Νεοφασίστες της CasaPound Italia είναι οι 21 Ιταλοί που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχοντας έρθει στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή «φιέστα» των ακροδεξιών με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας των Φουντούλη και Καπελώνη στο Ηράκλειο Αττικής.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα 21 άτομα είναι και ο πρόεδρος της οργάνωσης ενώ μέλη της φασιστικής οργάνωσης στην Ιταλία φέρονται να υποστηρίζουν με δηλώσεις τους ότι η σύλληψη των 21 Ιταλών, δεν θα εμποδίσει τους ακροδεξιούς να στήσουν φιέστα σήμερα στο σημείο της δολοφονίας των δύο χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, που συνοδεύεται και από τη σχετική φωτογραφία από το αεροδρόμιο:

«Σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα, 21 άτομα από την αντιπροσωπεία της οργάνωσης CasaPound Italia, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης του Γιώργου και του Μανώλη, ακινητοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν σε τεθωρακισμένα οχήματα, χωρίς να τους δοθεί κάποια εξήγηση. Αυτή τη στιγμή, έχουν οδηγηθεί σε αστυνομικό τμήμα, όπου και αναμένουν εξηγήσεις.

«Είναι απαράδεκτο να σταματούν και να συλλαμβάνουν 20 άτομα τα οποία μόλις είχαν κατέβει από το αεροπλάνο, για να συμμετέχουν σε εκδήλωση μνήμης προς τιμήν δύο νέων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ», δήλωσε ο Τζιανλούκα Ιανόνε, πρόεδρος της CasaPound Italia, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που βρέθηκε στην Αθήνα και ένας εκ των 21 που σταμάτησε η Αστυνομία.

«Η παρέμβαση της Αστυνομίας ήταν αυθαίρετη, χωρίς λογική και περιελάμβανε δυσανάλογα ισχυρή δύναμη αστυνομικών. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η αδικαιολόγητη πράξη καταστολής δεν θα μας εμποδίσει από το να τιμήσουμε τη μνήμη των δύο νέων που δολοφονήθηκαν βίαια», αναφέρεται επίσης.

Η CasaPound, που παίρνει το όνομά της από τον ποιητή Έζρα Πάουντ που ήταν θαυμαστής του Ιταλικού Φασίσμού, ιδεολογικά αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο ρεύμα του Ιταλικού φασισμού και νεοφασισμού που διεκδίκησε να είναι «ριζοσπαστικό», το λεγόμενο ρεύμα της «τρίτης θέσης» που υποτίθεται ότι ήταν σε διπλή οριοθέτηση και από τον καπιταλισμό και από τον κομμουνισμό, ενώ στην πράξη προσπάθησε να «αντιγράψει» πρακτικές της κοινωνικής αριστεράς όπως ήταν οι καταλήψεις κτιρίων.

Ενωμένη ουσιαστικά γύρω από μια ρομαντικοποίηση του φασιστικού παρελθόντος της Ιταλίας, η ταυτότητα της ομάδας CasaPound επικεντρώνεται στη στρατιωτική οργάνωση, την εξύμνηση της βίας και τις επιθέσεις εναντίων των στόχων τους. Ως τάγματα εφόδου δηλαδή.

Οι ακραίες εθνικιστικές και νατιβιστικές ιδεολογίες της CasaPound αντλούν από τον ιστορικό ιταλικό φασισμό, ενσωματώνουν διεθνείς επιρροές και ως σημαία έχουν τον ευρωπαϊκό αντι-μεταναστευτικό λόγο και την Ισλαμοφοβία.

Η οργάνωση είχε στενούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο επικεφαλής της είχε συναντηθεί το 2015 με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Αντίστοιχα, στελεχη της Χ.Α. είχαν βρεθεί σε συγκεντρώσεις ακροδεξιών που είχε οργανώσει η CasaPound στη Ρώμη.