Τρία χρόνια μετά το πολυσυζητημένο διαζύγιο του επενδυτή και υπεύθυνο ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων στη Νέα Υόρκη, Harry Macklowe, και της συζύγου του, Linda, η συλλογή έργων τέχνης τους έγινε η πιο ακριβή που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, φτάνοντας τα  922,2 εκατομμύρια δολάρια.

Σπάνια κομμάτια των Pablo Picasso, Andy Warhol και Cy Twombly, συμπεριλαμβάνονταν στην συλλογή τους, που βγήκε στο σφυρί τον Νοέμβριο του 2021 από τον οίκο Sotheby’s. Το βράδυ της Δευτέρας 17 Μάϊου 2022, τα τελευταία 30 έργα πουλήθηκαν συνολικά για 246,1 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτά βρίσκονταν έργα των Jeff Koons, Gerhard Richter, Willem de Kooning και Agnes Martin.

Ακόμα ένας άτιτλος πίνακας του Rothko, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κομμάτια της συλλογής, πουλήθηκε για 48 εκατομμύρια δολάρια και μια αυτοπροσωπογραφία του Warhol, έφτασε τα 18,7 εκατομμύρια δολάρια. Προηγουμένως, ένα άλλο έργο του Mark Rothko έφτασε τα 82,5 εκατομμύρια δολάρια και το «Number 17, 1951» του Jackson Pollock πουλήθηκε για πάνω από 61 εκατομμύρια δολάρια, ένα νέο ρεκόρ για το έργο του καλλιτέχνη.

Η συλλογή των Macklowe έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ για την υψηλότερη αξία συλλογής έργων τέχνης, που κατείχε αυτή των Peggy και David Rockefeller, η οποία έφτασε συνολικά τα 835,1 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s το 2018.

«Είναι μια συλλογή που δεν έχει μετακινηθεί ή ποτέ δεν έχει αγγιχτεί. Πολύ συχνά, όταν έχουμε συλλογές προς πώληση, πολλές από αυτές έχουν ήδη πουληθεί ή κάποια έργα δίνονται σε μουσεία», δήλωσε ο Grégoire Billault, πρόεδρος σύγχρονης τέχνης για τον Sotheby’s, σε μια συνέντευξη τύπου τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία ανακοίνωνε τη δημοπρασία δύο μερών.

Οι Macklowes, λοιπόν, παντρεύτηκαν το 1959, όταν ήταν περίπου 20 ετών. Από τότε είναι συλλέκτες έργων τέχνης, ενώ είχαν όλα τα σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία μαζί, όπως ένα διαμέρισμα 72 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα γιοτ και πολλά εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotheby’s (@sothebys)

Το 2018, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου τους, ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης είπε στους Macklowes να πουλήσουν 65 έργα τέχνης από τη συλλογή τους και να μοιράσουν τα κέρδη. Οι εμπειρογνώμονες έδωσαν διαφορετικές εκτιμήσεις για την αξία ορισμένων από τα έργα τέχνης, που απέκλιναν κατά πολύ μεταξύ τους.

Οι εκτιμήσεις για το γλυπτό του Alberto Giacometti «La Nez», διέφεραν κατά πολύ, ενώ μεταξύ τους είχαν απόκλιση 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Τελικά πουλήθηκε για περισσότερα από 78 εκατομμύρια δολάρια, τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε στο πρώτο μέρος της δημοπρασίας.

Επίσης, το «Nine Marilyns» του Warhol είχε φτάσει πάνω από 47 εκατομμύρια δολάρια και ένα γλυπτό του Picasso που τιμούσε τον Γάλλο ποιητή Apollinaire πουλήθηκε για πάνω από 26 εκατομμύρια δολάρια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotheby’s (@sothebys)

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr: 

«Le Violon d’Ingres»: Το έργο του Man Ray έσπασε το ρεκόρ πώλησης φωτογραφίας με 12,4 εκατ. δολάρια

«Απέναντι ή Δίπλα»: Μία εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας με επίκεντρο την λίμνη Κερκίνη

Andy Warhol: Ρεκόρ για τον εμβληματικό pop art πίνακα της Marilyn Monroe – Πωλείται σε δημοπρασία για $195 εκατ.