Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης είναι οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα. Μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καεί κανένα σπίτι. Στο έργο της κατάσβεσης καθοριστική συμβολή έχουν τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα επιχειρούν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

 

Από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καπνούς αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων νήσων Νίκος Κολοβός ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.

φωτιά

Φωτιά στην Κάρυστο: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο 10 χιλιομέτρων

Μεταβάλλεται η κατάσταση από ώρα σε ώρα στην Κάρυστο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν της αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς, ενώ οι εναέριες που παραμένουν στην περιοχή, δίνουν πραγματική μάχη σ’ ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους κατοίκους «οι εναέριες δυνάμεις προλάβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού». Ο Περιφερειάρχης Στερεάς δεν κρύβει την αγωνία του για την νύχτα, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής» όπως σημειώνει.

 

Ρόδος: 112 στη Μάσσαρη – Εκκενώθηκε ο Κάλαθος

Παράλληλα, η φωτιά συνεχίζει να καίει με αμείωτη ένταση για έβδομη συνεχή μέρα στη Ρόδο. Εντολή εκκένωσης του οικισμού Κάλαθος με διαφυγή προς Κολύμπια, δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής, εξαιτίας της φωτιάς .

Σημειώνεται ότι, η κατάσταση στη Ρόδο παραμένει δραματική, ενώ πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν μετά τις 5 το απόγευμα ανάμεσα σε Ασκληπιείο και Γενάδι. Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και αυτοκίνητα. Τεράστια μάχη δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν στο σημείο.

Ρόδος - φωτιά - σπίτι

Απειλητικό παραμένει και το πύρινο μέτωπο στο χωριό Μαλώνα όπου οι κάτοικοι ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης, κόβοντας παράλληλα δέντρα, για να μην περάσει τον δρόμο το πύρινο μέτωπο. Η φωτιά είχε φτάσει στη θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε κάποια κτήρια, ενώ απείλησε ακόμη και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων για την προστασία του οποίου σήμανε συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην περιοχή έσπευσαν αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές ενώ γίνονταν και ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα. Μήνυμα εκδόθηκε νωρίτερα από το 112 για εκκένωση και του χωριού Μάσσαρη, ενώ Ρουμάνοι πυροσβέστες κλήθηκαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Στο πλευρό της Ελλάδας οι χώρες της ΕΕ

Στο πλευρό της Ελλάδας στέκονται τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δύσκολη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών που έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες καμένα.

Η ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία με ανάρτησή της στο Twitter σημειώνει: «Χθες (23/7) ξέσπασαν 64 νέες πυρκαγιές στην Ελλάδα. Στη Ρόδο συνεχίζονται οι εκκενώσεις, συμπεριλαμβανομένων και τουριστών».

«424 πυροσβέστες και 104 οχήματα επιχειρούν σε διάφορες περιοχές της χώρας» όπως αναφέρεται. Σε άλλη ανάρτηση της Κομισιόν αυτή τη φορά υπογραμμίζεται «Η Ευρώπη είναι δίπλα στην Ελλάδα». «Για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση των πυρκαγιών που μαστίζουν τη χώρα, έχουμε αναπτύξει περισσότερους από 450 πυροσβέστες και 7 αεροπλάνα από τις εξής χώρες:

  • Βουλγαρία
  • Κύπρος
  • Κροατία
  • Γαλλία
  • Ιταλία
  • Μάλτα
  • Πολωνία
  • Ρουμανία
  • Σλοβακία