Είναι Πρωτοχρονιά; Πετάμε πυροτεχνήματα με την αρωγή του εκάστοτε δημάρχου – κ. Δούκα που τόσο λέγατε για το πόσο οικολόγος είστε, τώρα είδατε τι κάνουν τα πυροτεχνήματα; Είναι Πάσχα; Από το βράδυ της Ανάστασης μέχρι Δευτέρα του Πάσχα πετάμε πυροτεχνήματα. Έχουμε γάμο ή βάφτιση; Πετάμε πυροτεχνήματα. Έχουμε γιορτή στο σχολείο; Πετάμε πυροτεχνήματα. Έχουν διάφοροι ψευτοκυριλέδες εγκαίνια στο μαγαζί τους στην αθηναϊκή ριβιέρα; Πετάνε πυροτεχνήματα. Πανηγυρίζουμε για τις ομάδες; Ανάβουμε καπνογόνα, πυρσούς, ρίχνουμε και πυροτεχνήματα. Έχουν συναυλία οι Coldplay ή οι έντεχνοι Έλληνες; Πετάμε πυροτεχνήματα. Έχουμε σάπια έθιμα σε Πάτρα, Σπέτσες και αλλού; Πυροτεχνήματα και φωτιά.

Όλα τα παραπάνω δεν τα κάνει το κράτος, δεν τα κάνει η κυβέρνηση, τα κάνουμε εσύ, εγώ, ο γείτονας μας. Το κράτος και η κυβέρνηση είναι απλά ανίκανοι να τα σταματήσουν. Αλλά δε νομίζω πως υπάρχει κράτος στον κόσμο που να μπορεί κάθε τρεις και λίγο να στέλνει αστυνομία για να συλλαμβάνει τους ηλίθιους που ρίχνουν πυροτεχνήματα, κροτίδες, βεγγαλικά και οτιδήποτε υπάρχει. Δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό.

Φταίμε λοιπόν όλοι εμείς. Και για να μην το κάνω τόσο γενικό, φταίτε όλοι εσείς που τα θεωρείτε όμορφο θέαμα, τα βγάζετε βίντεο, τα κάνετε στόρι και χαίρεστε. Και πολλοί από εσάς έχετε ζώα στα σπίτια σας, άρα ξέρετε τι είναι για αυτά τα πυροτεχνήματα και κάθε κρότος. Είστε λοιπόν υποκριτές. Κι είστε διπλά υποκριτές γιατί όταν καίγονται τα δάση το καλοκαίρι, βγάζετε πύρρειους λόγους στα social media καταγγέλοντας την αναλγησία και την ανικανότητα του επιτελικού κράτους.

Είχατε όλοι σας την ψευδαίσθηση πως δεν κάνετε κάτι κακό. «Έλα μωρέ, ένα πυροτέχνημα που ρίξαμε θα κάνει ζημιά;», λέτε. Μόνο που, όπως έγραψα στην πρώτη παράγραφο, δεν είναι ένα πυροτέχνημα. Εδώ στην Ελλάδα, στην πρώτη ευκαιρία καίμε το άπαν σύμπαν. Μόνο τις συναυλίες του Παπακωνσταντίνου και των άλλων της κάστας του να βάλει κανείς, τελείωσε, δε χρειάζεται κάτι άλλο.

Μόλις πέρσι το καλοκαίρι κάηκε ο Έβρος, βρέθηκαν 20 άνθρωποι καμμένοι σε δάσος, κάηκε ο Βόλος, κάηκαν πόσες περιοχές. Το 2021 κάηκε η Ιπποκράτειος Πολιτεία, η Εύβοια, η Ηλεία. Πέρσι τον Οκτώβριο συζητούσαμε για το πόσο έχει χαλάσει η ατμόσφαιρα, ο αέρας που αναπνέουμε και πάλι κατηγορούσαμε το κράτος γιατί δεν μας προστατεύει.

Έχετε κοιτάξει ποτέ την ευθύνη την ατομική σας; Όταν πάτε και κάνετε μπάρμπεκιου σε ανοιχτό χώρο, έχετε πει ποτέ «τι πάω να κάνω ρε συ; Θα φύγει καμιά σπίθα και να αρπάξουμε». Μάλλον όχι.

Αν μέχρι σήμερα υποκρινόσασταν τους ανίδεους και απορρίπτατε αυτό που σας λέγαμε, ότι δηλαδή τα πυροτεχνήματα και όλα αυτής της οικογένειας καταστρέφουν την ατμόσφαιρα, τρομάζουν τα ζώα και ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα, η Ύδρα σας έδωσε την απόδειξη.

