Νέο οικονομικό σκάνδαλο έρχεται στη δημοσιότητα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δημοσίευμα τον φέρνει να προχωρούσε στην ενοικίαση drones για «κρατικούς σκοπούς» έναντι του ποσού του 1,2 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Η λεπτομέρεια στην υπόθεση είναι πως τα drones τα οποία ενοικίαζε, έρχονταν αποκλειστικά από την εταιρεία Baykar, της οποίας πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος, είναι ο γαμπρός του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

Αυτή η… προνομιακή μεταχείριση έρχεται στην επιφάνεια από κανάλι προσκείμενο στην αντιπολίτευση, το οποίο αναφέρει πως έχουν γίνει ήδη καταγγελίες από άλλες εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος ζημιώνει σημαντικά το Δημόσιο.

Ο Ερντογάν τοποθετήθηκε επί του θέματος μάλιστα, αρνούμενος την κατηγορία «ειδικής μεταχείρισης» στην εταιρεία του γαμπρού του.

«Υποτίθεται ότι δίνω πλεονεκτήματα σε αυτούς (στην εταιρεία Baykar), αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα σεντ που να έχει δοθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή την κυβέρνηση του AKP» απάντησε, κάτι που το δημοσίευμα του τουρκικού Halk TV διαψεύδει, αφού έφερε στο φως δύο διαγωνισμούς από τον περασμένο Απρίλιο για την ενοικίαση έξι UAV για την Πυροσβεστική.

Το συνολικό κόστος των δύο διαγωνισμών ήταν 287,6 εκατομμύρια λίρες, με τα πέντε από τα UAV να προέρχονται από τη Baykar. Μάλιστα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι παρόλο που η πρόταση της εταιρείας ήταν 176.715.000 λίρες, το κόστος για το Δημόσιο ανέβηκε σε 183.600.000 λίρες.

Ο Ερντογάν προ λίγων ημερών ανέφερε μάλιστα ότι στην τελευταία του συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος του πρότεινε την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής drones της Baykar μέσα στη Ρωσία, κάτι που ήδη έχει συζητήσει με άλλα κυβερνητικά στελέχη ο Τούρκος πρόεδρος.