Ο Mamadou Safayou Barry ξεκίνησε από τη Γουινέα για το διάσημο Al-Azhar της Αιγύπτου τον Μάιο, ελπίζοντας ότι θα γίνει δεκτός.

Ο 25χρονος πέρασε με το ποδήλατό του στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που διάρκεσε το ταξίδι του, από χώρες που κατέστρεψαν ισλαμιστές μαχητές και πραξικοπήματα.

Όπως δήλωσε στο BBC ότι ήταν «πολύ, πολύ χαρούμενος» που του δόθηκε υποτροφία όταν τελικά έφτασε στο Κάιρο.

Ο παντρεμένος πατέρας ενός παιδιού είπε πως αν και δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για να αντεπεξέλθει στο μάθημα Ισλαμικών Σπουδών στο Al-Azhar ή για να κάνει πτήσεις για την Αίγυπτο, η φήμη του πανεπιστημίου τον ώθησε να δημιουργήσει την ευκαιρία του, κάνοντας ένα επικό ταξίδι και περνώντας από το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, το Τόγκο, το Μπενίν, τον Νίγηρα και το Τσαντ.

Το Al-Azhar είναι ένα από τα πανεπιστήμια που εξειδικεύεται στη σουνιτική ισλαμική μάθηση. Είναι επίσης ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια καθώς ιδρύθηκε το έτος 670 μ.Χ.

Ο κ. Barry ξεκίνησε από το σπίτι του για να «αναζητήσει την ισλαμική γνώση», αλλά αντιμετώπισε καχυποψία και αντιξοότητες σε ορισμένες από τις χώρες που διέσχισε με το ποδήλατό του.

Στο Μάλι, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα, οι επιθέσεις από ισλαμιστές μαχητές σε αμάχους είναι συχνές και τα πρόσφατα πραξικοπήματα έχουν οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια.

«Το να ταξιδέψεις μέσα από αυτές τις χώρες είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν έχουν ασφάλεια αυτή τη στιγμή», είπε.

«Έχουν τόσα πολλά προβλήματα και οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ φοβισμένοι -στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο οι άνθρωποι με κοιτούσαν σαν να είμαι κακός άνθρωπος. Παντού έβλεπα τον στρατό με τα μεγάλα όπλα και τα αυτοκίνητά του», είπε ο κ. Μπάρι.

Είπε ότι συνελήφθη και κρατήθηκε τρεις φορές χωρίς σοβαρό λόγο -δύο φορές στην Μπουρκίνα Φάσο και μία στο Τόγκο.

Γουινέα – Mamadou Safayou Barry: Υποτροφία στο διάσημο πανεπιστήμιο

Η τύχη του κ. Barry άλλαξε όταν έφτασε στο Τσαντ. Ένας δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από τον κ. Barry και δημοσίευσε την ιστορία του στο Διαδίκτυο, ωθώντας μερικούς καλούς Σαμαρείτες να του χρηματοδοτήσουν μια πτήση προς την Αίγυπτο.

Αυτό σήμαινε ότι απέφυγε να περάσει με ποδήλατο στο Σουδάν, τμήματα του οποίου είναι επί του παρόντος εμπόλεμες ζώνες.

Στις 5 Σεπτεμβρίου έφτασε τελικά στο Κάιρο. Η αποφασιστικότητά του του χάρισε μια συνάντηση με την Κοσμήτορα Ισλαμικών Σπουδών, δρ Nahla Elseidy.

Αφού μίλησε στον κ. Barry, η δρ Elseidy του πρόσφερε μια θέση στο μάθημα Ισλαμικών Σπουδών του Al-Azhar, με πλήρη υποτροφία.

Η κοσμήτορας είπε στα κανάλια της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι το πανεπιστήμιο θέλει να προσφέρει τη γνώση του σε φοιτητές σε όλο τον κόσμο και ότι αυτή η φιλοσοφία «όχι μόνο καλύπτει διεθνείς φοιτητές στην Αίγυπτο αλλά επεκτείνεται και στο εξωτερικό.

Το Al-Azhar δέχεται φοιτητές από όλες τις χώρες, τους φροντίζει, και τους προσφέρει επιχορηγήσεις».

Ο κ. Barry είπε ότι ήταν «πολύ, πολύ χαρούμενος» που έλαβε την υποτροφία. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο χαρούμενος ήμουν. Ευχαρίστησα τον Θεό», είπε.

Ο κ. Barry πρόσθεσε ότι οι δοκιμασίες της αποστολής του έχουν ξεχαστεί εδώ και καιρό -διαγράφονται από τη χαρά του να μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του μελετητή του Al-Azhar.