Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν ο Ado Campeol αποφάσισε να βάλει στο μενού του εστιατορίου του ένα γλυκό με μπισκότα βουτηγμένα σε αλεσμένο καφέ με κρέμα από μασκαρπόνε. Τότε δεν ήξερε πως το τιραμισού θα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο και θα γινόταν ένα από τα γλυκά που θα γέμιζαν τους καταλόγους των εστιατορίων υψηλής γαστρονομίας. Γι΄αυτό και δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να το πατεντάρει. Έτσι, δεν πήρε ποτέ τη δόξα που θα έπρεπε.

Ο Campeol πέθανε σε ηλικία 93 ετών και αφήνει πίσω του το εστιατόριο Alle Becherie που βρίσκεται στο Τρεβίζο, στα βόρεια της Ιταλίας. Ο Campeol έμεινε γνωστός ως ο «μπαμπάς» του τιραμισού, αλλά αυτοί που το έφτιαξαν ήταν η γυναίκα του και ο σεφ που είχε το 1972, ο Roberto Linguanotto, όταν και έβαλε το γλυκό για πρώτη φορά στον κάταλογο του εστιατορίου. Η οικογένεια του δεν μπήκε στη διαδικασία να το πατεντάρει, κάτι που αν είχε κάτι, θα είχε βγάλει μια ολόκληρη περιουσία.

Αν και οι φήμες για την καταγωγή του τιραμισού ποικίλλουν, με μια να αναφέρει πως σερβιρίστηκε πρώτη φορά σε ένα πορνείο του Τρεβίζο, εν τέλει επικράτησε η εκδοχή του Campeol. Ο Ado Campeol ανέλαβε το εστιατόριο Alle Beccherie με το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κι ενώ οι γονείς του το είχαν ξεκινήσει το 1939.

Ο Linguanotto είχε αποκαλύψει πως το τιραμισού βγήκε κατά λάθος, καθώς ο στόχος του ήταν να φτιάξει ένα παγωτό βανίλια. Όταν όμως έριξε μέσα στο μπολ το μασκαρπόνε, τα αυγά και τη ζάχαρη και είδε την υφή της κρέμας, φώναξε την Alba Campeol. Μαζί τελειοποίησαν το γλυκό, με την Alba και τον Ado να προσθέτουν τα σαβαγιάρ που είχαν βουτηχτεί στον καφέ και τη σκόνη καφέ. Το γλυκό ονομάστηκε Tireme Sù, δηλαδή «σήκωσέ με».

Από το 1972 χρειάστηκε να περάσουν 9 χρόνια, ώσπου το εστιατόριο συμπεριλήφθηκε σε ένα άρθρο του περιοδικού Venetto και το τιραμισού έγινε γνωστό σε όλη την Ιταλία.