Ένα σκάνδαλο φαίνεται να ξεσκεπάζεται σιγά σιγά, που έχει ως επίκεντρο την Tripadvisor. Σχεδόν 1 εκατομμύριο αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα– που ισοδυναμεί με το 3,6% του συνόλου – διαπιστώθηκε ότι ήταν ψεύτικες, κάτι είναι πιθανό να συμβαίνει και σε άλλες αντίστοιχες εφαρμογές.

Στη δεύτερη έκθεσή για τη διαφάνεια της, η πλατφόρμα ταξιδιωτικού περιεχομένου είπε ότι το 67,1% των ψεύτικων κριτικών είχαν μπλοκαριστεί πριν μπουν στην πλατφόρμα από τον αλγόριθμο εποπτείας που υπάρχει πριν από τη δημοσίευση. Το 2019, το Tripadvisor απέρριψε ως «απλοϊκή» την ανάλυση από την ομάδα καταναλωτών Which?, που διαπίστωσε ότι από τις 250.000 κριτικές ξενοδοχείων στον ιστότοπό μια στις επτά είχε χαρακτηριστικά ότι είναι ψεύτικη.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, παρείχε επίσης λεπτομέρειες για τις πληρωμένες κριτικές, ένα φαινόμενο που έχει αναπτυχθεί από την επιθυμία των επιχειρήσεων να ενισχύσουν την κατάταξή τους με θετικές κριτικές για μια υψηλή βαθμολογία στο Tripadvisor.

Η εταιρεία είπε ότι αφαίρεσε πληρωμένες κριτικές από 131 χώρες πέρυσι, συγκεκριμένα αυτές από την Ινδία που συνδέεται με πλαστά προφίλ και σχόλια. Ως αποτέλεσμα, η Ινδία ήταν στην κορυφή της λίστας των χωρών από τις οποίες προήλθαν οι πιο αμειβόμενες κριτικές πέρυσι, με τη Ρωσία να αποχωρεί από το Top 10.

Επιπλέον, η εταιρεία είπε ότι οι ερευνητές εντόπισαν 65 νέους ιστότοπους κριτικών επί πληρωμή και απέκλεισαν τις υποβολές από συνολικά 372 διαφορετικούς ιστότοπους κριτικών επί πληρωμή πέρυσι, καθώς δεν ανταποκρίνονται σε μια αληθινή ταξιδιωτική εμπειρία του καταναλωτή.

https://www.intronews.gr/7433-2-kataskopeias-vretanias-symfonia-cloud-amazon

Απειλείται η αξιοπιστία του Tripadvisor

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό των αξιολογήσεων που απέρριψαν ή αφαίρεσαν αυξήθηκε σε σύγκριση με τα στοιχεία πριν από την πανδημία, δηλαδή από το 2018. Αν και το ζήτημα απειλεί την αξιοπιστία της πλατφόρμας και των επιχειρήσεων σε αυτήν, οι ψεύτικες κριτικές δεν αφαιρούνται μόνες. Περισσότερες από 2 εκατομμύρια υποβολές αξιολογήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 8,6% του συνόλου, απορρίφθηκαν ή αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα του Tripadvisor, για παράδειγμα επειδή βωμολοχίες.

Μπορεί η πανδημία να έβαλε φρένο στα ταξίδια, κάτι που συνεπάγεται ότι οι κριτικές θα μειώνονταν – ο αριθμός τον Αύγουστο του περασμένου έτους (περίπου 4 εκατομμύρια) ήταν ο μισός από τον Αύγουστο του 2018 – αλλά ο ιός έθεσε επίσης άλλες προκλήσεις.

Η ομάδα της Tripadvisor έπρεπε να αξιολογήσει με μη αυτοματοποιημένο τρόπο επιπλέον 257.022 κριτικές, εκ των οποίων οι 46.145 καταργήθηκαν λόγω παραβίασης των οδηγιών ανάρτησης. Περιλάμβαναν κριτικές που περιείχαν ενθάρρυνση για παράβλεψη των κυβερνητικών αποφάσεων ή διάδοση παραπληροφόρησης με ρατσιστικά σχόλια που περιλαμβάνουν αναφορές στον κορωνοϊό ως ο ιός της «Κίνα» ή «Γουχάν», ενώ επέκριναν επιχείρησης για την επιβολή μέτρων ασφαλείας για τον Covid.

Συνολικά, το Tripadvisor επέβαλε κυρώσεις σε 34.605 ακίνητα για δόλια δραστηριότητα και απαγόρευσε 20.299 μέλη επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τα πρότυπα της πλατφόρμας πέρυσι.