Σημαντικές αλλαγές θα ισχύουν στο Market Pass 2, με τις πληροφορίες για τις αιτήσεις να ανατρέπονται. Τελικά, αίτηση θα κάνουν μόνον όσοι είναι νέοι δικαιούχοι και δεν είχαν κάνει την προηγούμενη φορά, είτε γιατί έχασαν τις προθεσμίες, είτε γιατί δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που ίσχυαν. Οι παλαιοί δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέα αίτηση στο gov.gr, όπως επίσης ούτε και όσοι έκαναν μεν αίτηση, αλλά απορρίφθηκε.

Το νέο επίδομα τροφίμων θα δοθεί αυτόματα σε όλους όσους είχαν κάνει τον Φεβρουάριο την αίτησή τους στο vouchers.gov.gr, απλώς, θα γίνει έλεγχος και θα διαπιστωθεί εάν θα πάρουν ή όχι και αυτή τη φορά τα χρήματα με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022.

Όπως διευκρίνισε σε νέες δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης:

«Να λάβουμε υπόψιν μας τις νέες αιτήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν εισοδήματα και τώρα δεν έχουν, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν εισοδήματα και τώρα έχουν. Και είναι άδικο να πάρουν χρήματα.»

Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση, ακόμη και αν απορρίφτηκαν, δεν θα χρειαστεί να την ξανακάνουν, καθώς το σύστημα αυτόματα θα θεωρήσει ότι οι αιτήσεις επανυποβλήθηκαν και θα γίνει ο έλεγχος με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

«Να θεωρήσουμε ότι έχουν γίνει αυτές τις αιτήσεις και απλώς το σύστημα να ανοίξει για κάποιες μέρες για όσους επιπλέον θέλουν να κάνουν αίτηση» είπε στο ΣΚΑΪ.

Τι αλλάζει στην πληρωμή

Το γεγονός ότι θα ληφθούν υπόψη οι νέες φορολογικές δηλώσεις με βάση τα εισοδήματα του 2022, δείχνει και το πότε θα ανοίξουν οι διαδικασίες. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 31 Ιουλίου 2023, επομένως θα πρέπει να αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας του gov.gr και οι πληρωμές μέσα στον Αύγουστο.

Market Pass 2

Πάντως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η τελευταία πληρωμή της επέκτασης να γίνει στο τέλος Οκτωβρίου, ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν τον Νοέμβριο. Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία της Ε.Ε., η παράταση του μέτρου δεν μπορεί να περάσει και στο 2024. Επομένως, φαίνεται ότι θα αλλάξουν και οι ημερομηνίες πληρωμής και όσοι έχουν επιλέξει την άυλη κάρτα θα πάρουν τα τελευταία χρήματα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αναδρομικά, έτσι ώστε να έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να τα ξοδέψουν.

Market Pass 2: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Ήδη, υπάρχουν πληροφορίες ότι η επιδότηση θα κυμαίνεται από 22 ευρώ έως 100 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν στον πρώτο γύρο ήταν τα εξής:

Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ
Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 24.000 ευρώ
Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ

Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ισχύουν τα εξής:

Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