Μια υπόθεση βγαλμένη από σενάριο κωμωδίας και δη κακόγουστης έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι πρέπει να εξοφλούμε μέχρι και το τελευταίο λεπτό του ευρώ που χρωστάμε στο Δημόσιο. Στην κυριολεξία μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Σύμφωνα λοιπόν με το ροδίτικο σάιτ dimokratiki.gr, ένας πολίτης βρέθηκε την Τετάρτη στο δικαστήριο για οφειλές στο Δημόσιο.

Ο Ροδίτης με αρχική οφειλή περίπου 105.000 ευρώ κατόρθωσε μετά από ρύθμιση να εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής του και απέμεινε αρρύθμιστο και σε εκκρεμότητα χρέος μόλις 0,20 λεπτών του ευρώ που το δικαστήριο κλήθηκε να κρίνει αν τυπικώς εξακολουθεί να αποτελεί οφειλή και να τον κρίνει ένοχο ή αθώο.

Τελικώς αφού διευκρινίσθηκε ότι το εναπομείναν χρέος ήταν ευτελούς ύψους ο κατηγορούμενος, που δεν παραστάθηκε με δικηγόρο, κρίθηκε ομοφώνως αθώος κατόπιν απαλλακτικής εισαγγελικής εισήγησης.

Το έγκλημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο προβλέπεται από το άρθρο 25 του νόμου 1882/1990 και αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα απαντώμενα στις δικαστικές αίθουσες.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι κάθε οφειλή προς το Δημόσιο μπορεί να αποτελέσει μέρος του πίνακα χρεών ο οποίος και εν τέλει στηρίζει την κατηγορία: οφειλές από εκχωρημένα μισθώματα, από δάνεια με εγγύηση δημοσίου, από συμβάσεις με το Δημόσιο, από φορολογικές οφειλές κτλ.