Λίγες στιγμές πριν από το μνημόσυνο της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ στις 22 Ιανουαρίου στο Μέμφις, η οικογένειά της – η μητέρα Πρισίλα, ο ετεροθαλής αδερφός Ναβαρόνε Γκαριμπάλντι Γκαρσία, οι κόρες Ράιλι Κίο και οι δίδυμες Φίνλεϊ και Χάρπερ Λοκγουντ, μαζί με τον πατέρα των διδύμων, Μάικλ Λοκγουντ – εμφανίστηκαν μονιασμένοι καθώς έβγαιναν από την Graceland.

Έλβις Πρίσλεϊ

Υπό το βλέμμα χιλιάδων θαυμαστών, τα αγαπημένα πρόσωπα της εκλιπούσης Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ μίλησαν με πολύ συγκινητικά λόγια για εκείνη. Φυσικά το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι ένα άλλο ζήτημα…

«Ο Μάικλ δεν ήταν καλεσμένος», υποστηρίζει μια στενή φίλη της Λίζα Μαρί στο περιοδικό του PEOPLE. Ήρθε στο Μέμφις με το πρόσχημα ότι έπρεπε να συνοδέψει τα δίδυμα – και μπήκε με τη βοήθεια της Πρισίλα στην κηδεία. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η Λίζα Μαρί ήταν να παραβρεθεί ο Μάικλ στην κηδεία της.»

Έλβις Πρίσλεϊ

Τις εβδομάδες πριν από τον θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου, σε ηλικία 54 ετών, η Λίζα Μαρί και η Πρισίλα, 77 ετών, έδειχναν να είναι πολύ κοντά σε διάφορες εκδηλώσεις που βρέθηκαν μαζί ενώ ήταν ενθουσιασμένες για τη νέα βιογραφική ταινία Έλβις σε σκηνοθεσία Μπαζ Λούρμαν, η οποία μάλιστα είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ωστόσο, πολλές πηγές λένε ότι οι δυο τους δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά όσο έδειχναν προς τα έξω. Μάλιστα φημολογείται ότι η σχέση τους είχε διαλυθεί το 2016 μετά τον χωρισμό της Λίζα Μαρί με τον εξηντάχρονο Μάικλ.

Μετά το χωρισμό, οι δύο πρώην ξεκίνησαν μια έντονη δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια των διδύμων που κράτησε μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Φίλοι λένε ότι η Λίζα Μαρί δυσανασχετούσε που η Πρισίλα τάχθηκε στο πλευρό του Μάικλ.

Η Ράιλι τάχθηκε στο πλευρό της μητέρας της σύμφωνα με μια πηγή και ενοχλήθηκε που η γιαγιά της πέταξε στην ίδια πτήση με τον Μάικλ για την κηδεία της μητέρας της.

Η ένταση που σιγόβραζε για καιρό, εξερράγη τέσσερις ημέρες μετά το μνημόσυνο, όταν οι δικηγόροι της Πρισίλα κατέθεσαν αίτηση στο Λος Άντζελες αμφισβητώντας την «αυθεντικότητα και την εγκυρότητα» μιας τροποποίησης που έγινε το 2016 στο ζωντανό καταπίστευμα της Λίζα Μαρί. Στη συγκεκριμένη τροποποίηση είχαν εκπέσει από δικαιούχοι η Πρισίλα και ο πρώην μάνατζερ της Λίζα Μαρι, Μπάρι Σίγκελ και περνούσε τον έλεγχο του καταπιστεύματος στην Ράιλι και τον εκλιπόντα γιο της Λίζα Μαρί, Μπέντζαμιν Κίο, που αυτοκτόνησε σε ηλικία 27 ετών το 2020.

Μιλαμε για την έπαυλη Graceland και μερίδιο 15% στην Elvis Presley Enterprises (EPE), η οποία το 2022 απέφερε 110 εκατομμύρια δολάρια.

Έλβις Πρίσλεϊ

Η Πρισίλα ισχυρίζεται πως δεν ήξερε τίποτα για την τροποποίηση του 2016 και το έμαθε μετά τον θάνατο της κόρης της. Υποστήριξε πως πρέπει να ακυρωθεί η τροποποίηση για διάφορους λόγους καθώς η Λίζα Μαρί δεν την είχε ειδοποιήσει ότι προχώρησε σε αλλαγές, όπως απαιτούν οι όροι του καταπιστεύματος.

