Όταν καταναλώνουμε πικάντικο φαγητό αυτό μπορεί να μας προκαλέσει μια ποικιλία φυσιολογικών αντιδράσεων, όπως μυρμήγκιασμα στη γλώσσα και τα χείλη, καθώς και εφίδρωση, δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζούλιους, φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Όλοι μας απολαμβάνουμε αισθητηριακές εμπειρίες. Το πικάντικο φαγητό κάνει τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα», είπε.

Δείτε τι γνωρίζουμε για το πώς το πικάντικο φαγητό επηρεάζει το σώμα – τόσο με καλό όσο και με κακό τρόπο.

Το πικάντικο φαγητό σε κάνει να ιδρώνεις

Όσοι λατρεύουν το πικάντικο φαγητό είναι πιθανό να είναι εξοικειωμένοι με μια άμεση σωματική αντίδραση – την εφίδρωση.

Αυτό συμβαίνει επειδή μερικά από τα πιο πικάντικα τρόφιμα περιέχουν ενώσεις που συνδέονται με τους νευρικούς υποδοχείς κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, που ενεργοποιούνται από τη θερμότητα.

Η τσίλι, η γευστική ραχοκοκαλιά πολλών πικάντικων πιάτων, περιέχει την ένωση καψαϊκίνη, η οποία συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς όταν καταναλώνεται και στη συνέχεια στέλνει ένα μήνυμα πόνου στον εγκέφαλο , όπως ανακάλυψε ο Δρ. Τζούλιους στη βραβευμένη με Νόμπελ εργασία του για το θέμα.

Αυτά τα νεύρα στέλνουν παρόμοια σήματα στον εγκέφαλο όπως θα έκαναν αν έρθετε σε επαφή με πραγματική φωτιά, γι’ αυτό μπορεί να αρχίσετε να ιδρώνετε ή να κοκκινίζετε. αυτός είναι ο τρόπος του σώματος να κρυώσει.

«Η καψαϊκίνη κοροϊδεύει το σώμα σας να πιστεύει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει και έτσι ο εγκέφαλός σας πιστεύει ότι χρειάζεται να ρίξει θερμότητα», είπε ο Δρ Τζούλιους. «Στους ανθρώπους, το κάνουμε κυρίως με την εφίδρωση».

Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία

Η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων με μέτρο είναι γενικά ασφαλής για άτομα που δεν έχουν ήδη προβλήματα στο στομάχι. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στις περιοχές που βοηθούν την πέψη και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε καούρα, στομαχόπονους ή διάρροια.

Μπορεί να ωφελήσει την υγεία, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν πικάντικο φαγητό μπορεί να συσχετιστεί με ορισμένα οφέλη για την υγεία τους. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη ενός ημερήσιου συμπληρώματος καψαϊκίνης (που περιέχει την ίδια ποσότητα σε τέσσερις ή πέντε πιπεριές χαμπανέρο) επιτάχυνε τον μεταβολισμό, όπου οι συμμετέχοντες έκαιγαν το ισοδύναμο επιπλέον 200 θερμίδων την ημέρα σε μια περίοδο 14 εβδομάδων.

Και σε μια μελέτη του 2022 στην οποία συμμετείχαν περισσότερους από 6.000 ενήλικες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη της χαμπανέρο συνδέθηκε με τη μείωση της συσσώρευσης ασβεστίου στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, τα οποία παρέχουν αίμα στην καρδιά.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η τακτική κατανάλωση σε πικάντικο φαγητό μπορεί να μειώσει μακροπρόθεσμα την πιθανότητα παχυσαρκίας ή καρδιακής προσβολής.

Τα στοιχεία είναι ανάμικτα σχετικά με το εάν το πικάντικο φαγητό αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση τσίλι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, αλλά όχι με καρκίνο του στομάχου ή του παχέος εντέρου .

Και ενώ πολλά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε κύτταρα σε εργαστήρια βρήκαν ότι η καψαϊκίνη και η πιπερίνη – η χημική ουσία που βρίσκεται στους κόκκους πιπεριού – μπορεί να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση ή την καταστροφή των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν αυτά τα ευρήματα μπορεί κάποια μέρα να οδηγήσουν σε πιθανή θεραπεία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015, σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν πικάντικο φαγητό έξι έως επτά φορές την εβδομάδα για αρκετά χρόνια είχαν 14% μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πικάντικο φαγητό λιγότερο από μία φορά ανά εβδομάδα.

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονται πιθανώς με την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση των πικάντικων τροφών, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από πολλές παθήσεις όπως ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν ακραίες αντιδράσεις

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι πολύ καυτερές πιπεριές έχουν προκαλέσει ακραίες φυσιολογικές αντιδράσεις, όπως πονοκεφάλους με ημικρανίες ή έμετους τόσο έντονους που τραυμάτισαν τον οισοφάγο κάποιου – αν και τέτοιες καταστάσεις δεν είναι τυπικές για τον μέσο άνθρωπο ή την πιπεριά.

Εάν μόλις φάγατε μια μπουκιά φαγητού που έχει περισσότερα μπαχαρικά από όσα μπορείτε να αντέξετε, είναι καλύτερο να φάτε κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως ένα ποτήρι γάλα ή μια κουταλιά κρέμα γάλακτος, είπε ο Δρ Τζούλιους.

Η καψαϊκίνη είναι μια λιποδιαλυτή ένωση, που σημαίνει ότι δεν θα διαλυθεί στο νερό όσο κι αν πιάσετε.

«Το να τρως κάτι με λίπος βοηθάει στην απομάκρυνση της καψαϊκίνης από τους ιστούς σου όταν πονάς», είπε. «Το νερό συνήθως δεν κάνει πολλά σε αυτό το σημείο».

Είναι σημαντικό να σέβεστε τα δικά σας όρια και να μην υπερεκτιμάτε πόση θερμότητα μπορεί να πάρει το σώμα σας, πρόσθεσε ο Δρ Τζούλιους. Με τη σωστή ισορροπία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα ήπιο κάψιμο είναι αυτό που κάνει το γεύμα χορταστικό.

Και είτε τρώτε καυτερά για το καλό της υγείας σας είτε για τη γεύση, λένε οι ειδικοί, αν αγαπάτε το πικάντικο φαγητό και το σώμα σας μπορεί να τα αντέχει, δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγετε.

Πηγή: New York Times

Photo Credit: Shuttestock