Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια έντονη μάχη με την κλιματική αλλαγή, σημειώνει το ρεπορτάζ του NBC, καθώς βίωσε σειρά από καταστροφικές φυσικές καταστροφές το καλοκαίρι, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

NBC: Οι πυρκαγιές

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου, κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, στην περιοχή του ανατολικού Έβρου, όταν ξέσπασε μια πυρκαγιά, η οποία γρήγορα μεγάλωσε και συγχωνεύτηκε με μικρότερες πυρκαγιές.

Αυτή η συγχώνευση είχε ως αποτέλεσμα μια μανιασμένη κόλαση που κατέκαψε ανελέητα εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα καταπράσινου δάσους, αφήνοντας πίσω της μόνο σκόνη και στάχτη.

NBC
Πυρκαγιά προσεγγίζει το χωριό Άβαντας βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, 21 Αυγούστου 2023.

Χρειάστηκε να εκκενωθούν ολόκληρα χωριά, ακόμη και νοσοκομεία. Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν αγωνίστηκαν γενναία, αλλά η φωτιά διάρκησε για μέρες.

Εκατοντάδες πυροσβέστες τόσο από την Ελλάδα όσο και από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχαν στη μάχη, υποστηριζόμενοι από δεκάδες αεροσκάφη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο συχνά, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται.

NBC κακοκαιρία Daniel, δραματική κατάσταση στη Θεσσαλία

NBC: Οι πλημμύρες

Η έρευνα του NBC αναφέρεται στην κακοκαιρία Daniel, ένα θανατηφόρο κυκλώνας που σάρωσε τη Μεσόγειο από την Ελλάδα έως τη Λιβύη, που εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σφοδρές καταιγίδες που είχε δει ποτέ η Ελλάδα.

Για τρεις αδυσώπητες ημέρες, καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους και προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Σε πόλεις όπως ο Κοσκινάς και ο Παλαμάς, από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, οι ζημιές ήταν συγκλονιστικές. Τα σπίτια και τα αυτοκίνητα βυθίστηκαν σε λάσπη. Για μέρες, οι άνθρωποι έψαχναν στα συντρίμμια για να βρουν τα υπάρχοντά τους.

Αυτές οι διαδοχικές καταστροφές δίνουν μια ζοφερή εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Από τις μανιασμένες πυρκαγιές που τροφοδοτούνται από τις καυτές θερμοκρασίες μέχρι τις καταστροφικές πλημμύρες που προκαλούνται από την αμείλικτη βροχή, η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός μεταβαλλόμενου κλίματος που αφήνει τα σημάδια του στη γη και τους ανθρώπους της.

NBC κακοκαιρία στην Ελλάδα, φράγμα Καλέντζη