Σύμφωνα με μια φίλη της Λίζα Μαρί: «Η Λίζα ήθελε η Ράιλι και ο Μπεν να είναι οι διαχειριστές» — και όλα τα παιδιά της να είναι οι δικαιούχοι.

Εν μέσω θρήνου η Ράιλι και η Πρισίλα δεν μιλάνε καλά-καλά μεταξύ τους όπως λένε πηγές κοντά στην οικογένεια.

Η αρχή της δυναστείας ξεκίνησε το 1959 όταν ο Έλβις — ήδη φαινόμενο του ροκ εν ρολ— συνάντησε για πρώτη φορά την 14χρονη Πρισίλα, ενώ βρισκόταν με στρατό των ΗΠΑ στη Γερμανία. Το 1963, η 17χρονη Πρισίλα μετακόμισε στο Μέμφις. Παντρεύτηκε τον Έλβις το 1967 και γέννησε τη Λίζα Μαρί ακριβώς εννέα μήνες αργότερα. Μετά το διαζύγιο των γονιών της το 1973, η Λίζα Μαρί μετακόμισε με τη μαμά της στο Λος Άντζελες, αλλά επισκεπτόταν τακτικά τον μπαμπά της.

Έλβις Πρίσλεϊ

Όταν ο Έλβις πέθανε από καρδιακή ανακοπή το 1977 σε ηλικία 42 ετών, άφησε πίσω του μια περιουσία αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ως εκτελεστή της διαθήκης του είχε ορίσει τον πατέρα του, Βέρνον, και τη Λίζα Μαρί, τότε 9 ετών, κληρονόμο του. Ο Βέρνον πέθανε το 1979 και η Πρισίλα μαζί με την επί χρόνια λογίστρια του και του Έλβις καθώς και την Εθνική Τράπεζα Εμπορίου στο Μέμφις ορίστηκαν ως συνεκτελεστές της περιουσίας του Έλβις έως ότου η Λίζα Μαρί να γίνει 25 ετών.

Με έξοδα για το Graceland 480.000 $ ετησίως, το μέλλον του κτήματος ήταν αβέβαιο. «Η ερώτηση που έκανα συνέχεια στον εαυτό μου ήταν: «Τι θα κάνουμε;», θυμήθηκε η Πρισίλα στους Los Angeles Times το 1989.

Έλβις Πρίσλεϊ

Όταν η εφορία επέβαλε φόρο κληρονομιάς 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο κτήμα το 1981 αφού το επανεκτίμησε στα 22,5 εκατομμύρια δολάρια, η Πρισίλα χρησιμοποίησε τα τελευταία 500.000 δολάρια από τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία του κτήματος για να μετατρέψει τη Graceland σε τουριστικό αξιοθέατο το 1982.

Αλλά η Graceland κατάφερε μέσα σε μόλις 38 ημέρες να ανταπεξέλθει οικονομικά και τώρα προσελκύει περισσότερους από 500.000 επισκέπτες ετησίως. «Είναι η επιτομή του Έλβις και του αμερικανικού ονείρου», λέει ο συγγραφέας Μάρτιν Τόργκοφ, ειδικός στα θέματα που αφορούν τον βασιλιά του rock ‘n’ roll.

Όταν η Λίζα Μαρί έγινε 25 ετών το 1993, η αξία της περιουσίας ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Σχημάτισε το Promenade Trust για να διαχειριστεί την περιουσία, με την Πρισίλα και την Εθνική Τράπεζα Εμπορίου ως συν- διαχειριστές.

Έλβις Πρίσλεϊ

«Όλα παραμένουν ίδια, εκτός από το ότι είμαι στην ομάδα διαχείρισης τώρα», είπε η Λίζα Μαρί στο PEOPLE το 1993, σημειώνοντας ότι η Πρισίλα είχε κάνει «καταπληκτική δουλειά» στη διαχείριση των οικονομικών της.

