Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κρούει για ακόμα μια φορά των κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη κορύφωση των κρουσμάτων και αύξηση των ημερησίων θανάτων προς τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τουλάχιστον 60 θανάτους ημερησίως, και για 7.000 με 8.000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.

«Ξεκινάμε σε ένα επίπεδο που είναι ουσιαστικά το υψηλότερο που είχαμε βρεθεί ποτέ, είμαστε λίγο παραπάνω από το 3ο κύμα σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο, έχουμε όμως ένα θετικό, τον εμβολιασμό που συνεχίζεται, και ελπίζω να αυξηθεί κι ο ρυθμός» είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τώρα έχουμε μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας ενώ στο 2ο κύμα δεν τα είχαμε».

Από πότε θα αυξηθούν τα κρούσματα

Η μετάλλαξη Δέλτα και η χαλάρωση θα έχουν συνέπειες και το Σεπτέμβριο σε επίπεδο κρουσμάτων, με αυξητική τάση από την επόμενη εβδομάδα ουσιαστικά, με κορύφωση στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης. «Εκτός αν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας» επισήμανε.

«Αν φτάσουμε 1η Οκτωβρίου στους αριθμούς που προανέφερα τότε περίπου δυο εβδομάδες, μετά στις 17 Οκτωβρίου, να περιμένετε να δείτε μια κορύφωση στις διασωληνώσεις της τάξης των 700 – 730 ατόμων». Θα υπάρξει πίεση, διευκρίνισε ο καθηγητής, αλλά το σύστημα υγείας θα αντέξει, έχει αποδεδειγμένα αντέξει σε αυτό το επίπεδο.

Κατά την εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη δε θα χρειαστούν γενικευμένα μέτρα, γιατί θα έχουμε υψηλό επίπεδο ανόσιας φυσικής και τεχνητής. «Ωστόσο, θα έχουμε πάνω από 60 θανάτους της ημέρα, είναι φόρος ζωής» υπογράμμισε.

https://www.intronews.gr/4146-2-koronoios-pote-einai-megalyteros-o-kindynos-metadosis-apo-ena-atomo-pou-echei-kollisei