«Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 700 εκατ. ευρώ, θα πάει σε παροχές που σήμερα ανακοινώσαμε» είπε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

«Το μεγαλύτερο κομμάτι που θα έχει ο προϋπολογισμός θα πάει για να καλυφθούν οι ανάγκες από τις πρόσθετες παροχές που ανακοινώσαμε με το νομοσχέδιο», διευκρίνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Από τα μέτρα, περίπου 200 εκατομμύρια θα πάνε σε πρόσθετα αιτήματα που προέκυψαν από νοσοκομεία και συγκοινωνιακούς φορείς και 100 εκατομμύρια επιπλέον δαπάνες για τις εκλογές. Είχαμε δύο γύρους, επομένως ξοδεύτηκαν εκεί 150 εκατομμύρια και τώρα πρέπει να διατεθούν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Αυτό που θέλω να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες είναι ότι θα δίνουμε αυτά που έχουμε, κι όχι αυτά που δεν έχουμε. (…) Αυτά που ανακοινώσαμε σήμερα δεν είναι απλά ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις, οι οποίες αμφισβητήθηκαν. Το είπαμε και το κάναμε. (…) Η κυβέρνηση δεν είναι Αϊ-Βασίλης, είναι σοβαρή και κοιτάζει να κρατήσει το τιμόνι σε σταθερή πορεία», τόνισε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Στο πολυνομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Κωστής Χατζηδάκης, με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», εκτός από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ή το έξτρα αφορολόγητο για παιδιά, που αφορούν στο 2024, περιλαμβάνονται και δαπάνες για άλλα μέτρα, όπως:

Αξιολόγηση οικονομικών προγραμμάτων: Θεσπίζεται αρμοδιότητα του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τον υπολογισμό της δημοσιονομικής επίπτωσης των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με μεθοδολογία που θα αναπτύξει το Συμβούλιο. Η αξιολόγηση θα γίνεται με πρωτοβουλία των κομμάτων.

Αυξήσεις σε 9.500 συνταξιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Αφορά κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά.

Η πλειονότητα τους (περίπου 8.000) θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

Πλαφόν 3% στις αυξήσεις για το 2023 στα ενοίκια που καταβάλλει το Δημόσιο και οι φορείς του Δημόσιου τομέα για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών.

Προβλέπεται επίσης (και δεύτερος για εφέτος) συμπληρωματικός προϋπολογισμός, λόγω:

ανάγκης επιπλέον δαπανών 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, καθώς το αρχικό κονδύλι χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή των δύο βουλευτικών εκλογών, στο α΄εξάμηνο της χρονιάς.

αύξησης δαπανών 200 εκατομμυρίων για την κάλυψη δαπανών Υγείας και αυξημένων ενεργειακών αναγκών κρατικών φορέων το 2023

δαπάνη 355 εκατ. ευρώ για market pass, youth pass κ.ά.

Άλλες διατάξεις προβλέπουν ειδικότερες ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα:

Απαλλαγή των τόκων των κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος

Συντάξιμος μισθός πολιτικών υπαλλήλων και λειτουργών

Συντάξιμος μισθός στρατιωτικών

Προσαύξηση για εξάμηνα πτητικά, καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή και υποβρύχιου καταστροφέα

Επίδομα νόσου και ανικανότητας

Υπολογισμός της σύνταξης αναπήρων οπλιτών

Αξιωματικοί, ανθυπασπιστές, πολιτικοί υπάλληλοι, δημοτικοί και κοινοτικοί άρχοντες, εκκλησιαστικοί λειτουργοί, υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και σιδηροδρομικοί υπάλληλοι

Υπολογισμός της πολεμικής σύνταξης των οικογενειών των αξιωματικών που δεν υπάγονται στο άρθρο 75 του Α.Ν. 1854/1951

Ειδικά πρόσθετα επιδόματα ανικανότητας βαριά αναπήρων πολέμου

Επιδόματα φυματικού ή νόσου

Επίδομα τυφλότητας η οποία δεν οφείλεται στην υπηρεσία

Αποδοχές υπαξιωματικών πολεμικής αποστρατείας

Μηνιαία σύνταξη λογοτεχνών και καλλιτεχνών

Αύξηση συντάξεων νέων ασφαλισμένων