Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε μεταξύ των υπαλλήλων της η Google έκανε σαφείς ότι πρόκειται να απολύσει τους ανεμβολίαστους εργαζόμενούς της. Οι υπάλληλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα τεθούν αρχικά σε «άδεια μετ’ αποδοχών» για 30 μέρες και μετά θα απολυθούν.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει, ορίστηκε σαν προθεσμία η 18η Ιανουαρίου. Αν δεν έχουν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς θα τεθούν σε «άδεια μετ’ αποδοχών» για 30 μέρες. Μετά από αυτή, η εταιρεία θα τους βάλει σε «άδεια άνευ αποδοχών» για έως και έξι μήνες, ακολουθούμενη από απόλυση.

Σύμφωνα με το CNBC, «η Google έχει δηλώσει ότι στηρίζει την πολιτική εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ζητά από τους εργαζόμενους της να συμμορφωθούν με αυτό, καθώς είναι ένας τρόπος να διασφαλιστεί η ασφάλεια στον χώρο εργασίας».

Έως τις 3 Δεκεμβρίου είχαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας προθεσμία για να δηλώσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους και να ανεβάσουν έγγραφα με αποδεικτικά στοιχεία ή να υποβάλουν αίτηση για ιατρική ή θρησκευτική εξαίρεση.

Μετά τις 3 Δεκεμβρίου, η εταιρεία ανέφερε ότι θα αρχίσει την επικοινωνία με τους υπαλλήλους που δεν είχαν ανεβάσει τα έγγραφα ή δεν ήταν εμβολιασμένοι, καθώς και με εκείνους των οποίων τα αιτήματα για εξαίρεση δεν εγκρίθηκαν.

Η νέα εντολή δεν έχει γίνει καθολικά αποδεκτή από τους εργαζόμενους. Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Google υπέγραψαν και κυκλοφόρησαν ένα μανιφέστο που αντιτίθεται στις απαιτήσεις της εταιρείας, καθώς η ηγεσία της είπε ότι θα ισχύει για όλους τους υπαλλήλους, ακόμη και αυτούς που εργάζονται από το σπίτι.

Η Google ζητά από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο

Πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί αναβάλλουν συνεχώς τα σχέδια επιστροφής των εργαζομένων στα γραφεία καθώς η τηλεργασία φαίνεται ότι αλλάζει σημαντικά την εικόνα των επιχειρήσεων στο μέλλον.

Η Google ωστόσο απαιτεί από το εργατικό δυναμικό της να επιστρέψει στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα από τις αρχές του 2022. Σε αυτό βασίζει και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που επιβάλλει στους εργαζομένους της.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η κυβέρνηση Biden ζήτησε από τις αμερικανικές εταιρείες με 100 ή περισσότερους εργαζομένους να διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοί τους θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή θα υποβάλλονται σε τακτικά τεστ για Covid-19 έως τις 18 Ιανουαρίου.