Σε ντέρμπι εξελίσσεται η μάχη για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ, όπως φανερώνει η έρευνα της εταιρείας Marc για το «ΘΕΜΑ». Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν κάποιες γενικές τάσεις, αλλά η απροσδιοριστία του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει στις εσωκομματικές κάλπες επιτρέπει περιορισμένα συμπεράσματα.

Το ντέρμπι γίνεται ανάμεσα στον κ. Λοβέρδο και τον κ. Ανδρουλάκη. Από όσο φαίνεται η υποψηφιότητα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου παραμένει η πιο ισχυρή και σίγουρη για να περάσει στον β’ γύρο, με κύριο αντίπαλό του τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται τρίτος, καθώς θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.

Η έρευνα δείχνει ότι όσο μεγαλώνει το εκλογικό σώμα και ψηφίσουν περισσότεροι, πέραν των σκληρών μηχανισμών και της εκλογικής βάσης του ΚΙΝ.ΑΛ., ο κ. Λοβέρδος έχει την πρωτιά, με τον κ. Ανδρουλάκη να ευνοείται από ένα πιο μικρό κοινό και με τον κ. Παπανδρέου να απευθύνεται κάπου στη μέση.

Επίσης φαίνεται ότι με το πέρασμα του καιρού, οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης, χάνουν σε δημοφιλία και επιρροή, καθώς τρεις πρώτοι στην λίστα κερδίζουν έδαφος.

Άξιο αναφοράς είναι ότι στη δημοσκόπηση της Marc το ΚΙΝΑΛ δείχνει ανοδική τάση στην πρόθεση ψήφου, καθώς από το 6,3% του Οκτωβρίου και το 8,2% πριν από μόλις μία εβδομάδα, τώρα φτάνει στο 9%, κερδίζοντας και από τον ΣΥΡΙΖΑ (το 4,7% των ψηφοφόρων του) και από τη Ν.Δ. (το 3,8% της εκλογικής της βάσης το 2019).

Το 41,2% του εκλογικού σώματος απάντησε θετικά στην ερώτηση αν «θα μπορούσατε να ψηφίσετε ΚΙΝ.ΑΛ.;», πράγμα που μαρτυρά την δυναμική του χώρου.

Η εταιρεία ερεύνησε τις τάσεις για την εκλογική αναμέτρηση της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου σε τρία δυνητικά εκλογικά σώματα. Το πρώτο αποτελείται απ’ όσους στο γενικό εκλογικό σώμα απάντησαν ότι «θα ψηφίσουν σίγουρα» (8,2%) και «μάλλον σίγουρα» (6%). Πρόκειται για ένα εκλογικό σώμα που με αναγωγή στη συμμετοχή των εκλογών του 2019 κυμαίνεται περίπου σε 800.000 ανθρώπους. Το δεύτερο εκλογικό σώμα περιλαμβάνει μόνο την πρώτη κατηγορία, όσους δηλαδή δήλωσαν ότι «θα ψηφίσουν σίγουρα», δηλαδή 460.000 ανθρώπους.

Το τρίτο εκλογικό σώμα αφορά όσους δηλώνουν ότι ψήφισαν ή προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝ.ΑΛ. στις επόμενες εθνικές εκλογές και λένε τώρα ότι «σίγουρα» θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες για να τον νέο αρχηγό, οι οποίοι είναι γύρω στους 270.000.

Στο «μεγάλο κοινό», ο κ. Λοβέρδος έχει καθαρό προβάδισμα με 37,9%, έναντι 26,8% του κ. Ανδρουλάκη και 19,1% του κ. Παπανδρέου. Στο μεσαίο (εκλογικό σώμα: περίπου 460.000), ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται πρώτος με 33,6%, με τον κ. Ανδρουλάκη να κινείται πάνω κάτω στα ίδια, έχοντας 27,8%, ενώ ο κ. Παπανδρέου αγγίζει το 25,7% πλησιάζοντας απειλητικά.

Οταν το εκλογικό σώμα υπολογίζεται μόνο με εκείνους που ψηφίζουν ή θα ψηφίσουν ΚΙΝ.ΑΛ. στις εθνικές εκλογές (270.000 περίπου), ο κ. Ανδρουλάκης παίρνει το προβάδισμα με 31,7% έναντι 31,1% του κ. Λοβέρδου, ενώ ο κ. Παπανδρέου παραμένει στο 25,2%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων κομματικών παραγόντων αλλά και αναλυτών, το τελικό εκλογικό σώμα που θα παρουσιαστεί στις 5 Δεκεμβρίου θα έχει βάση την τρίτη κατηγορία, αλλά με ίσως καθοριστικές «επεμβάσεις» από τις άλλες δύο ομάδες πιθανών συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία.