Η Ύδρα έδωσε απάντηση σε όλους εσάς που πετάτε πυροτεχνήματα σε γάμους και σε πανηγυρισμούς για τις ομάδες σας

Ένα σκάφος ιδιωτικό, έριχνε πυροτεχνήματα και μια σπίθα έφτασε στο μοναδικό πευκόδασος του νησιού και έπιασε φωτιά σε σημείο μάλιστα δύσβατο, όπου δε μπορεί να επιχειρήσει πυροσβεστική από εδάφους. Οπότε, αναγκάστηκαν να πάρουν πλοιάριο του Λιμενικού και να επιχειρούν από τη θάλασσα, κάτι που καθιστά δυσκολότερο το έργο περιορισμού.

Την ώρα λοιπόν που μπορεί σε ένα άλλο σημείο να είχε φωτιά που ξεκίνησε από φυσικά αίτια και θα μπορούσε να είναι πιο δυνατή, ανθρώπινο δυναμικό και σκάφος επιχειρούσαν σε ένα σημείο όπου η ηλιθιότητα κάποιων προκάλεσε φωτιά.

Το ίδιο συμβαίνει σε πόσα ακόμα σημεία της χώρας. Δεν υπάρχουν εμπρηστές με σχέδιο. Υπάρχουν ηλίθιοι που αγνοούν το εύρος της πράξης τους και γίνονται εμπρηστές. Η φωτιά είναι σαν ένα αντικείμενο που πετάς από το χέρι σου. Μόλις αφήσει το χέρι σου, μπορεί να πάει οπουδήποτε. Μπορεί να πετύχεις τον στόχο σου, αλλά μπορεί να πετύχεις κι έναν άνθρωπο στο κεφάλι και να τον αφήσεις στον τόπο.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο με τα πυροτεχνήματα και τις φωτιές

Μεγαλώνουμε διαρκώς γενιές ανθρώπων με τη νοοτροπία πως όταν γιορτάζουμε, όταν χαιρόμαστε, μπορούμε να διαλύσουμε τον κόσμο. Πήρε Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός και από το αεροδρόμιο μέχρι το ΟΑΚΑ, δε μπορούσες να αναπνεύσεις. Πήρε Conference ο Ολυμπιακός και κάηκε ο Πειραιάς απ’ άκρη σ’ άκρη με τη συνδρομή του δήμου και της δημοτικής αρχής. Πήρε πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ και στη Θεσσαλονίκη δε μπορούσες να αναπνεύσεις. Τα ίδια και πέρσι με την ΑΕΚ.

Και βλέπεις τις αθλητικές ιστοσελίδες να αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο και να μιλάνε για εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοι. Όχι. Αυτοί δεν είναι φίλαθλοι. Είναι εμπρηστές, είναι καταστροφείς, είναι εγκληματίες.

Όπως εγκληματίες είναι όλοι όσοι ανάβουν πυροτεχνήματα. Η Ύδρα σας έδωσε την απάντηση. Τώρα πια δε μπορείτε να κάνετε πως δεν ξέρετε.

Και το κράτος θα πρέπει επιτέλους να αυστηροποιήσει τους νόμους σε όλο το φάσμα του δικαίου. Σε όλο. Ελάτε εδώ κύριοι στις διοικήσεις των ομάδων, κυρία ΕΠΟ που στον τελικό κυπέλλου έριχνες πυροτεχνήματα, κυρία UEFA, αφού θέλατε να το γιορτάσετε, φάτε ένα πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ελάτε εσείς που ρίχνετε πυροτεχνήματα σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις. Περάσατε όμορφα; Ωραία, φάτε τώρα μια δήμευση της περιουσίας σας ή ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για μια 5ετία και να περάσετε όμορφα στις φυλακές.

Τέλος. Ο Έλληνας το έχει αποδείξει ότι δεν παίρνει από λόγια, δεν παίρνει από ενσυναίσθηση, δεν παίρνει από κατανόηση. Θέλει βούρδουλα. Νόμος και τάξη λοιπόν, αφού δε μαθαίνουμε αλλιώς!

Αυτή τη στιγμή σε κάποιες περιοχές άνθρωποι αφήνουν τα σπίτια τους υπό τον κίνδυνο της φωτιάς. Κι εσείς με τα πυροτεχνήματα βάζετε επί της ουσίας φωτιά. Αλλά δε σας νοιάζει. Τα βρίσκετε υπερβολικά όλα αυτά. Ε, πάρτε μια Ύδρα να δείτε την υπερβολή!

Κι έχεις και τον κ. Τσουρό μέσα σε όλα να λέει «δεν πρέπει να ρίχνουμε πυροτεχνήματα αυτές τις μέρες». Όχι κ. Τσουρέ. Καμία μέρα δεν πρέπει να ρίχνουμε πυροτεχνήματα. Αυτό πρέπει να πείτε κι εσείς και όλοι όσοι έχετε δημόσιο λόγο. Ειδάλλως, μετά τα δάκρυά σας για καμμένες περιοχές θα είναι κροκοδείλια!