Το 2003, η Λίζα Μαρί ξεκίνησε την μουσική της καριέρα και όρισε ως μάνατζέρ της τους Μπάρι Σίγκελ και τη μητέρα της Πρισίλα. Σε λιγότερο από δύο χρόνια ο Μπάρι πούλησε περίπου το 85% των συμφερόντων του. Μέχρι το 2015 το καταπίστευμα είχε μείνει μόνο με 14.000 δολάρια σε μετρητά και ένα βουνό χρέη, γεγονός που οδήγησε τη Λίζα Μαρί να καταθέσει μήνυση εναντίον του Σίγκελ το 2018 για κακή διαχείριση και κατάχρηση της εμπιστοσύνης της. Ισχυρίστηκε ότι ο Σίγκελ είχε δώσει στην Πρισίλα ετήσιο μισθό 900.000 δολαρίων, αν και δεν είχε καμία ιδιοκτησία ή επίσημη θέση στην EPE. (Αυτή και ο Σίγκελ συμβιβάστηκαν με ένα άγνωστο ποσό εξωδικαστικά).

Καθώς τα οικονομικά της Λίζα Μαρί και ο γάμος της με τον Λόκγουντ κατέρρευσαν (προηγουμένως ήταν παντρεμένη με τους Κίο, Μάικλ Τζακσον και Νίκολας Κέιτζ), το ίδιο συναίβη και στη σχέση της με την Πρισίλα.

Έλβις Πρίσλεϊ

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής της Λίζα, δεν συζήτησε ποτέ καμία δουλειά με την Πρισίλα», υποστηρίζει η φίλη της, προσθέτοντας ότι πριν από το θάνατο του Μπέντζαμιν, η Λίζα Μαρί είχε «ρωτήσει πολλές φορές τι θα χρειαζόταν» για να αγοράσει πίσω μεγαλύτερο μερίδιο στην ΕΡΕ.

«Ήθελε κάθε ένα από τα τέσσερα παιδιά της να έχει το 5% της περιουσίας», λέει η πηγή.

Εάν η τροπολογία του 2016 ακυρωθεί τελικά στο δικαστήριο, η Πρισίλα και η Ράιλι θα είναι αντιπρόσωποι.

«Η Πρισίλα δεν θέλει τη Ράιλι να είναι αποκλειστικά υπεύθυνη, γιατί τότε δεν θα έχει κανένα λόγο στη διαχείριση της περιουσίας», λέει ο γνωστός της οικογένειας. «Εν τω μεταξύ, η Ράιλι δεν θέλει να μπει η Πρισίλα».

Η ίδια πηγή προσθέτει: «Είναι μια πολύ θλιβερή ιστορία. Η Ράιλι είναι σε σοκ κι η Πρισίλα αμφισβητεί την τροπολογία της κόρης της».

Η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου και πηγές λένε ότι η Ράιλι έχει επικεντρωθεί στην καριέρα της στην υποκριτική και στο πρώτο δισέγγονο του Έλβις. Στο μνημόσυνο της μητέρας της, ο σύζυγος της Ράιλι και κασκαντέρ, Μπεν Σμιθ-Πίτερσεν, αποκάλυψε ότι απέκτησαν το πρώτο τους παιδί το 2022.

Έλβις Πρίσλεϊ

«Ο θάνατος της Λίζα Μαρί ήταν πολύ οδυνηρός για τη Ρίλει, αλλά το να καλωσορίσει το κοριτσάκι της ήταν ευτυχές», λέει οικογενειακή πηγή της Ρίλει και συνεχίζει «Η κόρη της φέρνει τη χαρά της. Της αρέσει να είναι μαμά».

Εν τω μεταξύ, η Πρισίλα συνδημιούργησε με την Agent Elvis του Netflix, μια σειρά κινουμένων σχεδίων που κάνει το ντεμπούτο της στις 17 Μαρτίου, και είναι το θέμα μιας επερχόμενης βιογραφικής ταινίας σε σκηνοθεσία της Sofia Coppola.

Τη ώρα που η Πρισίλα και η Ράιλι αγωνίζονται για τον έλεγχο της οικονομικής κληρονομιάς του Έλβις, ο Σίλινγκ ελπίζει πως ένα κομμάτι του μύθου θα καταφέρει να μείνει ατόφιο.

«Θα ήθελα η ίδια η Graceland να παραμείνει όπως τα τελευταία 45 χρόνια, ως ένα κομμάτι της ιστορίας που αποτυπώθηκε στο χρόνο», λέει. «Θα ήθελα να το δω όπως το άφησε ο Έλβις, όπως το διακόσμησε, για τις επόμενες γενιές Πρίσλεϊ. Είναι ο Λευκός Οίκος του ροκ εν ρολ».