Σε μία κίνηση που δεν είχε προαναγγελθεί προχώρησε την Πέμπη η Τουρκία, η οποία δέσμευσε με NAVTEX περιοχή στο Αιγαίο ανάμεσα σε Κύπρο και Ρόδο για να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με σχετική NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, δεσμεύει θαλάσσια περιοχή στο Αιγαίο μεταξύ Κύπρου και Ρόδου για διάστημα έξι μηνών, από τις 10 Αυγούστου 2023 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Αιγαίο

Στο σημείο θα βρεθεί το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdülhamid Han», προκειμένου να κάνει έρευνες. Η κίνηση έρχεται την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε… νηνεμία και έχουν συμφωνηθεί κινήσεις για διάλογο.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Τρίτη στην 14η Διάσκεψη των Πρεσβευτών, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει να τσακωθεί με κανέναν και αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τις γειτονικές της χώρες, είπε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Θυμίζεται πως η περσινή αποστολή του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως το Αιγαίο, είχε προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα, με τον Ερντογάν να το χαρακτηρίζει «σύμβολο της βούλησης να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» και την κυβέρνηση να του απαντά πως «δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίασης της κυριαρχίας μας».