Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Eυθύμης Λέκκας σχολιάζοντας στην ΕΡΤ την έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κρήτη. Ειδικότερα, ο καθηγητής επισήμανε ότι έχουμε εκτόνωση του φαινομένου μετά τα 5,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης στις Μοίρες Ηρακλείου.

«Από το 5,1 (Ρίχτερ) μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί γύρω στις 15 δονήσεις με μέγεθος από 3 μέχρι 4,5. Ο τελευταίος 4,5 ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες. Θεωρώ ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης και αυτό βεβαίως τόνισε και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Διακινδύνευσης του Οργανισμού, η οποία ουσιαστικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με περιορισμένου εύρους σεισμική δραστηριότητα σε περιοχές που δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς όπως αυτή των Μοιρών ή του Κορινθιακού Κόλπου κοντά στο Ξυλόκαστρο».

Ο καθηγητής Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος ανησυχίας. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μεγέθη τα οποία θα ξεπεράσουν το 5,1 για τις Μοίρες ή το 4,5 Ρίχτερ για τον Κορινθιακό κόλπο».

Και όπως επισήμανε η Επιτροπή Εκτίμηση Σεισμικού Κινδύνου και τα μέλη της Επιτροπής που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να εξετάσει τα φαινόμενα παρακολουθεί τη σεισμική διαδικασία που εξελίσσεται.