Αναταραχή επικρατεί στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με την κάθε χώρα να προχωρά σε σειρά δηλώσεων αλλά και κινήσεων για να εδραιώσει την θέση της.

Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο, μετά από ένα κρεσέντο προκλητικών απόψεων που ακούστηκαν σε διάφορα κυβερνητικά πάνελ εκπομπών στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεί τους Έλληνες για εθνική συσπείρωση ενάντια στον «απρόβλεπτο γείτονα» που «όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται» αναφερόμενος στην αποκοπή της Τουρκίας από την Δύση. Στις συγκεκριμένες δηλώσεις προχώρησε από το βήμα της τελετής απονομής των βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο Μητσοτάκης έστειλε επίσης νέο μήνυμα προς την Τουρκία σε πρωινή του συνέντευξη όπου δήλωσε κατηγορηματικά πως «θα ενημερώσει όλους τους ηγέτες για την τουρκική προκλητικότητα στην Σύνοδο της Θεσσαλονίκης», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στους: Charles Michel, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Olaf Scholz, τον Γερμανό καγκελάριο. Ωστόσο, έκανε την παρατήρηση πως αυτή η Σύνοδος Κορυφής δεν θα έχει ως κύριο θέμα της την απειλητική στάση της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Ακόμη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε ευθέως σε ανάρτηση που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayip Erdogan στην ελληνική γλώσσα. Χαρακτηριστικά, απάντησε πως:

Τι δήλωσε μεταξύ άλλων ο Erdogan στα ελληνικά; Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες, εμπλέκοντάς τους σε «παράνομες» στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Ασφαλώς, αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο αναφέροντας συγκεκριμένα πως δεν γίνεται η νήσος Μεγίστη να παραχωρεί ύδατα στην Ελλάδα όταν απέχει μόλις 2χλμ από την ακτογραμμή της Τουρκίας και 600χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ακόμη, έβγαλε τον εαυτό της «απέξω» δηλώνοντας πως «η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να δελεάσει την Δύση με την ένταξη στην Ευρώπη, αναφέροντας πως είναι η μόνη χώρα που θα μπορέσει να γεφυρώσει τις σχέσεις των Ευρωπαίων με τους τόσους μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέλος, όσο οι απειλές της Τουρκίας εντείνονται, η ελληνική μεριά θωρακίζει τα σύνορά της στον Έβρο για κάθε ενδεχόμενο. Δημιουργήθηκαν ειδικές 20μελείς  ομάδες, με εκπαίδευση που έλαβαν από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα, και τοποθετήθηκαν σε κρίσιμα σημεία του Έβρου για να δώσουν «ισχυρό» μήνυμα προς την γειτονική χώρα ότι η Ελλάδα είναι οργανωμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε απειλή.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Προκλητικότητα από τουρκικά ΜΜΕ: «Η Τουρκία να ρίξει μια σφαλιάρα να κάνει απόβαση σε δύο ελληνικά νησιά»

«Σοβαρότατη κρίση» προμηνύει η Τουρκία για τις σχέσεις της με την Ελλάδα: «Δείξαμε πολλή υπομονή»

Χωρίς προηγούμενο η τουρκική προπαγάνδα: «Τα Δωδεκάνησα έπρεπε να επιστραφούν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία»