Πριν από λίγα λεπτά βγήκαν τα πρώτα exit polls και δείχνουν πανηγυρική νίκη για τον Emmanuel Macron με ποσοστό που προβλέπεται να κάτσει στο 58%, ενώ η Marine Le Pen θα καταλήξει στο 42%. Αυτές οι εκτιμήσεις προέρχονται από τα γαλλικά μίντια που βασίζονται στη μέχρι στιγμής καταμέτρηση και στα exit polls, με τους ειδικούς να εκτιμούν προς πρόκειται για πολύ αξιόπιστες εκτιμήσεις που δύσκολα θα ξεφύγουν από τα νούμερα που έχουν ανακοινωθεί.

Ο Emmanuel Macron θα συνεχίσει στην ηγεσία της Γαλλίας, μιας χώρας που πλέον αποτελεί τη ναυαρχίδα της Ευρώπης, περισσότερο από τη Γερμανία, εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης που προκάλεσαν η πανδημία και ο πόλεμος μαζί. Η Marine Le Pen βρέθηκε για πρώτη φορά να διεκδικεί προεδρία, αλλά παρόλο που ήταν πιο κοντά από ποτέ, οι σκιές πίσω της και φυσικά η ακροδεξιά ιδεολογία της, τρομοκράτησαν τη γαλλική αριστερά που φαίνεται να εισάκουσε την προτροπή του Mélenchon .

Παρόλα αυτά, ο Melenchon μίλησε με σκληρές εκφράσεις για τον Macron, αποκαλώντας τον τον χειρότερο Πρόεδρο που επανεκλέγεται. «Κολυμπάει σε έναν ωκεανό με λευκές ψήφους, διεφθαρμένες κάλπες και αποχή. Κέρδισε το ελάχιστο προβάδισμα απ΄όλους τους Γάλλους Προέδρους. Εξελέγη τυφλά και κάτω από απειλές, είναι μια παραποιημένη επιλογή». Ο Mélenchon εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία να διεκδικήσει την πρωθυπουργία τον Ιούνιο.

Το BBC κάνει λόγο για μια δραματική και ταυτόχρονα ιστορική νίκη για τον Macron, ο οποίος εισήλθε αργότερα από τη Le Pen στην προεκλογική εκστρατεία, μόλις 8 ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών και με τη Le Pen να έχει τάξει λαγούς με πετραχείλια στο γαλλικό έθνος. Παρόλα αυτά λοιπόν, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν πως ο Emmanuel Macron είναι ένας ρεαλιστής και προτιμήσαν να του δώσουν νέα ψήφο εμπιστοσύνης για την προεδρία της χώρας.

Έτσι, ο Macron έγινε ο πρώτος Πρόεδρος μετά από 20 χρόνια που εκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία, ενώ γίνεται ο πρώτος που επανεκλέγεται έχοντας και πάλι την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Le Pen από την πλευρά της θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της στο Παρίσι σε λίγα λεπτά, αλλά στην πρώτη της αντίδραση έκανε λόγο για μια νίκη αφού αύξησε τρομερά τα ποσοστά της και τόνισε πως «Η Γαλλία είναι ξεχασμένη, αλλά εμείς δεν θα την ξεχάσουμε».

Η Ευρώπη χαιρέτισε με ικανοποίηση αυτό το αποτέλεσμα, με την Ursula von der Leyen, Πρόεδρο της Κομισιόν, να αναφέρει πως περιμένει να συνεχιστεί η συνεργασία της με τον Emmanuel Macron στο ίδιο μονοπάτι που κινήθηκε μέχρι σήμερα.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Charles Michel, εξέφρασε την ανάγκη σε αυτή την περίοδο η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη. Και ο Macron είναι αυτός που το διασφαλίζει.

 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Σανγκάη: «Χλωμή» η χαλάρωση των μέτρων – Τους 48 έφτασαν οι νεκροί

Guardian: «Ο τουρισμός στην Ελλάδα θα προσεγγίσει το εντυπωσιακό καλοκαίρι του 2019»

Η.Π.Α.: Αριθμός-ρεκόρ των μεταναστών που έγιναν δισεκατομμυριούχοι