Φωταγωγήθηκε το ΜΙΝΙΟΝ, το ιστορικό πολυκατάστημα, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ιστορία της Αθήνας και αναμένεται να ξανανοίξει τις πόρτες του στο κοινό μετά από 25 χρόνια, το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τα χρώματα του νέου ΜΙΝΙΟΝ είναι τρία. Το ιστορικό πορτοκαλί του εμβληματικού πολυκαταστήματος των περασμένων δεκαετιών, το πράσινο της ελιάς και το λευκό επί της οδού Βερανζέρου.

Το νέο ΜΙΝΙΟΝ, ακίνητο επιφάνειας 18.500 τετραγωνικών μέτρων, αναμένεται να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη μέσα στο 2024 με μεικτές χρήσεις, αφού θα διαθέτει γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.

Λίγα λόγια για το ΜΙΝΙΟΝ

Το ΜΙΝΙΟΝ λειτούργησε πρώτα ως περίπτερο από τους Γιάννη Γεωργακά και τον Άγγελο Σεραφειμίδη, οι οποίοι άνοιξαν περίπτερο με το όνομα ΜΙΝΙΟΝ το 1934. Δέκα χρόνια μετά, ο Γεωργακάς ξεκίνησε να αγοράζει σταδιακά καταστήματα του κτηρίου που βρισκόταν στην οδό Πατησίων, προκειμένου να γίνει πολυκατάστημα, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1950.

Το ΜΙΝΙΟΝ είχε γίνει για την Ελλάδα των περασμένων δεκαετιών αξιοθέατο καθώς ήταν το πρώτο πολυκατάστημα της χώρας, το πρώτο που διέθετε κυλιόμενες σκάλες ενώ τα ψώνια κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων ήταν το must της Αθήνας.

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το ΜΙΝΙΟΝ αλλά και το κατάστημα «Κατράντζος» τυλίχθηκαν ταυτοχρόνως στις φλόγες. Επρόκειτο για εμπρησμό με ενόχους να μην βρίσκονται ποτέ.

ο 1983 με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές, ο κατάστημα επαναλειτούργησε, όμως, λόγω χρεών κρατικοποιήθηκε. Το 1998 κλείνει οριστικά και το 2021 περνάει στα χέρια της εταιρείας Dimand, η οποία σκοπεύει να επαναλειτουργήσει το κτήριο ως καταστήματα, γραφεία αλλά και διαμερίσματα.