Τους λόγους που οδήγησαν στην εξαγορά της Άκτωρ και τι αυτή έρχεται να προσθέσει στην Intrakat, την επόμενη μέρα για την εταιρεία, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει στην παραχώρηση της Αττικής Οδού, και του ΒΟΑΚ, καθώς και την χρηματοδότηση της εξαγοράς περιέγραψε ο CEO και αντιπρόεδρος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, δίνοντας έμφαση στο θετικό cash Flow της εισηγμένης αλλά και την ισχυροποίηση της θέσης της στον κλάδο.

Τα δύο σκέλη της αγοράς

Ξεκαθάρισε ότι η Intrakat δεν θα κάνει νέα αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά.
Όπως εξήγησε, η εξαγορά της Άκτωρ περιλαμβάνει δύο σκέλη.

Το ένα είναι το τίμημα των 100 εκατ. ευρώ και το άλλο σκέλος είναι η εγγύηση που αναλαμβάνει η Intrakat για την αποπληρωμή δανείων 114 εκατ. ευρώ της Άκτωρ στη μητρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το πρώτο σκέλος των 100 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί κατά 57 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια (από τα αντληθέντα κεφάλαια της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat, που προορίζονταν για εξαγορές) και κατά 47 εκατ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον δανεισμό και περιορίστηκε στο να πει ότι έχει εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή για την υπογραφή της σύμβασης, κατοχυρώνοντας τη συναλλαγή. Και πρόσθεσε «Μη με ρωτήσετε πως θα το κάνουμε».

Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα 114 εκατ. ευρώ, συνέχισε ο κ. Εξάρχου, θα εξασφαλιστούν από το cash flow της Άκτωρ.

«Έχουμε μια εικόνα για το ανεκτέλεστο της Άκτωρ, αν λειτουργήσουν τα έργα σωστά η αναμενόμενη κερδοφορία αρκεί όχι μόνο για να καλύψει τις ενδοομιλικές υποχρεώσεις προς την Ελλάκτωρ, αλλά και να αφήσει και κέρδη», τόνισε ο κ. Εξάρχου, κάνοντας λόγο και για σημαντικά οφέλη από τις οικονομίες κλίμακος που προκύπτουν.

«Υγιές» το χαρτοφυλάκιο της ΑΚΤΩΡ

Σε αυτό το σημείο απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η ΑΚΤΩΡ κουβαλάει «βάρη», ο κ. Εξάρχου τόνισε πως η ΑΚΤΩΡ θα αλλάξει χέρια και θα περάσει στον όμιλο της Intrakat με ένα πολύ πιο υγιές χαρτοφυλάκιο υπό εκτέλεση έργων σε σχέση με το παρελθόν, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ αποτελείται σήμερα από συμβάσεις (ή προς υπογραφή συμβάσεις) που θα υπογραφούν με εκπτώσεις 7% έως 10%, και είναι κερδοφόρες.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι: «η ΑΚΤΩΡ έχει ανεκτέλεστο 2 δισ. ευρώ από νέα και μόνο έργα – επί συνόλου σχεδόν 2,7 δισ -, έργα με χαμηλές εκπτώσεις, άρα έχουμε ορατότητα για κερδοφορία το προσεχές διάστημα, ενώ υπάρχουν και αρκετά κοινοπρακτικά έργα στα οποία είμαστε μαζί, άρα έχουμε καλή εικόνα», τονίζοντας ότι η σύμπραξη των δύο εταιρειών φέρνει οικονομίες κλίμακος όχι μόνο στα εργοτάξια αλλά και στη χρηματοπιστωτική εικόνα καθώς η αύξηση του μεγέθους της Intrakat εγγυάται διαφοροποιημένη αντιμετώπιση από Τράπεζες και προμηθευτές.

Σχετικά με το αν στο πλάνο της διοίκησης υπάρχουν νέες εξαγορές, ο κ. Εξάρχου υπήρξε σαφής τονίζοντας ότι στις εταιρείες μεγάλου μεγέθους δεν βλέπει κάποια νέα εξαγορά, ενώ σημείωσε ότι η Intrakat εξέτασε το θέμα εξαγοράς της ΤΕΚΑΛ αλλά επί της ουσίας ουδέποτε το θέμα προχώρησε πολύ. Πλην όμως, αν και δεν βλέπει νέο γύρο συγκέντρωσης στους μεγάλους του κλάδου, δεν μπορεί να αποκλείσει κινήσεις σε χαμηλότερες εργοληπτικές τάξεις (π.χ. 6η κ.α.).

Τέλος, ο CEO της εισηγμένης δεν παρέλειψε να δηλώσει το ισχυρό ενδιαφέρον για νέα έργα στη Ρουμανία, αλλά και για τον τομέα ακινήτων και τουρισμού όπου θα πρέπει να αναμένονται νέες κινήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις ΑΠΕ, όπου επανέλαβε τον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 350MW σε βάθος τριετίας.