Στην πατρίδα του την Κρήτη, επέστρεψε τα ξημερώματα ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτή την ώρα, τελείται λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων, μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Η σορός του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη μεταφέρθηκε με το πλοίο της γραμμής. Στις 6:30 το πρωί έφτασε στο λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά, κι στις 7:30 ξεκίνησε ουσιαστικά η τελετή αποχαιρετισμού και η πομπή με προορισμό τη Δημοτική Αγορά Χανίων και εν συνεχεία τη Μητρόπολη της πόλης.

Κόσμος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο λιμάνι της Σούδας και ακολουθούσε την πομπή, ενώ καθώς προχωρούσαν προς την πόλη όλο και περισσότεροι ακολουθούσαν.

Της πομπής προπορεύτηκε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χανίων που έπαιζε τις θρυλικές μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, ακολουθούσε το αυτοκίνητο με τη σορό, η οικογένεια και Κρητικοί που θέλησαν να πουν το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο μουσουργό.

Κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και εμφανώς συγκινημένοι εκατοντάδες πολίτες συρρέουν από το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι τουρίστες που με τα κινητά τους τηλέφωνα καταγράφουν εικόνες από το σημείο.

«Περιμένω από νωρίς το πρωί για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιώργος που κατάγεται, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον Γαλατά. «Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό-Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης», είπε ο κ. Χάρης.

Το μεσημέρι η κηδεία στον Γαλατά

Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα και τον αδερφό του. Το Δικαστήριο, μετά την κόντρα της οικογένειας, αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως και ο μουσικοσυνθέτης να μεταφερθεί στο χωριό του και στον ναό του Αγίου Νικολάου.

Στον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα, ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Με χειροκροτήματα και τραγούδια η πομπή στη Μητρόπολη Χανίων

Στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς όπου έφτασε με αυτοκινητοπομπή από το λιμάνι της Σούδας, πολίτες, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Χανίων και βρακοφόροι υποδέχτηκαν τον Μίκη.

Κάτοικοι των Χανίων είχαν σταθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή, από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τη Δημοτική Αγορά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα, τον κορυφαίο Κρητικό συνθέτη και δημιουργό. Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος».