Τα στοιχεία που προέκυψαν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή 8 Οκτωβρίου δίνουν την ευκαιρία στον καθένα να τα ερμηνεύσει όπως τον βολεύει. Σε ποσοστό άνω του 50% οι πολίτες επέλεξαν τους δημάρχους που είχαν και προηγουμένως να ηγηθούν και στην επόμενη πενταετία και μάλιστα τους έδωσαν το δικαίωμα να το κάνουν με πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο. Το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέβει και ψηλότερα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο απερχόμενος δήμαρχος είναι ένας από τους δύο διεκδικητές του δήμου την προσεχή Κυριακή. Αυτά έδειξαν τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τους αριθμούς που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής:

248: Αυτοί είναι οι δήμοι που από σήμερα το πρωί έχουν δήμαρχο, είτε τον παλιό, είτε τον καινούργιο. Το ποσοστό εκλογής από τον πρώτο γύρο κυμάνθηκε στο 74,7%. Δηλαδή οι τρεις στους τέσσερις δήμους της χώρας «καθάρισαν» με τη διαδικασία από τον πρώτο γύρο.

Αυτός ο αριθμός των νέων δημάρχων αναλύεται ως εξής:

171: Αυτοί είναι οι δήμαρχοι που έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα και κατάφεραν να επανεκλεγούν από τον πρώτο γύρο. Στον γενικό αριθμό των δήμων (332) αυτό δίνει ένα ποσοστό «αυτοδυναμίας» 51,5% στην αποδοχή τους από τους πολίτες.

77: Αυτοί είτε εξελέγησαν για πρώτη φορά, είτε (σε μερικές περιπτώσεις) επανήλθαν στον δημαρχιακό θώκο μετά από παλαιότερη θητεία τους που διακοπηκε. Στις 47 από αυτές τις περιπτώσεις κατάφεραν να νικήσουν τον απερχόμενο δήμαρχο, ο οποίος επίσης συμμετείχε στις εκλογές. Σε 30 περιπτώσεις η μάχη ήταν εντελώς ανοιχτή, δεν συμμετείχε ο απερχόμενος δήμαρχος, αλλά η επιλογή των πολιτών ήταν ξεκάθαρη.

84: Αυτοί είναι οι δήμοι, οι οποίοι θα επιλέξουν τον δήμαρχό τους την προσεχή Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ανάμεσα στους δύο υποψήφιους που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στον χθεσινό πρώτο γύρο. Αυτός ο αριθμός αναλύεται ως εξής:

Σε 61 εκλογικές «μάχες» ο απερχόμενος δήμαρχος ήταν μέσα στην πρώτη δυάδα, άρα διεκδικεί εκ νέου τον δήμο. Η πρωτιά ή η δεύτερη θέση ήταν σχεδόν μοιρασμένες: Σε 34 περιπτώσεις ο απερχόμενος δήμαρχος τερμάτισε πρώτος, αλλά κάτω από το όριο του 43% και σε 27 ακόμα ήταν δεύτερος.

Σε 23 άλλους δήμους η μάχη του δεύτερου γύρου θα δοθεί χωρίς τη συμμετοχή του απερχόμενου δήμαρχου. Στις 15 από αυτές τις περιπτώσεις ο απερχόμενος δήμαρχος συμμετείχε μεν, αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη δυάδα και στις άλλες 8 δεν συμμετείχε καν στην εκλογική διαδικασία.