Πλήθος κόσμου συρρέει από το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα, καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες για την εξόδιο ακολουθία που θα γίνει στις 12:00, παρουσία πολλών υψηλών προσκεκλημένων, με τους οποίους ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ συνδέθηκε με οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς.

Ανάμεσα στα 187 άτομα που θα βρεθούν στην κηδεία του τέως και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν την πομπή προς το Τατόι, όπου και θα ταφεί, βρίσκονται πέντε βασιλιάδες, δύο διάδοχοι θρόνων και μερικές δεκάδες γαλαζοαίματοι ακόμα. Όλοι τους έφτασαν στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο με 14 ιδιωτικές πτήσεις. Συνολικά, 130 άτομα από τους παρίσταντες την κηδεία έχουν έρθει από το εξωτερικό.

Ο μεγαλύτερος όγκος εξ αυτών δείπνησε με την οικογένεια του Κωνσταντίνου στο δείπνο που παρέθεσε στην αίθουσα Tudor Hall του ξενοδοχείου King George, με το κέντρο της Αθήνας από το βράδυ της Κυριακής να γεμίζει με ακριβά αυτοκίνητα και άνδρες ασφαλείας που συνόδευαν τα βασιλικά μέλη. Ανάμεσα τους ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο βασιλιάς Φελίπε κι η βασίλισσα Λετίσια, η βασίλισσα Σοφία, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος και η βασίλισσα Σίλβια, η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, ο διάδοχος του θρόνου στη Νορβηγία πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Στο δείπνο, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ιστορίες και συλλυπητήριες ευχές, ενώ το πρόγραμμα του δείπνου τηρήθηκε αυστηρά, μιας και η οικογένεια έπρεπε να ξεκουραστεί για τις πρόβες που γίνονται από νωρίς το πρωί σήμερα, εν όψει της κηδείας.

Στο δείπνο δε βρέθηκε μέλος από τη βρετανική βασιλική οικογένεια, την οποία θα εκπροσωπήσει τελικά η κόρη της Ελισάβετ, η πριγκίπισσα Άννα, η οποία κατέφτασε στην Αθήνα τα ξημερώματα της Δευτέρας μαζί με πέντε ακόλουθους. Παρά τα ρεπορτάζ πως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα έδινε το παρών, τελικά δεν θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να τιμήσει τον νόνο του στο ύστατο χαίρε.

Το πρόγραμμα της κηδείας και της ταφής – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Το φέρετρο του Γλύξμπουργκ βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου θα είναι μέχρι τις 10:30 και μετά θα το μεταφέρουν στους ώμους τους οι δύο γιοι του, ο Παύλος και ο Νικόλαος, μαζί με τα παιδιά του Παύλου, εντός της Μητρόπολης. Ο Παύλος μάλιστα θα εκφωνήσει και τον επικήδειο ενώπιον των βασιλικών καλεσμένων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην πρώτη σειρά θα κάθονται η σύζυγός του Κωνσταντίνου, Άννα-Μαρία, οι δύο γιοι του και οι δύο κόρες του, Αλεξία και Θεοδώρα. Δίπλα τους, οι αδελφές του Κωνσταντίνου, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη. Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται τα βασιλικά ζεύγη. Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, θα βρίσκονται πρώην βασιλείς και στην τρίτη σειρά, διάδοχοι θρόνων.

Στην εξόδιο ακολουθία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, με τον πρώτο να στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται έξι συν έξι Συνοδικοί Μητροπολίτες. Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού.

Όλοι οι καλεσμένοι, θα μεταφερθούν με ειδικά βανάκια στο Τατόι, όπου θα ταφεί ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ δίπλα στους τάφους των γονιών του με πολιτική ενδυμασία. Στο Τατόι οι εργασίες για την τελετή ήταν πυρετώδεις όλο το σαββατοκύριακο και ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Η πορεία που θα ακολουθήσουν τα βανάκια είναι, σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, από την οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Μιχαλακοπούλου, στην Κατεχάκη, στην Περιφερειακή Υμηττού, στην Αττική Οδό, στην Αθηνών-Λαμίας και από εκεί στην έξοδο προς Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το Τατόι.

Για αυτή την πορεία, οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει αφορούν σε διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων από τις 6:00 το πρωί έως και τις 14:00 σε όλο το μήκος της οδού Μητροπόλεως, και σε τμήμα των οδών Αιόλου και Ερμού.

Επιπλέον, εξεδόθη ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις drones από τις 04:00 έως τις 17.00 στον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και στην περιοχή της Δεκέλειας. Τα μόνα drones που θα πετάνε, είναι τα εξουσιοδοτημένα από την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής που θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο, ενώ έντονη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει σε συγκεκριμένα σημεία πέριξ της Μητροπόλεως και στο Τατόι.

Μετά την ταφή του τέως, θα υπάρξει γεύμα της οικογένειας προς τους καλεσμένους στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε εξέλιξη η εξόδιος ακολουθία στην Μητρόπολη

Ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση, λίγο μετά τις 12 στη Μητρόπολη, η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, και θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι. Η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών είναι σε εξέλιξη, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετέχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς – μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.