Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μείωσαν τους φόρους στα καύσιμα – Τι θα γίνει με την Ελλάδα;

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μείωσαν τους φόρους στα καύσιμα – Τι θα γίνει με την Ελλάδα;

Με την άνοδο στις τιμές των καυσίμων να μην έχει «φρένο», 4 χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να μειώσουν τους φόρους

Διανύουμε την χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει δει ποτέ η ευρωπαϊκή ήπειρος. Έτσι, ήδη οι ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και η κομισιόν εξετάζουν με ποιους τρόπους θα ελαφρύνουν τις τσέπες των νοικοκυριών τώρα που τα καύσιμα έχουν χτυπήσει νέο «ταβάνι» αύξησης στην τιμή τους. Ήδη, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία μείωσαν τους φόρους στα καύσιμα χαμηλώνοντας αρκετά την τιμή τους. Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ;

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έχει ήδη μειώσει τον φόρο στα καύσιμα, μέτρο που μείωσε κατά 0,30 ευρώ την τιμή της αμόλυβδης και κατά 0,14 ευρώ την τιμή του ντίζελ κίνησης. Πλέον, η αμόλυβδη κοστίζει γύρω στα 1,80 ευρώ το λίτρο. Επίσης υιοθετήθηκε ένα «εξαιρετικά φθηνό εισιτήριο των 9 ευρώ» που δίνει τη δυνατότητα, σε όσους το επιθυμούν, να χρησιμοποιούν για έναν μήνα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη τους αλλά και να ταξιδεύουν με τρένο στο εσωτερικό της Γερμανίας. Ενδεικτικό των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι ότι λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση του μέτρου οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της χώρας ανέφεραν «πρωτοφανή κοσμοσυρροή», που «με δυσκολία μπορούν να διαχειριστούν».

Ακόμη, ο Καγγελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα προετοιμάσει σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και συνδικάτα, μια «συντονισμένη δράση» για να αποτραπεί ένας φαύλος κύκλος ανατροφοδότησης του πληθωρισμού.

Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μείωσαν επίσης τους φόρους στα καύσιμα ρίχνοντας σημαντικά την τιμή τους. Οι χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα είναι σημαντικές ακόμη και για εκείνους που δεν οδηγούν, καθώς αποτελούν «ρυθμιστές» της ακρίβειας. Ακριβά καύσιμα ισούται με ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά.

Η Γαλλία πάγωσε τις τιμές του φυσικού αερίου, περιόρισε στο 4% την άνοδο των τιμών ενέργειας και χορήγησε «ενεργειακή επιταγή» 100 ευρώ στα πιο φτωχά νοικοκυριά. Η Ιταλία του Ντράγκι έδωσε επίσης 200 ευρώ σε πάνω από 30 εκατ. χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Στην Ελλάδα δεν προβλέπεται έως τώρα κάποια μείωση στον φόρο, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μειωθεί ο φόρος στα καύσιμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι προτιμάτε; Ποιο φτηνή βενζίνη ή ολόκληρες συντάξεις;». Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί άλλο ένα fuel pass για την στήριξη των πολιτών.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Νέες δηλώσεις από Erdogan και Μητσοτάκη – Κορυφώνεται η ένταση, θωρακίζεται ο Έβρος

Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα: Άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία ο «ασθενής 0»

Μάνος Δασκαλάκης: Βέβαιος ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου σκότωσε και τα τρία παιδιά