Η εξαγορά της Ιωνικής Σφολιάτας από το SwitzGroup του Taizoon Khorakiwala επανάφερε στο προσκήνιο τον ινδικό όμιλο που από το 2017 επενδύει στην Ελλάδα στο χώρο των τροφίμων, σκοπεύοντας να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Ο Ινδός επιχειρηματίας βλέπει σε αυτόν τον κλάδο πρόσφορο έδαφος επενδύσεων με απόδοση κέρδους σε βάθος χρόνου.

Υπό τον έλεγχο του Switzgroup βρίσκονται ελληνικά asses με αθροιστικές πωλήσεις 130 εκ. ευρώ πλέον και κέρδη EBITDA 15 εκ. ευρώ, ενώ ο Ινδός Khorakiwala εξελίσσεται και σε ένα σημαντικό εργοδότη, αν ληφθεί υπόψιν ότι πρόκειται για εταιρείες που απασχολούν περίπου 1.200 εργαζόμενους.

Στην περίπτωση της Ιωνικής Σφολιάτας, απέκτησε το 51% και βάσει των μεγεθών της εταιρείας πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά του group στην Ελλάδα. Ειδικότερα το SwitzGroup απέκτησε το 34% από τον Σ. Νένδο που αποχώρησε από την εταιρεία και το 17% από τον Γ. Πορτοκαλίδη, ενώ το υπόλοιπο 49% ανήκει στη Vivartia (34%) και στον Γ. Πορτοκαλίδη (15%), ο οποίος παραμένει στο management της εταιρείας που ίδρυσε το 1991.

Η παραγωγή αφορά προϊόντα σφολιάτας, ζύμης και αρτοποιίας. Το SwitzGroup διατηρεί πλειοψηφικά ποσοστά στις εξής εταιρείες:

  • Στην Olympic Foods (πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας) που διοικείται από τη Χριστίνα Μπενάκη,
  • στην CSM Bakery (νυν Artizan) που δραστηριοποιείται στις πρώτες ύλες αρτοποιίας και την «τρέχει» ο Κώστας Μαρίνος, στους Κουλουράδες, το γνωστό δίκτυο που παράγει και εμπορεύεται τα κουλούρια Θεσσαλονίκης του Δ. Γρίβα,
  • στην Κρητών Αρτος (Παξιμάδια, κριτσίνια), του Μ. Δαμιανάκη, ο οποίος αποχώρησε και το management έχει περάσει στον Δ. Γρίβα,
  • στις κάβες ΟΑΚ, στη Νewbake (παραγωγή κατεψυγμένων Donuts) του Βάιου Καπάταη,
  • στην εταιρεία Σαμούρη (συσκευασμενα προϊόντα ζαχαροπλαστικής για supermarket),
  • στη Frankal (χονδρική σε πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας στην περιοχή της Κρήτης)
  • και στην Τroufa (προϊόντα ζαχαροπλαστικής).

Επίσης, διαθέτει την εμπορική εταιρεία SwitzGroup Τrading και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα προϊόντα των ευρωπαϊκών εταιρειών Bridor, Europastry και Baker&Baker. Το SwitzGroup ελέγχει και το 2% της Optima Bank, η οποία δρομολογεί την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Η στρατηγική του SwitzGroup επικεντρώνεται στις εξαγορές υγιών επιχειρήσεων, με χαμηλό δανεισμό και πετυχημένο management το οποίο και παραμένει στη θέση του και μετά τη συναλλαγή.

Ουσιαστικά είναι ένας στρατηγικός επενδυτής αφού γνωρίζει τον κλάδο και δεν είναι fund ώστε να έχει καθορισμένο σχέδιο εξόδου. Αντιθέτως, υποστηρίζει τις εταιρείες με κεφάλαια και αναπτύσσει συνέργειες. Απώτερος στόχος είναι η συγκέντρωση εταιρειών στους υποκλάδους των τροφίμων όπου επενδύει.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν στελέχη του ομίλου, θα συνεχίσουν να επενδύουν, κατά προτίμηση σε αλυσίδες retail, πάντα στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.

Τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα το 2017, όταν οι αξίες ήταν υποτιμημένες και τώρα που η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης με την κατανάλωση να μεγαλώνει και τις τιμές των τροφίμων να κάνουν «πρωταθλητισμό» σίγουρα δεν έχουν κανένα λόγο να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους.

Ο Ινδός επιχειρηματίας και το προφίλ του ομίλου

Ο Ινδός Khorakiwala και η οικογένειά του δραστηριοποιούνται στον τομέα που αφορά τα τρόφιμα, τα τελευταία 40 χρόνια, κυρίως στις κατηγορίες του bakery, των αβγών, στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, στα μπισκότα, στα κρουασάν, στις κατεψυγμένες ζύμες, καθώς και σε αλυσίδες retail, όπως ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία.

Έχει έδρα το Ντουμπάι, ωστόσο δραστηριοποιείται σε 4 γεωγραφικές περιοχές: Ευρώπη, Αυστραλία, Ινδία και Μέση Ανατολή και έχει ετήσιο τζίρο 600 εκ. και κέρδη ebitda 80 εκ. ευρώ.

Τα 130 εκ. εκ των κερδών, προέρχονται από την Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που έχει για το group η χώρα μας. Aκόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος) με ετήσιο τζίρο 200 εκ. ευρώ και ebitda 25 εκ. ευρώ.

Επικεφαλής του ομίλου Khorakiwala είναι ο 67χρονος Taizoon Khorakiwala, ο οποίος συνεχίζει την επιχειρηματική δράση της οικογένειας που μετρά 120 χρόνια ζωής. Ο όμιλος, εκτός από τα τρόφιμα, δραστηριοποιείται και στον τομέα των φαρμάκων.