Ένα εμβληματικό κτίριο με θέα στον Παρθενώνα επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στη γωνία της με την οδό Μακρυγιάννη, πωλείται από τον οίκο, φτάνοντας τα 55 εκατ. ευρώ ή 61,11 εκατ. δολάρια.

Το εγχείρημα έχει αναλάβει ο ελληνικός βραχίονας του διεθνούς μεσιτικού γραφείου Sotheby’s International Realty, το οποίο έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο αντίστοιχο target group με τα γερά πορτοφόλια.

Το εντυπωσιακό πενταώροφο γωνιακό κτίριο έχει στο ισόγειο δύο επαγγελματικά ακίνητα, ενώ στον τέταρτο όροφο υπάρχει ένα ευρύχωρο διαμέρισμα 279 τ.μ. και στον πέμπτο ένα διαμέρισμα παρόμοιου μεγέθους με άμεση πρόσβαση στο roof garden.

Ακόμη, καθώς επισημαίνεται ότι το ακίνητο είναι «περιτριγυρισμένο από υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το θέατρο του Ηρώδου Αττικού».

Στην περιγραφή προστίθεται ότι ο αγοραστής αυτού του ακινήτου «είναι επιλέξιμος για το Ελληνικό Πρόγραμμα Golden Visa».

Η διαδρομή του και ο Ντε Κίρικο

Στη θέση του σημερινού υπερπολυτελούς ακινήτου υπήρχε στο… απώτατο παρελθόν ένα νεοκλασικό οίκημα. Αυτό μέχρι το 1963 που ξαναχτίστηκε σε μοντέρνο, για την εποχή, στυλ.

Η «τομή» στην ιστορία του ήταν το 1979 όταν ο Γιάννης Τζιβέλης, ένας από τους μετέπειτα ισχυρότερους επενδυτές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, το αγόρασε, πολύ πριν η Διονυσίου Αρεοπαγίτου μετατραπεί στον πιο αριστοκρατικό και ακριβό πεζόδρομο της χώρας.

Ο Γ. Τζιβέλης έδωσε, κατά πληροφορίες, περί το 1 εκατ. δολάρια για να το αποκτήσει από τους τότε ιδιοκτήτες του, που ήταν Ελληνες ομογενείς.

Το σχέδιο της οικογένειας Τζιβέλη ήταν να το ανακαινίσει και να μην πωληθεί κανένα διαμέρισμα ή κατάστημα, αλλά να νοικιαστούν. Ο Γιάννης Τζιβέλης οραματιζόταν να κρατήσει το ρετιρέ για τον ίδιο.

Αυτός άλλωστε υπήρξε κι ένας από τους λόγους που επένδυσε στο κτίριο, έχοντας εμπνευστεί από το διαμέρισμα του Τζόρτζιο ντε Κίρικο στην Piazza di Spagna της Ρώμης και φιλοδοξώντας να φτιάξει κάτι αντίστοιχο και στην Αθήνα, κάτι που από μόνο του θα αποτελούσε ένα έργο τέχνης, αντάξιο να βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης.

Ο Αλ Ναϊάν, που πέρασε στα χέρια του το ακίνητο, εμφανίζεται σπάνια και χαρακτηρίζεται «αινιγματική προσωπικότητα», είναι γόνος μιας από τις έξι οικογένειες που κυβερνούν τα ΗΑΕ, διαθέτει, μεταξύ άλλων, ως βασικό επενδυτικό βραχίονα το κολοσσιαίο Royal Group UAE, ενώ η προσωπική περιουσία υπολογίζεται πάνω από 10 δισ. δολάρια.

Ο Αραβας κροίσος Ταχνούν μπιν Ζαγέντ Αλ Ναϊάν εμφανίζεται σπάνια και χαρακτηρίζεται «αινιγματική προσωπικότητα», ενώ είναι και αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων

Η επόμενη σελίδα

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάννης Τζιβέλης δεν χάρηκε ποτέ όπως είχε οραματιστεί τη μοναδική θέα της αγαπημένης του Ακρόπολης από το εκπληκτικό ρετιρέ του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου, το οποίο τελικά «στοίχειωσε» τη διαδρομή του…

Και όπως όλα δείχνουν, η περίοδος που αυτό βρισκόταν στα χέρια του Αραβα κροίσου φτάνει στο τέλος της, με τον ίδιο να επιδιώκει ένα χρυσοφόρο deal.

Κάπως έτσι κλείνει αυτός κύκλος της ενδιαφέρουσας και αρκετά πικρής ιστορίας του εμβληματικού «φιλέτου» στις ρίζες του Ιερού Βράχου. Μένει να φανεί ποιος θα είναι εκείνος που θα προσφέρει το τίμημα των 55 εκατ. ευρώ προκειμένου να γράψει τις επόμενες σελίδες της.