Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι και του χωριού Μαλώνας στη Ρόδο, όπου το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο, καίγοντας σημαντικές εκτάσεις. Αυτήν τη στιγμή δίνεται μάχη για να μην περάσει η φωτιά στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου καίνε οι φλόγες, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να τις περιορίσουν ώστε να μην γίνει το μέτωπο ανεξέλεγκτο και καούν ακόμη περισσότερες εκτάσεις και καταστραφούν περιουσίες.

Άνδρες και γυναίκες μεταφέρουν με τα οχήματά τους νερό και παράλληλα κόβουν δέντρα για να συμβάλλουν στο έργο του περιορισμού επέκτασης της φωτιάς.

«Aν σήμερα καεί ο Μαλώνας, αύριο θα καίγεται ο οικισμός Αρχάγγελος»

«Ένα μέτωπο που επικοινωνεί με το 1/3 του νησιού ήταν και είναι αφύλακτο» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Μαλώνα, Νεκτάριος Μουστακέλλης, ο οποίος από νωρίς το πρωί, που η φωτιά ήταν σε ύφεση, απηύθυνε έκκληση για μία ρίψη από ελικόπτερο προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκληρωτική κατάσβεση.

Ακόμη εξηγεί τα εξής: «Εδώ και πέντε μέρες είμαι σίγουρος πως κάποιοι προσπαθούν να κάψουν κάποια χωριά, μεταξύ των οποίων και τον Μαλώνα. Τελικά τα κατάφεραν κι αν δεν γίνει κάτι σοβαρά τώρα δυστυχώς θα μας κάψουν το χωριό μας.

Η φωτιά βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά. Το πρωί είχε σβήσει η φωτιά, μας απειλούσε από χθες που ερχόταν από τον δρόμο Μαλώνα-Απόλλωνα, εκεί δόθηκε μάχη ώστε οι φλόγες να μην περάσουν το δρόμο. Καταφέραμε και την σβήσαμε, όμως έμειναν κάποιες μικροεστίες.

Δυστυχώς αυτές εγκαταλείφθηκαν 100% από την Πυροσβεστική και τους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα οι εθελοντές μόνοι τους να προσπαθούν.

Εκλιπαρούμε από νωρίς το πρωί για ένα ελικόπτερο, έκανε δυο ώρες να έρθει, αλλά ήταν αργά. Σήμερα φοβάμαι πως θα καεί ο Μαλώνας και αύριο ο Αρχάγγελος.

Τα δυο αυτά χωριά είναι πλάγια στη φωτιά. Αφήνουν μέτωπα, αλλά με τους ανέμους δεν μπορείς να ξέρεις. Ο κόσμος έχει φύγει από τον Μαλώνα κι έχει πάει στον Αρχάγγελο. Το μέτωπο που επικοινωνεί με το 1/3 του νησιού ήταν και είναι αφύλακτο».

Εντολή εκκένωσης των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη

Την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά.

Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Οι καμένες εκτάσεις και τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο σε δορυφορικές εικόνες

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus δίνει μέσα από εικόνες το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Σε μία δορυφορική φωτογραφία από την πυρκαγιά φαίνεται ο καπνός που έχει προκληθεί από την πυρκαγιά και κατακαίει εδώ και 7 ημέρες το νησί.

Την ίδια ώρα μέσα από σύστημα φαίνονται οι καμένες εκτάσεις και τα μέτωπα που καίνε σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες, μέχρι και την Κυριακή είχαν καεί 114.140 στρέμματα στο Νησί των Ιπποτών, αριθμός που δυστυχώς αυξάνεται σημαντικά σήμερα Δευτέρα.

Η εικόνα από τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο

Δραματική είναι η εικόνα του πύρινου μετώπου στο Γεννάδι της Ρόδου, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή μεταφέρουν τη φλόγα ολοένα και πιο κοντά στον οικισμό, ο οποίος έχει ήδη εκκενωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σήμανε νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική στη Ρόδο καθώς σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο.

Λίγο μετά, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Ασκληπιειό κατακαίγοντας σπίτια καταστήματα και περιουσίες καθώς επίσης και ό,τι άλλο βρίσκει στο πέρασμα της.

Η φωτιά προχωρά με μεγάλη ταχύτητα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη να εμποδίσουν την εξάπλωσή της.

Πόσες είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν

Κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, που πραγματοποίησε σήμερα 24 Ιουλίου στις 10:15, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι ανέφερε για τη Ρόδο:

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών.

Στη Ρόδο, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση πλησίον του οικισμού Ασκληπιείο, με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπισή της, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 2 από Τουρκία και 1 από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 από Αίγυπτο και 2 για τον συντονισμό τους».