Την προσωρινή κράτηση των 9 ατόμων που κατηγορούνται ως διακινητές στην υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας με θύματα δεκάδες μετανάστες στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πύλου, αποφάσισαν Εισαγγελέας και Ανακριτής στην Καλαμάτα.

Η μαραθώνια διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 σήμερα το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά από 13 ώρες.

Οι συλληφθέντες διακινητές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, επιμένουν στη στάση τους, αρνούμενοι τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος τους, παρά το γεγονός ότι διασωθέντες του ναυαγίου τούς έχουν αναγνωρίσει.

«Δεν ανήκω σε κανένα κύκλωμα. Ξεκίνησα κι εγώ το ταξίδι μου από την Αίγυπτο, όπως και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες. Πλήρωσα κανονικά το εισιτήριό μου για να έρθω στην Ευρώπη. Περίπου 7.000 δολάρια. Δεν ξέρω για ποιον λόγο με κατηγορούν», φέρεται πως είπε ένας εξ αυτών.

«Προσπαθούσα να βάλω μία τάξη στο κατάστρωμα, γιατί ήμασταν πολλά άτομα και συχνά γίνονταν φασαρίες. Δεν είμαι μέλος του κυκλώματος. Ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι», δήλωσε άλλος.

Οι διασωθέντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τη Μαλακάσα στην Καλαμάτα για συμπληρωματικές καταθέσεις, συνεχίζουν να βλέπουν στα πρόσωπα των εννέα κατηγορουμένων τους διακινητές τους.

«Το Νο 56, αυτός είναι σίγουρα μεταξύ του πληρώματος. Μας έβριζε και μας έπαιρνε λεφτά, για να ανεβάζει άτομα στο κατάστρωμα. Και το Νο. 57 το ίδιο. Το Νο. 69 είναι Αιγύπτιος.

Μετακινούσε τον κόσμο και έλεγε πού να καθίσουμε. Το Νο. 74 έριξε φαγητό στη θάλασσα για να μη φάμε», είπαν οι διασωθέντες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega.

Υπενθυμίζεται πως οι εννέα συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για εννέα άτομα αιγυπτιακής εθνικότητας, ηλικίας 20, 21, 22, 26, 26, 29, 32, 36 και 40 ετών, πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των μεταναστών.