Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Σιθωνίας στην Νικήτη προχώρησαν χθες πολίτες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες Reclaim the Beach, το οποίο ξεκινώντας από τα νησιά της χώρας δημιουργήθηκε και στην Χαλκιδική.

Μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθες και την πρώτη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο του χωριού, σήμερα με αφορμή την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου, μέλη του κινήματος έδωσαν το παρών μπροστά στο δημαρχείο σχεδιάζοντας παράλληλα τις αμέσως επόμενες κινητοποιήσεις σε παραλίες όπου η καταπάτηση του δικαιώματος της πρόσβασης είναι εξόφθαλμη.

Στόχος των πολιτών είναι να γίνει σαφής η αναγκαιότητα τήρησης της νομιμότητας, να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και να υλοποιούνται έλεγχοι προς αυτήν την κατεύθυνση με αίτημα τις ελεύθερα προσβάσιμες παραλίες.

Επιτροπή μελών του κινήματος ζήτησε συνάντηση με τον δήμαρχο Κυπαρίσση Ντέμπλα ο οποίος δέχτηκε να συνομιλήσει μαζί τους και στην είσοδο του δημαρχείου προέβη σε διάλογο όπου αφενός παραδέχτηκε την παράβαση των επιχειρήσεων και δεσμεύτηκε να κινήσει τις απαραίτητες ενέργειες ελέγχου.

Ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του αιγιαλού στα Φαλάσαρνα

Όργιο παρανομίας κατέγραψαν στα Φαλάσαρνα διαδοχικοί έλεγχοι της Κτηματικής Υπηρεσίας, με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην φημισμένη παραλία, να μοιάζει πλέον ανεξέλεγκτη.

Το ρεπορτάζ της Νέας Κρήτης και της ΚΡΗΤΗ TV στην περιοχή, είναι αποκαλυπτικό για την κατάληψη της παραλίας από ομπρελοκαθίσματα που φτάνει σχεδόν στο 80% , για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της χελώνας Καρέτα Καρέτα, για την δραστηριοποίηση των γνωστών «γουρούνων» πάνω στην άμμο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι λουόμενοι, οι οποίοι πληρώνουν για απλά ομπρελοκαθίσματα δεκαπέντε ευρώ και για σύνθετες ξύλινες κατασκευές, από 30 έως και 300 ευρώ!

Η μοναδικής ομορφιάς παραλία είναι καταπατημένη σχεδόν σε όλο το μήκος της, με εκατοντάδες ομπρελοκαθίσματα όλων των τύπων και για όλα τα βαλάντια, να υπόσχονται υπηρεσίες με φόντο το μοναδικό μπλε της θάλασσας, τη στιγμή που η νομοθεσία για προστατευόμενες περιοχές ορίζει επιτρεπόμενο ποσοστό το 30%.

Κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας, τόσο στην πρώτη έφοδο του στην περιοχή στα τέλη Ιουλίου, όσο και στον τελευταίο έλεγχο που διενήργησε την περασμένη Παρασκευή, διαπίστωσε πως ουδείς από τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τον αιγιαλό και τις παραλίες διαθέτει σχετική άδεια.