Ο Στρατηγός Mamandy Doumbouya ήταν ξεκάθαρος: «Το χρέος ενός στρατιώτη είναι να σώζει τη χώρα του. Ο προσωποκεντρισμός της πολιτικής ζωής τελείωσε. Δε θα εμπιστευόμαστε άλλο την πολιτική στα χέρια ενός άντρα, αλλά θα την εμπιστευτούμε στα χέρια του λαού. Αν δει κανείς την κατάσταση στους δρόμους, την κατάσταση στα νοσοκομεία, θα καταλάβει ότι μετά από 70 χρόνια ήρθε καιρός να ξυπνήσουμε. Και ξυπνήσαμε». Με αυτή του τη δήλωση έδωσε το στίγμα του πραξικοπήματος που έγινε το βράδυ της Κυριακής στη Γουινέα της Αφρικής.

Ο Mamandy Doumbouya έκανε την εμφάνιση του με τους στρατιώτες του στην πρωτεύουσα της Γουινέας, το Κονάκρι, φορώντας έναν κόκκινο μπερέ και γυαλιά ηλίου, σε ένα πραξικόπημα που ως εικόνα θύμισε σκηνή από το Tropic Thunder ή το Hot Shots με τον Charlie Sheen.

Ο Doumbouya, με καταγωγή από τους Μαλίνκε θήτευσε στη Λεγεώνα των Ξένων της Γαλλίας για περίπου 15 χρόνια και βρέθηκε σε Ακτή Ελεφαντοστού, Τζιμπουτί, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Αφγανιστάν κ.α. όπου χρησίμευσε ως εξπέρ σε αμυντικές τακτικές και στη διοίκηση. Άλλωστε, έχει εκπαιδευτεί ειδικά σε Ισραήλ, Γκαμπόν και Σενεγάλη. Στη Γουινέα τον περιγράφουν ως έναν Κολοσσό με εντυπωσιακή σωματική διάπλαση.

Στην εκπαίδευσή του ο Mamandy Doumbouya απέκτησε τα skills για να αναδυθεί στην στρατιωτική ιεραρχία και να φτάσει να γίνει επικεφαλής της SFG, ομάδας επίλεκτων που καταπολεμούν την τρομοκρατία και την πειρατεία. Πρόκειται για ένα όργανο που έφτιαξε ο Alpha Conde με σκοπό να καταπιέζει την κοινωνική αντίδραση στις πράξεις του, αλλά που τελικά στράφηκε εναντίον του.

Όντας πολύ δημοφιλής, ο Doumbouya έχει με το μέρος του τον μισό πληθυσμό της πρωτεύουσας, με τον άλλο μισό να επιδίδεται σε οδομαχίες με την αστυνομία και με το τμήμα του στρατού που στηρίζει ακόμα τον Conde.

«Η Γουινέα είναι μια όμορφη χώρα. Δε χρειάζεται πια να τη βιάζουμε. Χρειάζεται να της κάνουμε έρωτα» είπε ο Mamandy Doumbouya μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο που κατελήφθη χθες, σε μια φράση που εδώ μπορεί να ακούγεται απρεπής, αλλά για τα ειωθότα της Αφρικής, είναι μάλλον ευφυολόγημα.

 

https://twitter.com/Gidi_Traffic/status/1434758413246996482?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Τι κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα του Mamandy Doumbouya

Η Γουινέα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Αφρικής σε ορυκτό πλούτο, έχοντας άφθονο βωξίτη, σίδηρο, χρυσό και διαμάντια. Μέχρι το 1958 ήταν μια αποικία της Γαλλίας και παραμένει τέτοια, αλλά σε αυτά τα 70 χρόνια έχει ανεξαρτητοποιηθεί. Όμως μόλις το 2010 έγιναν για πρώτη φορά δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής Προέδρου, με τον Alpha Conde να βγαίνει νικητής.

Σε αυτά τα 11 χρόνια η Γουινέα είχε ως κράτος οικονομική ανάπτυξη λόγω του πλούτου της, εν τούτοις ο πληθυσμός των 13 εκατομμυρίων δεν είδε ποτέ κάτι τέτοιο. Επιπλέον, το κράτος διοικείται από τους Μαλίνκε, μια μειονοτική εθνοτική ομάδα, ενώ οι Φουλάνις, που αποτελούν την πλειοψηφία, δε βρίσκονται πουθενά στα αξιώματα.

https://www.intronews.gr/4338-2-afghanista-narkotika-taliban-vretania

Η διαχείριση του Conde φαίνεται πως ήταν διεφθαρμένη, κάτι που έγινε σαφές στην τρίτη φορά που εξελέγη πρόεδρος, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο, όπου έγιναν θηριωδίες στην καταμέτρηση των ψήφων, ώστε να λάβει και πάλι το χρίσμα εις βάρος του Cellou Dalein Diallo. Μάλιστα, τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, με την αστυνομία και τον στρατό να εμποδίζουν το λιντσάρισμα του και να ακολουθεί βία στα πέριξ του προεδρικού μεγάρου. Λίγο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2020, είχε προχωρήσει σε αλλαγή του συντάγματος προς όφελος του.

BERLIN, GERMANY – NOVEMBER 19: Alpha Conde, President of Guinea, arrives for the Compact with Africa summit at the Chancellery on November 19, 2019 in Berlin, Germany. The summit, hosted by the German government, brings together leaders from 12 African nations and seeks to further the groundwork for increased private investment in those countries. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Το βράδυ της Κυριακής ο Mamandy Doumbouya και οι άντρες του κατέλαβαν το μέγαρο και αιχμαλώτισαν τον Conde, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε βιαιοπραγίες εναντίον του ή εναντίον του υπουργικού συμβουλίου. Είναι εμφανές πάντως πως στόχος τους ήταν ο Conde, καθώς ανακοίνωσαν σχετικά άμεσα ότι θα συναντούσαν σήμερα το πρωί τους υπουργούς ώστε να στηθεί μια κυβέρνηση που να εκπροσωπεί πραγματικά τον λαό. «Δε θα καταλύσουμε τη δημοκρατία» τονίζει ο Doumbouya, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η αντίδραση πάντως της διεθνούς κοινότητας είναι καταδικαστική, με τον Antonio Guterres, Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να ζητάει άμεσα την απελευθέρωση του Conde, Ευρώπη και Γαλλία καταδίκασαν επίσης, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως αυτό το πραξικόπημα του Mamandy Doumbouya μειώνει τη δυνατότητα συνεργασίας των ΗΠΑ με τη Γουινέα και τη στήριξη άλλων συνεργατών προς τη χώρα.

Τέλος, η Οικονομική Ομοσπονδία Κρατών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) προειδοποίησε μέσω του Γκανέζου προέδρου της, Nana Akufo-Addo, ότι θα υπάρξουν ποινές αν δεν επανορθωθεί η δημοκρατία στη Γουινέα.