Και στα τρία δυνητικά εκλογικά σώματα οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (Καστανίδης, Χρηστίδης, Γερουλάνος) συγκεντρώνουν συνολικά από 6,3% στο πιο στενό κομματικό έως 10,8% στο πολύ ευρύ εκλογικό σώμα.

Ο δεύτερος γύρος

Η μεταβλητότητα του εκλογικού σώματος γίνεται ακόμα πιο έντονο στον δεύτερο γύρο, καθώς είναι δύσκολο να καθοριστούν τα αριθμητικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών που θα ψηφίσουν στις 5 Δεκεμβρίου θα προσέλθουν και στις 12 του μήνα. Ορισμένες τάσεις παγιώνονται, αφού τα ευρήματα είναι αρκετά ενδεικτικά, και οδηγούν σε ένα ντέρμπι μεταξύ Ανδρουλάκη – Λοβέρδο.

Οι καταγραφές της έρευνας αφορούν όλα τα δυνητικά εκλογικά σώματα. Στο «μεγάλο κοινό», για παράδειγμα, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει διπλάσιο ποσοστό από εκείνο του κ. Παπανδρέου, στο «μεσαίο εκλογικό σώμα», αλλά και στο «πιο στενό», αυτό που περιορίζεται κυρίως στους σημερινούς ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ., διατηρεί μια απόσταση άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Πιο άνετη προδιαγράφεται η επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη στο ενδεχόμενο να έχει απέναντί του στις 12 Δεκεμβρίου τον κ. Παπανδρέου. Σε αυτό το σενάριο οι διαφορές μεγαλώνουν υπέρ του ευρωβουλευτή στην πρώτη και τρίτη κατηγορία, ενώ τους χωρίζουν περίπου 20 μονάδες στη δεύτερη εκλογική ομάδα.

Το ντέρμπι αφορά το σενάριο να βρεθούν στην επαναληπτική αναμέτρηση οι κύριοι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης. Όταν πάμε στο μεγάλο εκλογικό σώμα που λέει ότι θα ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Λοβέρδος προηγείται με σχεδόν 6 μονάδες: 49,3% έναντι 43,5%.

Στο «μεσαίο εκλογικό σώμα», τα ποσοστά είναι αρκετά κοντά, με 45,6% για τον ευρωβουλευτή και 45,5% για τον βουλευτή και πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ. Στο πιο «στενό εκλογικό σώμα», ο κ. Ανδρουλάκης αποκτά προβάδισμα 5 μονάδων, έχοντας 47,4% έναντι 42,5% του κ. Λοβέρδου.

Το εύρημα αυτό δείχνει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό και τη σύνθεση του εκλογικού σώματος.  Ο κ. Λοβέρδος θεωρείται από το 37,8% όσων δηλώνουν από το συνολικό εκλογικό σώμα ότι θα ψηφίσουν σίγουρα, ως ο επικρατέστερος αυτής της μάχης. Ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί με 29,7%, με τον κ. Ανδρουλάκη να έχει 17,4% στη σχετική μέτρηση.

Ποια η δημοφιλία των υποψήφιων αρχηγών του ΚΙΝΑΛ

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της Marc για τη δημοφιλία των έξι επίδοξων αρχηγών του Κινήματος Αλλαγής. Η μέτρηση έγινε στο κοινό που δηλώνει ότι ψηφίζει ή προτίθεται να ψηφίσει ΚΙΝ.ΑΛ. στις εθνικές εκλογές και θέλουν να πάνε σίγουρα στις εσωκομματικές κάλπες.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει τις περισσότερες θετικές γνώμες (84,5%) και τις λιγότερες αρνητικές (11,3%), με τον κ. Λοβέρδο να ακολουθεί (71% και 26% αντίστοιχα) και τον κ. Παπανδρέου να βρίσκεται στην τελευταία θέση με 50,5% θετικές και 46,6% αρνητικές. Στην τρίτη θέση είναι ο κ. Γερουλάνος και ακολουθούν ο κ. Χρηστίδης στην τέταρτη και ο κ. Καστανίδης στην πέμπτη θέση.