Στην πρώτη ημέρα των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής COP26, στη Γλασκώβη, οι ηγέτες 100 κρατών δεσμεύτηκαν να μην αποψιλώνουν ούτε στο ελάχιστο τα δάση, κυρίως της Ινδονησίας και του Αμαζονίου, από το 2030 και μετά. Όσο ελπιδοφόρο κι αν είναι αυτό το μήνυμα, βέβαια, είναι χαρακτηριστικό πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμφωνούν τα κράτη σε μια τέτοια απόφαση, με σκοπό να βοηθήσουν στην κλιματική κρίση. Το 2014, είναι γίνει κάτι αντίστοιχο στη Νέα Υόρκη, πράγμα που όπως καταλαβαίνετε δεν συνέβη. Ή έστω η μείωση της αποψίλωσης ήταν ανύπαρκτη. Ευελπιστούμε, τώρα που τα πράγματα μοιάζουν να είναι μη αναστρέψιμα, να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Όπως κι αυτή που αποφασίστηκε πριν από λίγο, στη δεύτερη ημέρα της COP26, από 80 κράτη και αφορά τη εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, και να αντιμετωπίσουν έτσι μια από τις κυριότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Όπως γράφεται στο BBC, η συμφωνία για το μεθάνιο δεν περιλαμβάνεται επίσημα στις διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε όμως να αποδειχθεί η σημαντικότερη εξέλιξη στη φετινή σύνοδο.

https://www.intronews.gr/7666-2-antonio-guterres-skavoume-lakko-skotonoume-eaftous

Το μεθάνιο είναι το δεύτερο σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Ανά μονάδα βάρους είναι περίπου 80 φορές πιο δραστικό στην παγίδευση θερμότητας, ωστόσο διασπάται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου σε λίγα χρόνια, αντί σε αιώνες. Κι αυτό σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα είχε άμεσο αποτέλεσμα στην προσπάθεια να μετριαστεί η παγκόσμια θέρμανση.

Το μεθάνιο παράγεται κυρίως από την αποσύνθεση οργανικού υλικού σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου. Το 40% του ατμοσφαιρικού μεθανίου προέρχεται από υγροτόπους, ενώ οι κυριότερες πηγές ανθρωπογενών εκπομπών είναι:

  • Οι διαρροές από τις υποδομές φυσικού αερίου, το οποίο αποτελείται κυρίως από μεθάνιο
  • Οι ορυζώνες
  • Τα εκτρεφόμενα ζώα, τα οποία παράγουν μεθάνιο στο πεπτικό τους σύστημα
  • Οι χωματερές

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον Μάιο, εκτιμούσε ότι η δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου αυτή τη δεκαετία θα περιόριζε κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα το αιώνα. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Jo Baiden, δήλωσε, στο πλαίσιο της COP26, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 50-52% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Σημείωσε επίσης πως ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. «Αυτήν τη στιγμή εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε», ανέφερε ο Μπάιντεν σχετικά με την ανάγκη οι ανεπτυγμένες χώρες να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Οι εντατικές προσπάθειες που είναι απαραίτητες προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αποτελούν μια “απίστευτη ευκαιρία” για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Εν μέσω της αυξανόμενης καταστροφής, πιστεύω πως υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για όλους εμάς».

Με τη σειρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, μιλώντας στη Γλασκώβη, τόνισε πως η μείωση των εκπομπών μεθανίου «είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε» για να παραμείνουμε στο 1,5 βαθμό Κελσίου της παγκόσμιας θερμοκρασίας. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε το 2050, πρέπει να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές», είπε και πρόσθεσε: «Είναι το πιο χαμηλό φρούτο που κρέμεται».

Ινδία: Στόχος η μείωση ρύπων έως το 2070

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, έθεσε το 2070 ως στόχο για να φθάσει η χώρα του τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα -χρονολογία πολύ μεταγενέστερη από αυτές που έθεσαν άλλες ρυπαίνουσες χώρες. Ωστόσο, υπεραμύνθηκε του στόχου του λέγοντας ότι το Νέο Δελχί εμμένει στις δεσμεύσεις του «κατά πνεύμα και κατά γράμμα».

O Narendra δήλωσε ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών στη διάσκεψη της Γλασκώβης ότι η Ινδία θα αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα στο 50% έως το 2030. Ζήτησε επίσης μία παγκόσμια ώθηση για την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων διαβίωσης «αντί της αλόγιστης και καταστροφικής κατανάλωσης».

Ο στόχος του καθαρού μηδέν αναφέρεται στην ημερομηνία κατά την οποία μια χώρα σχεδιάζει να μην προσθέτει άλλο διοξείδιο του άνθρακα ή άλλα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της γης από ό,τι απορροφά από αυτήν. Δεκάδες χώρες έχουν θέσει καθαρούς μηδενικούς στόχους τα τελευταία χρόνια, με τις περισσότερες πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και άλλων, να επιλέγουν έναν στόχο για το 2050. Η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί πρόσφατα να φτάσουν το μηδέν μέχρι το 2060.