Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από τις περιοχές Κιοτάρι και Λάρδο στη Ρόδο όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά.

Με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχών που έχουν επιστρατεύσει δεκάδες λεωφορεία αναμένεται να μετακινηθούν πάνω από 30.000 άτομα σύμφωνα με τον Τέρη Χατζηϊωάννου, Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου.

Ήδη στη Λίνδο έχουν φτάσει τα πρώτα λεωφορεία που μετέφεραν εκατοντάδες τουρίστες που διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής ενώ η Αστυνομία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άτομα έχουν διαταχθεί να εκκενώσουν.

Η επιχείρηση του Λιμενικού

Σε εξέλιξη είναι ταυτόχρονα και επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων υπο το συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος από τις παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδο στη Ρόδο μετά από την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στο κέντρο επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος που συντονίζει τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ατόμων από περιοχές της Ρόδου όπου μαίνεται πυρκαγιά, βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Έως αυτή τη στιγμή έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 2.000 άτομα σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπρόσωπου του Λειμινικού Νίκου Αλεξίου στο OPEN. 
Οι επιχειρήσεις του Λιμενικού γίνονται από το Κιοτάρι όπου οι τουρίστες μεταφέρονται στον Κάλαθο.

Άλογα τρέχουν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα

Οι εικόνες που βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κόβουν την ανάσα. Εκτός από τρομοκρατημένους πολίτες και τουρίστες, ζώα προσπαθούν να γλιτώσουν από τη μανία της φωτιάς.

Φωτογραφία από περιοχή της Ρόδου, με άλογα, που τρέχουν για να σωθούν, κάνουν το γύρο του διαδικτύου, ενώ αρκετοί είναι οι πολίτες που κάνουν έκκληση να απομακρυνθούν από την πυρκαγιά όσα περισσότερα ζώα γίνεται.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Αρτοποιός: Δύσκολη η επιχείρηση κατάσβεσης

Χωρίς προβλήματα έγινε η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων προς ασφαλή σημεία ενώ υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί διά θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για την φωτιά στη Ρόδο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως είπε, «η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρόλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο». Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι. «Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι «οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού».

Παράλληλα όπως είπε, «έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές» και προσέθεσε ότι διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται σύσκεψη του συντονιστικού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού και εκπροσώπων του ΕΚΑΒ , του ΓΕΕΘΑ, και των σωμάτων ασφαλείας . Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επιπλέον , υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο, Κυριακή, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας και σε νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ενώ πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα. «Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών . Στην ακραία αυτή κατάσταση που βιώνουμε επιβάλλεται η προσοχή όλων μας», κατέληξε.