14 αεροδρόμια υπάρχουν στην Ελλάδα που υποδέχονται πτήσεις από το εξωτερικό και κάνουν πτήσεις προς το εξωτερικό και σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, εισροής τουριστών, είναι ένα αυτό που ανήκει σε νησί και κατάφερε το πρώτο τρίμηνο του 2024 να υποδεχθεί περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το 2023.

Για την ακρίβεια, δεν το κατάφερε το αεροδρόμιο, αλλά το ίδιο το νησί, η Ρόδος, που είναι το μοναδικό νησί με δικό του αεροδρόμιο που κατέγραψε ανοδική πορεία στην επιβατική κίνηση στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2024, σε σύγκριση με αυτό του 2023.

Γράφαμε χθες εδώ ότι η Μύκονος κι η Σαντορίνη βιώνουν από τον Ιανουάριο μια διαρκή πτώση στην επιβατική κίνηση, με τη Μύκονο μάλιστα να βλέπει μόλις 12 ξένους τουρίστες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και συνολικά 350 σε τρεις μήνες, αριθμός 3 φορές κάτω σε σχέση με πέρσι.

12.000 πάνω: Το μοναδικό νησί στην Ελλάδα με ανοδική τουριστική κίνηση το 2024

Τα δεδομένα δείχνουν ότι θα βουλιάξει το νησί το καλοκαίρι

Στα στοιχεία που δημοσιεύει η Fraport, που διαχειρίζεται τα 14 αεροδρόμια πτήσεων εσωτερικού-εξωτερικού, η Ρόδος καταγράφει άνοδο 80,6%! Έτσι, από 15.496 τουρίστες που υποδέχτηκε η Ρόδος πέρσι Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο, φέτος εκτοξεύτηκε στους 27.986.

Ο Μάρτιος είναι μάλιστα ο μήνας που έκανε αυτή την τεράστια διαφορά, καθώς από 15.454 επισκέπτες πέρσι, φέτος από 1η μέχρι 31η Μαρτίου, στο νησί βρέθηκαν 22.720, άνοδος πάνω από 7.000, ήτοι 47% σε ποσοστιαία αποτύπωση.

Εξίσου όμως εντυπωσιακές και οι επιδόσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αφού με απλά μαθηματικά, βλέπουμε ότι το 2023 αυτοί οι δύο μήνες είχαν μόλις 42 ξένους, ενώ το 2024, οι πολύ καλές θερμοκρασίες στη χώρα, που κατήργησαν τον χειμώνα και παγίωσαν την άνοιξη, οι 42 έγιναν πάνω από 5.000!

Μένει να δούμε αν τους καλοκαιρινούς μήνες θα δούμε αναλογική κορύφωση ή αν θα κινηθεί η Ρόδος σε ίδια τουριστική κίνηση με πέρσι, απλά απλωμένη σε διαφορετικές περιόδους. Αυτό θα μας δείξει κι αν οι φωτιές πέρσι τον Ιούλιο επηρέασαν την επιλογή χρονικού διαστήματος για τους τουρίστες.

Πάντως, η Ρόδος είναι ένα νησί που από πέρσι έχει δείξει πολύ ανοδικές τάσεις και κυριαρχούσε από τον Απρίλιο.