Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η προθεσμία λήγει την 31 Ιουλίου, μέχρι στιγμής (χθες) είχαν υποβληθεί 4.634.693 δηλώσεις Ε1. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν κάνει τις δηλώσεις τους περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι -το σύνολο είναι κοντά στα 6,5 εκατ.

Σχεδόν οι μισές φορολογικές δηλώσεις (49,65%) έχουν μηδενικό αποτέλεσμα, ενώ φόρο καλούνται να πληρώσουν ένας στους τρεις (33,62%). Το 16,73% έχει να περιμένει επιστροφή φόρου, καθώς η δήλωσή του είναι πιστωτική.

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τουλάχιστον κατά ένα μήνα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Έκκληση για τις φορολογικές δηλώσεις λόγω και του Market Pass

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα κίνητρα για την έγκαιρη υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι η έκπτωση του 3% για όσους καταβάλλουν εφάπαξ -σε μια δηλαδή πληρωμή- όλο το ποσό του φόρου. Παρά ταύτα, προ ημερών, δόθηκε ένα ακόμη «τυράκι» το οποίο αφορά το Market Pass που πήρε τρίμηνη παράταση.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο Market Pass.

Οι αιτήσεις θα βασιστούν στις φορολογικές δηλώσεις για το 2022. Γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε, θα πρέπει οι πολίτες να φροντίσουν να κάνουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.

Όσοι είναι ήδη δικαιούχοι του Market Pass δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέα αίτηση, καθώς το σύστημα θα κάνει αυτόματα την υποβολή. Όμως όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τη φορολογική τους δήλωση θα «κοπούν».

Η εφαρμογή του Market Pass αναμένεται να ανοίξει μετά τα μέσα Αυγούστου -το πιθανότερο στα τέλη του μηνός- ενώ η πρώτη καταβολή εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.