηματική επιβάρυνση των τελευταίων ετών και να επικεντρωθώ στα πράγματα που αγαπώ -τα παιδιά μου και όλες τις ευκαιρίες να αφοσιωθώ στην καριέρα μου, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης παγκόσμιας περιοδείας μου και του νέου μου άλμπουμ, και για τα δύο είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένη.

Θαυμάζω απίστευτα αυτούς που πολέμησαν αυτές τις αδικίες μέχρι το τέλος, αλλά για μένα, σήμερα, η νίκη είναι να παίρνω το χρόνο μου πίσω για τα παιδιά μου και την καριέρα μου» σημείωσε.

Σακίρα: Διαφωνία για τη μόνιμη κατοικία

Στο επίκεντρο αυτής της σειράς βρίσκεται το καθεστώς διαμονής της Σακίρα μεταξύ 2012 και 2014, όταν οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ζούσε στην Ισπανία, αλλά ανέφερε ως επίσημη κατοικία της άλλο μέρος.

Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, άτομα που περνούν περισσότερους από έξι μήνες στη χώρα θεωρούνται κάτοικοι για φορολογικούς σκοπούς. Αλλά η Σακίρα λέει ότι η Ισπανία δεν ήταν εκεί που ζούσε, κυρίως εκείνη την εποχή.

Τον Ιούλιο οι εισαγγελείς εξέδωσαν ένα έγγραφο που ισχυριζόταν ότι αγόρασε ένα σπίτι στη Βαρκελώνη το 2012, το οποίο έγινε οικογενειακό σπίτι για εκείνη και τον τότε σύντροφό της, τον ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Ζεράρ Πικέ.

Οι δικηγόροι της είπαν ότι μέχρι το 2014 το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός της προερχόταν από διεθνείς περιοδείες και περνούσε μεγάλα κομμάτια χρόνου εκτός Ισπανίας.

«Οι ισπανικές φορολογικές Αρχές είδαν ότι έβγαινα με έναν Ισπανό πολίτη και άρχισαν να τρέχουν τα σάλια. Είναι ξεκάθαρο ότι ήθελαν να κυνηγήσουν αυτά τα χρήματα ό,τι κι αν γίνει», είπε στο περιοδικό Elle.

Η Σακίρα δήλωσε την Ισπανία ως τόπο διαμονής της για φορολογικούς λόγους το 2015. Είπε ότι έχει πληρώσει 17,2 εκατομμύρια ευρώ σε φόρο και δεν έχει ανεξόφλητα χρέη.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση το 2019, στον Πικέ επιβλήθηκε πρόστιμο 2,1 εκατομμυρίων ευρώ από το ισπανικό εθνικό δικαστήριο για φοροδιαφυγή μεταξύ 2008 και 2010.

Το ζευγάρι ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι χώρισε έπειτα από 11 χρόνια. Έχουν μαζί δύο γιους, επτά και εννέα ετών.