Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6 το πρωί, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης με σκοπό την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού. Αυτά αφορούν τους ανεμβολίαστους, που θα πρέπει να προσαρμοστούν σε άλλους κανονισμούς, δείχνοντας αρνητικό μοριακό τεστ ή rapid test, προκειμένου να εισέλθουν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Από τα παραπάνω, εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι κ.ό.κ.), τα φαρμακεία και οι εκκλησίες, για τις οποίες, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, καλώντας εξίσου τους πιστούς να κάνουν τεστ για να μπουν και προτρέποντας τους να κάνουν το εμβόλιο.

https://www.intronews.gr/7907-2-lockdown-epanafora-apagorefsi-kikloforias

Μοριακό ή rapid test και σε εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων

Στα νέα μέτρα προβλέπεται πως οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό μοριακό ή rapid test ακόμα και για να κάτσουν σε μικτό εξωτερικό χώρο, με ανώτατο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι οι 10 πελάτες. Ανοικτός χώρος ορίζεται αυτός που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών από το δάπεδο του χώρου.

Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

Nέα μέτρα για τους εργαζόμενους

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.

Η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.

Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα. Επίσης, με self test θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

https://www.intronews.gr/7923-2-pfizer-chapi-koronoiou-exaleipsei-9-10-eisagoges

Επί ποδός 8.000 αστυνομικοί

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους από το προσεχές Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων.

Επιπλέον, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

«Αν είχε εμβολιαστεί το 85%-90% του πληθυσμού θα είχαμε λιγότερους θανάτους ημερησίως»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ζήτησε από τον κόσμο να προχωρήσει σε τρίτη δόση, εκτιμώντας πως με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν κατά 1.000-2.000 τα ημερήσια κρούσματα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το τωρινό κύμα παρότι φαντάζει βαρύ, σε επίπεδο θνησιμότητας είναι μειωμένο κατά περίπου 50% σε σχέση με το προηγούμενο, λόγω του εμβολιασμού. «Ακόμα και οι ελάχιστοι εμβολιασμένοι που θα μπουν στις ΜΕΘ επιζούν κι επανέρχονται κανονικά, ενώ οι ανεμβολίαστοι παίζουν με τις ζωές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο Νίκος Τζανάκης, στο προηγούμενο κύμα, το οποίο διήρκησε 121 μέρες, από 1η Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου 2021, ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων ήταν 52 νεκροί, την ημέρα και συνολικά 6.318. Σε αυτό το κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και διαρκεί μέχρι σήμερα, δηλαδή 128 ημέρες, ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων είναι 26 και το σύνολο των θανάτων είναι 3.362. «Η διαφορά έγκειται στην επίδραση του εμβολιασμού. Γλιτώσαμε 3.000 θανάτους μεταξύ των δύο κυμάτων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε δε ότι αν είχε εμβολιαστεί το 85%-90% του πληθυσμού οι ημερήσιοι θάνατοι θα ήταν κάτω από 10, ίσως και μηδενικοί κάποιες μέρες, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία.