Ο «Ξεπαρθενών» μπήκε και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών Επιστημών. Μετά από τις επίμαχες σκηνές στον Παρθενώνα, που πήγαν κόντρα στους νόμους και στην ιστορία, η πλοκή συνεχίζεται. Η «ταινία» ξεκινά με ένα γύρισμα στον Υμηττό, με θέα τον Λυκαβηττό, όπου τα άτομα της παρέας συζητούν μεταξύ τους.
Η εξομολόγηση δύο ανδρών για την πρώτη φορά που συνευρέθηκαν σεξουαλικά στην Ακρόπολη, τότε που «δεν είχε τη φύλαξη που έχει σήμερα» είναι το βασικό θέμα συζήτησης. Η σημερινή, πιο οργανωμένη φύλαξη, ωστόσο, δεν τους εμποδίζει να επαναλάβουν το ίδιο «εγχείρημα» με την προτροπή και τη συμβολή της παρέας τους φυσικά.
Οι επόμενες σκηνές, σύμφωνα με το «ΘΕΜΑ», είναι γυρισμένες στο ΑΠΘ όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ίδιων των συντελεστών οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη προβολή της ταινίας, το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου 2021, στην αίθουσα Α31.
Μια γυναίκα με μάσκα συναντά δύο άνδρες και τους οδηγεί σε μια μυστικιστική τελετή ερωτικής μύησης στους διαδρόμους της σχολής. Με μάσκες και βαμμένα κορμιά, τα αγόρια και τα κορίτσια αγγίζονται ερωτικά μεταξύ τους, ενώ στη συνέχεια το πρωταγωνιστικό γκέι ζευγάρι κατευθύνεται προς την τουαλέτα. Λίγα λεπτά μετά βγαίνουν κρατώντας στα χέρια τους ένα δοχείο με σπέρμα.
Πώς γυρίστηκαν οι σκηνές στο ΑΠΘ
Απορίες γεννιούνται σχετικά με το πώς γυρίστηκε και πώς προβλήθηκε συγκεκριμένη ταινία σε ένα δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση. «Δεν μας ζητήθηκε και δεν δώσαμε ποτέ καμία άδεια ούτε για γυρίσματα ούτε για προβολή της συγκεκριμένης ταινίας στους χώρους μας», δήλωσε στο «protothema.gr» η κοσμήτορας της Σχολής Χαρά-Μυρτώ-Αγάπη Χαραλάμπους, προσθέτοντας πως «όταν τελειώνουν τα προγραμματισμένα μαθήματα οι αίθουσες κλειδώνονται».
«Οι χώροι της σχολής ζητούνται για εκδηλώσεις συνήθως από φοιτητικές ομάδες, μπορεί ωστόσο να κατατεθεί αίτημα και από άτομα που δεν φοιτούν στο πανεπιστήμιο». Η κυρία Χαραλάμπους δεν αποκλείει το γεγονός να χρησιμοποίησαν κάποιοι τους χώρους χωρίς να έχουν πάρει άδεια.
Τι υποστηρίζουν οι δημιουργοί του «Ξεπαρθενών»
«Ο έρωτας και η σεξουαλικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Οσον αφορά στον έρωτα μεταξύ δύο ή τριών ή παραπάνω ανδρών ή και γυναικών, πρώτα από όλα ας αναρωτηθούμε τι είναι ο άνδρας, η γυναίκα, κι αν υπάρχουν φύλα, σε τι βαθμό έχουν φυσικά ή επίκτητα χαρακτηριστικά, αλλά αυτή η συζήτηση ξεφεύγει από τους σκοπούς του κειμένου αυτού. Σε κάθε περίπτωση, αυτού του τύπου η σεξουαλικότητα μας ενδιαφέρει στο συγκεκριμένο έργο ως συντελεστές/τριες/στά κι αυτή προβάλλουμε», αναφέρουν οι συντελεστές στο κείμενο που συνοδεύει την ταινία.
«Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Παρθενώνα ως τόπου. Λειτουργεί για πολλούς ως ένα παράσημο εθνικισμού, αρχαιολατρείας, πατριαρχίας, εμπορευματοποίησης, μαζικής κουλτούρας και καθωσπρεπισμού μεταξύ άλλων», ενώ εκφράζουν την άποψη πως «ο Παρθενώνας είναι ένα όμορφο μέρος για να κάνεις έρωτα» και ότι «οποιοδήποτε μέρος αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν ζωντανεύει με την παλλόμενη ανθρώπινη παρουσία». «Εμείς δεν βλέπουμε κάτι περίεργο ή αφύσικο σε αυτό που κάνουμε», δηλώνουν και ισχυρίζονται πως «σκοπός της ταινίας δεν είναι τόσο η αντίδραση όσο, κατά βάση, η επιθυμία και η ανάγκη να ζούμε με τον τρόπο που θέλουμε».
Οι «δημιουργοί» φωτογραφίζονται με φόντο την Ακρόπολη
«Βαρεθήκαμε τη ρουτίνα, την απομόνωση και τις στατιστικές θανάτων από κορωνοϊό και αποζητήσαμε την περιπέτεια, τον πειραματισμό, την κ@ύλα και τη συντροφικότητα, διότι όλο αυτό χωρίς συντροφικότητα δεν στήνεται. Το να κάνεις δηλαδή σεξ σε ένα συνωστισμένο δημόσιο χώρο με φύλακες και κάμερες και να μη σε δει κανένας για να μην έχεις προβλήματα, παρ’ ότι το νόμιμο δεν είναι αναγκαία ηθικό».
https://www.youtube.com/watch?time_continue=133&v=uMd5rif0O1s&feature=emb_title