Η πιθανή παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ίσως δημιουργήσει νέα δεδομένα για την πληρωμή του Market Pass 2.

Νέα δεδομένα δημιουργούνται ακόμα και για τις φορολογικές δηλώσεις 2023 με τη χορήγηση του Market Pass 2.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, το Market Pass 2 και οι δικαιούχοι του θα κριθούν από τις φορολογικές δηλώσεις 2023, που αφορούν δηλαδή στα εισοδήματα του 2022. Επομένως, αναμένεται να διευκρινιστεί αν – αρχικά – θα δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις και πώς θα επηρεάσει η συγκεκριμένη παράταση την επιδότηση του Market Pass.

Τα σενάρια πάντως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι τα εξής δύο:

• Είτε θα δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά το Market Pass θα δοθεί μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει την υποβολή μέχρι 31 Ιουλίου.

• Είτε θα πάει για πιο μετά η πληρωμή του Market Pass, μετά δηλαδή και από την παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις.

Για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, θα θεωρήσουμε ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση για την πρώτη φάση, θα θεωρήσουμε ότι την έχουν κάνει ήδη. Το σύστημα θα ανοίξει για όσους δεν έκαναν την πρώτη φάση του Market Pass».

Τα κριτήρια για το Market Pass 2

Όπως έχει επισημάνει το Υπουργείο Οικονομικών, τα κριτήρια για το Market Pass 2 παραμένουν τα ίδια σε σχέση με την προηγούμενη φορά.

Αναλυτικά, ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια, ο άγαμος έως 16.000 ευρώ, ο έγγαμος έως 24.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο). Επίσης, ως προς τα περιουσιακά κριτήρια, ο άγαμος έως 250.000 ευρώ και o έγγαμος έως 400.000 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα, δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο του Αυγούστου, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Ποιοι και πώς κάνετε αίτηση για το Market Pass 2

Σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, για τη διευκόλυνση των πολιτών, όσοι έκαναν αίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν θα χρειαστεί να κάνουν ξανά, αλλά η διαδικτυακή πλατφόρμα θα ανοίξει πάλι για όσους δεν είχαν κάνει αίτηση είτε επειδή έχασαν την προθεσμία είτε επειδή δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Η επέκταση του Market Pass θα είναι τρίμηνη, θα καλύψει δηλαδή τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Για να κάνουν αίτηση για Market Pass 2, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr (κάνετε κλικ εδώ), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς για το TAXISNet.

Ακολουθεί η εξής διαδικασία

• Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.

• Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.

• Εάν επιλέξετε τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο το IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είστε τουλάχιστον συνδικαιούχος.

• Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας – στο κινητό τηλέφωνο θα λάβετε έναν κωδικό με SMS, ενώ στο e-mail θα λάβετε ένα μήνυμα με ενεργό link.

Πότε η πληρωμή του Market Pass 2

Η ενδεχόμενη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023 αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την επέκταση του Market Pass, γιατί οι δικαιούχοι θα προκύψουν από τα εισοδήματα του 2022. «Καλό θα είναι να μην δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, είναι σωστό για να μπορέσουν να πληρωθούν το συντομότερο δυνατόν» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Χάρης Θεοχάρης.

Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε για την πληρωμή του Market Pass 2 ότι υπολογίζεται «περί το τέλος Αυγούστου, ή και κάποιες μέρες αργότερα» υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως αυτό «σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τα αποτελέσματα των φορολογικών δηλώσεων από την 1η Αυγούστου».

Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις 2023

Με δεδομένο ότι εκκρεμεί ακόμα η υποβολή περίπου 2 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων 2023, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία έως και τα τέλη Αυγούστου – κάτι που μένει να ανακοινωθεί και επίσημα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό, έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το Υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ, θα έχουν και έκπτωση.
Συγκεκριμένα, ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί με τους εξής τρεις τρόπους:

• Εφάπαξ καταβολή: Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

• Πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες, όμως, είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

• Αποπληρωμή του φόρου σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα: Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι κερδίζουν και την έκπτωση 3% εφόσον πληρώσουν τον φόρο έως το τέλος Ιουλίου.