Παραδομένη στις φλόγες είναι η Ρόδος, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει πευκοδάση κινείται εκτός ελέγχου σε πολλά μέτωπα χιλιομέτρων, ενώ κατοικίες καταστράφηκαν και συνεχίζουν να απειλούνται κατοικίες.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Έτσι τα ξημερώματα επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 42 οχήματα, 4 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα, ενώ την επιχείρηση συντονίζει ένα ακόμη ελικόπτερο.

Αργά τη νύχτα εκκενώθηκαν οι περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι ενώ πλέον το μέτωπο κινείται προς το Ασκληπείο. Το πρωί της Κυριακής τρία είναι τα ενεργά μέτωπα ενώ με το πρώτο φως του ήλιου επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ με προτεραιότητα να δίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρού τρεις τράκτορες, ένα Mi-8, 2 ελικόπτερα Chenook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

Σπίτια παραδομένα στις φλόγες

Σπίτια καίγονται στο Κιοτάρι της Ρόδου, ξενοδοχεία ανα σημεία παραδόθηκαν στις φλόγες, ωστόσο ,παρά τις δασικές πυρκαγιές που καίνε σε τρία μέτωπα στο νησί συνεχίζουν να έρχονται τουρίστες.

Σε ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς, στα Λάερμα που πολιορκήθηκε από την πυρκαγιά, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική. Οι ζημιές περιορίζονται στις αυλές των σπιτιών και σε οχήματα αν και όπως είπε πολλά ζώα έχουν καεί.

Η τεράστια προσπάθεια εκκένωσης των τουριστών
Την εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων ανακοίνωσε με επείγουσα ειδοποίησή του το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Τα δύο χωριά και ο οικισμός είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου. Ήδη στους κατοίκους της περιοχής στάλθηκε μήνυμα από το 112. Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Η φωτιά μπήκε το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Λάερμα όπου καίγονται σπίτια και μία εκκλησία. Παράλληλα, στο Κιοτάρι έχουν παραδοθεί στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και όσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει, απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά.

Σε νέο απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι προχώρησε το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών. Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο.

Μέχρι στιγμής από το Γεννάδι έχουν επιχειρήσει τρία σκάφη και έχουν μεταφέρει με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου 610 άτομα. Επίσης επιχειρούν στο Γεννάδι πέντε φουσκωτά σκάφη, δύο ιδιωτικά, τρία του στρατού που μεταφέρουν κόσμο από το Γεννάδι προς τα καράβια που έχουν προορισμό το λιμάνι της Ρόδου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, παραμένουν στην περιοχή περίπου 500, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ενώ οι δυνάμεις είναι επαρκείς για να μεταφερθούν όλοι σε ασφαλές μέρος. Σημείωσε δε ότι στο Κιοτάρι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επιχείρηση.

Συνολικά πάνω από 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο. Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.