«Πανικός» στον κόσμο των startups με το αβέβαιο οικονομικό μέλλον της Silicon Valley Bank. Μετά τις συμβουλές από το Founders Fund του Peter Thiel (και άλλους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων), κάλεσαν τις επιχειρήσεις διαχείρισης χαρτοφυλακίου να αποσύρουν τα χρήματά τους, παρότι ανώτατο στέλεχος της τράπεζας συνέστησε ψυχραιμία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg oι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι ανέλαβαν την Silicon Valley Bank και διόρισαν την FDIC ως διαχειριστή, επικαλούμενες την ανεπάρκεια ρευστότητας της τράπεζας. Η FDIC δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό αναγκαστικής διαχείρισης για το υπόλοιπο ποσό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμη το ποσό.

Η αναγκαστική διαχείριση συνήθως σημαίνει ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας θα αναληφθούν από μια άλλη, υγιή τράπεζα ή ότι το FDIC θα καταβάλει στους καταθέτες το ποσό μέχρι το ασφαλισμένο όριο. Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει αναστολή στη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο καθώς στην προ-αγορά της Wall Street υποχωρούσε κατά 63%.

Πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα για την τράπεζα

Τα προβλήματα αυξήθηκαν για την τράπεζα τον Μάρτιο, αφού το Founders Fund του Peter Thiel και άλλες υψηλού προφίλ εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων συμβούλευσαν τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν χρήματα από την τράπεζα. Η συμβουλή δόθηκε μία ημέρα μετά αφότου η SVB Financial Group, η μητρική εταιρεία της τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα επιχειρούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια μετά από σημαντικές ζημίες στο χαρτοφυλάκιό της.

Οι κινήσεις των υπεύθυνων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του SVB Financial Group, Greg Becker, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, συμβουλεύοντας τους πελάτες της Silicon Valley Bank που ανήκει στην SVB να «παραμείνουν ψύχραιμοι», εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική θέση της τράπεζας, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Ο Greg Becker πραγματοποίησε τη συνομιλία διάρκειας περίπου 10 λεπτών με τους επενδυτές περίπου στις 11:30 π.μ. ώρα Σαν Φρανσίσκο. Ζήτησε από τους πελάτες της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων, να στηρίξουν την τράπεζα με τον τρόπο που υποστήριξε τους πελάτες της τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με πηγή.

Οι εκπρόσωποι των Founders Fund, Coatue και Union Square Ventures αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Οι εκπρόσωποι των Silicon Valley Bank, Canaan και Founder Collective δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό.

Στο σημείωμά της προς τις εταιρείες, η Founder Collective αναφέρει: «Μακροπρόθεσμα, δεν πιστεύουμε ότι οι καταθέσεις κινδυνεύουν, αλλά βραχυπρόθεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί».

Φόβοι για απώλειες σε πολλές τράπεζες

Οι τράπεζες των ΗΠΑ μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης και την πίεση του συστήματος που απορρέουν από την αναταραχή που εξαπέλυσε η Silicon Valley Bank, δήλωσε ο Mohamed El-Erian.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης και η συστημική απειλή μπορούν εύκολα να περιοριστούν με την προσεκτική διαχείριση του ισολογισμού και την αποφυγή περισσότερων σφαλμάτων πολιτικής», ανέφερε σε tweet την Παρασκευή ο El-Erian, πρόεδρος της Gramercy Funds και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion.

Την ίδια στιγμή, ενώ το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα «είναι σταθερό στο σύνολό του, και είναι, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τράπεζα είναι», σημείωσε.