Η εικόνα με τα «κρεβάτια» το ένα ασφυκτικά δίπλα στο άλλο, σε πολλές περιοχές, σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν, σύμφωνα με τους στόχους του ΥΠΟΙΚ. Ήδη η Πάρος, η Πλάκα και ο Άγιος Προκόπιος στη Νάξο αραιώνουν.

Το Πευκοχώρι στη Χαλκιδική αποκτά σιγά σιγά τη χαμένη του ομορφιά την οποία είχε χάσει εξαιτίας των ξαπλωστρών, ενώ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πολλοί είναι εκείνοι οι επιχειρηματίες που με φορτηγά χωρίς πινακίδες μέσα στη νύχτα στοίβαζαν ομπρέλες και ξαπλώστρες αφήνοντας εμφανείς τις τρύπες στην άμμο.

Απόβαση ελεγκτών σε παραλίες

Από τη μέρα που ξέσπασε το Κίνημα της Πετσέτας έχει ξεκινήσει απόβαση δεκάδων ελεγκτών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε νησιά- και όχι μόνο- προκειμένου να διασταυρωθούν καταγγελίες, να γίνουν αυτοψίες και να στοιχειοθετηθούν φάκελοι για όσους έχουν παραβιάσει τις συμβάσεις παραχώρησης για τη χρήση παραλιών.

Υπήρξε πρωτοφανής κινητοποίηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τις προηγούμενες ημέρες. Ανακλήθηκαν άδειες υπαλλήλων, υπήρξαν αθρόες μετακινήσεις από άλλες υπηρεσίες και ήδη έχουν σταθεί οι πρώτες ενισχύσεις στην υποστελεχωμένη Κτηματική Υπηρεσία της Σύρου, προκειμένου να σαρωθούν οι Κυκλάδες.

Είναι ενδεικτικό της πρόθεσης να μη χαθεί ούτε ημέρα ότι κλείστηκαν αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να φύγουν τα πρώτα ελεγκτικά κλιμάκια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκονται ήδη στη Νάξο υπάλληλοι για αυτοψίες κι έπεται η Μήλος.

Έλεγχοι στις παραλίες και τον Αύγουστο

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλο τον Αύγουστο, αλλά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν θα μείνει εδώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται “ξήλωμα” της δομής και λειτουργίας των Κτηματικών Υπηρεσιών, ενώ θα γίνουν όλες εκείνες οι νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σημερινό μπάχαλο, με τη διάχυση αρμοδιοτήτων, τα “κενά” και τα “παραθυράκια”, που επιτρέπουν στους παρανομούντες να αυθαιρετούν.

Τι λέει ο νόμος για τον αιγιαλό

Ο νόμος για τον αιγιαλό και τις παραχωρήσεις είναι του 2001, με επικαιροποιήσεις, τροποποιήσεις και συμπληρώσεις διατάξεων, ωστόσο πάντα έμενε η αίσθηση ότι κάτι λείπει. “Η κατάσταση διαχρονικά υποεκτιμήθηκε” παραδέχονται γνώστες του θέματος, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα διογκώθηκε με τον υπερτουρισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τις αλλαγές στις Κτηματικές Υπηρεσίες, έρχονται σαρωτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο που διέπει τις παραχωρήσεις, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο τοις πάσι το ποιος είναι αρμόδιος τόσο για τις άδειες όσο και για την εφαρμογή των συμβάσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια από τις βασικές αλλαγές του σχετικού πλαισίου θα αφορά στα πρόστιμα, που θα γίνουν πραγματικά αποτρεπτικά για όσους παρανομούν και σήμερα ποντάρουν στα “κενά” για ξεγλιστρήσουν…

Μετά τη Πάρο, τη Νάξο και τη Χαλκιδική πολλοί ακόμα πολίτες οργανώνονται μέσω των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

«Παίρνουμε μηνύματα από ανθρώπους οι οποίοι μας ρωτούν πώς να το κάνουμε. Είτε είναι στη Χαλκιδική, είτε είναι στη Κρήτη, είτε είναι στις παραλίες της Αττικής, όλοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα», λέει ο Ηλίας Πετράκης, μέλος της κίνησης πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες.